Bij de herontdekte Joodse begraafplaats aan de Liefkensstraat in Winschoten is eindelijk een informatiebord gekomen.
Voor het eerst genoemd in 1731, gebruikt tot 1828, in 1969 geruimd, in 2016 toch nog graven ontdekt, nadien is het hekwerk geplaatst en in 2025 voorzien van een informatiebord.
En dat monument in het midden stond daar vroeger ook al, en nu dus weer.
Dat vind ik ook altijd wel leuk als ik in vreemde steden ben, dat ik dan wat informatie kan lezen, en alhier lees ik het net zo vaak tot ik het uit mijn hoofd ken.
Op tweede Paas en tweede Pinksterdag wordt er altijd iets georganiseerd rondom de haven van Winschoten.
En ik besefte me vandaag weer, al mijn hele leven luister ik op de tweede Paas en tweede Pinkerdag naar de Arbeidsvitaminen. Sinds de jaren 90 is het programma dagelijks, daarvoor was het een paar keer per week via verschillende zenders en op de maandag altijd op radio 3, de vaste dag van de AVRO. Dus sinds de jaren negentig hoor ik het ook op Goede Vrijdag, en daarvoor dus elke maandag dat ik vrij was. En heden ten dage hoor ik dus nog steeds elke tweede Paas en tweede Pinksterdag, elke Goede Vrijdag en tijdens de zomer en tijdens de wintervakantie, en soms zelfs ook op mijn werk!
Nou ja, radio luisteren dus in de ochtend, en in de middag even op de Havenkade en Renselkade kijken, ruim een halve kilometer van het Marktplein.
Dat is handig, op deze vrije goede vrijdag zag ik al her en der in de stad posters met informatie over Koningsnacht en dag op het Marktplein van Winschoten.
Adrillen, de eerste maandag van november. De jaarmarkt is voorbij, het feest in de kroegen is in volle gang en de kermis draait ook nog vrolijk mee.
In de kroegen en de feesttent de meest weerzinwekkende B artiesten, precies datgene wat het zuipvolk wil. Meezingers en meelallers en maakt niet uit hoe het klinkt als het maar hard is.
Niet echt iets voor mij dus. Ik wandel rondjes rond de kerk, steeds groter, dan weer kleiner. Soms even zitten, soms even een straatje om, en weer door.
Af en toe kom ik bekenden tegen, en soms sta ik even stil. Er is zoveel te zien, het is een levend schilderij.
En ik geniet ook altijd van al die mooie geveltjes. Heel bijzonder is dat nou ook weer niet, dat komt overal voor, maar het is hier toch.
Vanaf vandaag mag er weer de hele dag 130 kilometer per uur worden gereden op drie trajecten in Nederland. Het gaat om de A6 tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug, het grootste deel van de Afsluitdijk en de A7 tussen Winschoten en de grens met Duitsland, aldus de NOS.
De Minister van Infrastructuur heeft het verkeersbesluit inzake het verhogen van de maximumsnelheid naar 130 km/u tussen 06:00 uur en 19:00 uur op het traject A7 tussen aansluiting Winschoten en de grens met Duitsland vastgesteld, aldus de Staatscourant van het Koninkrijk der Nederlanden,
Heel raar dit, ik dacht dat het stikstofprobleem nog altijd niet is opgelost, en toch alweer harder rijden, terwijl de wind alles gewoon alle kanten op meeneemt lijkt mij zo. Aan de ene kant vind ik het wel leuk dat dingen juist alleen mogelijk zijn nabij bijzondere plekken als Winschoten. Aan de andere kant vind ik 130 rijden niet zo nodig, ik vind 100 hard zat. En het mag van mij ook wel naar maximaal 80 gaan, of maximaal 60. Op naar de nul verkeersdoden.
Afgelopen zaterdagmiddag was Wim T.Schippers de verteller van Beethovens Egmont in het Concertgebouw in Amsterdam wat rechtsreeks uitgezonden werd op NPO Klassiek, voorheen Radio 4, voorheen Hilversum 4.
Het verhaalt over de Nederlandse edelman die in opstand kwam tegen de Spaanse overheersing en op last van hertog Alva geëxecuteerd werd. Dit luidde de Tachtigjarige Oorlog in. In 2007 trad Schippers zelf op als verteller op zijn eigen, onnavolgbare manier. Minder zwaar aangezet dan de grote Duitse dichter, maar vol betrokkenheid. Hij doet dat nu in een uitvoering met het Radio Filharmonisch Orkest.