Ik ging staan op de plek waar ik zicht had op mijn balkon, maar keek natuurlijk naar de intocht van Sinterklaas. Dat leg ik even vast voor op youtube en dan in te sluiten op mijn weblog, en voor op TikTok.
Het beeld heb ik bewerkt door wat te spelen met wat knopjes, het geluid bij dit filmpje is rechtsreeks.
Het VPRO-programma Zondag met Lubach van zondagavond is slechts beperkt terug te kijken op de website van de NPO. De uitzending is alleen beschikbaar van 22.00 uur tot 06.00 uur. Door het item over het slachten van dieren in Nederland, vindt Kijkwijzer het programma ongeschikt voor kinderen onder de zestien jaar. Dit betekent dat ZML overdag ‘op slot’ gaat op de website om te voorkomen dat kinderen de beelden kunnen zien.
In het item bespreekt de presentator het slachten van dieren in Nederland. Volgens de wet is het doorsnijden van kelen van kippen en het verstikken van varkens met CO2 een humane manier van slachten. Arjen liet beelden van deze praktijken zien en zette vraagtekens bij de wet die dit als humaan bestempelt. Ook besprak hij het tekort aan keuringsartsen waar de waakhond NVWA mee kampt, onder meer door bedreigingen van slachters.
De VPRO kon de beelden zondagavond wel voor tien uur uitzenden omdat ZML een semilive programma is. Maar maandag had de omroep overleg met het NICAM, de organisatie die toezicht houdt op de Kijkwijzer. De VPRO bepleitte dat het item maatschappelijke waarde heeft en de beelden ook door kijkers onder de zestien gezien moeten kunnen worden. Toch heeft NICAM besloten dat de keuring van zestienplus moet worden gehanteerd. Het programma mag ook niet worden herhaald op woensdagmiddag op NPO1, zoals normaal wel gebeurt.
Op de VPRO televisie kan en mag alles, dat is altijd zo geweest en dat is juist waar de VPRO voor bedoeld is. Dat er dan nog weer een organisatie achter zit die gaat bepalen wat wel en niet mag is uit den boze. Maar aan de herhalingen zitten ze wel te morren.
Het slaat werkelijk nergens op. Als reclame voor vlees op de televisie mag dan mag het vergassen van varkentjes ook vertoond worden, vind ik. Het meest idiote nog wel is dat het wel gewoon de hele dag door te zien is op youtube.
Let op: beelden in deze video kunnen als schokkend worden ervaren.
In Nederland worden ruim 1,7 miljoen dieren per dag geslacht. Dat slachtproces is verschrikkelijk, maar in slachthuizen is nog meer aan de hand dan alleen dierenleed. De instantie die moet controleren of alles goed gaat doet zelf niet alles goed: er is een groot onderzoek gedaan waaruit blijkt dat niet alle controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich aan de regels houden.
Ik vind bovenstaand filmpje niet zo schokkend, ik vind het gedeeltelijk verbieden van vrije uitzending wel schokkend.
Bij Jiskefet werd Sinterklaas al eens gepijpt en bij Toren C stierf hij al een keer, beide programma`s voor volwassenen, maar die werden wel beide overdag herhaald, dat kon toen nog.
Ten tijde van de gemeenteraadsverkiezingen was er in mijn gemeente een stemwijzer online, met stellingen die ik overneem en gebruik om mijn mening er over te geven alhier op mijn weblog. Deze stelling was volgens mij wel de meest absurde, en ik heb ook geen idee wat er uiteindelijk van terecht gekomen is of niet.
De gemeente moet voorlichting geven op middelbare scholen over het belang van een diploma.
Ja nou ja, aan de ene kant moet iedereen natuurlijk beseffen dat een diploma belangrijk is. Maar moet de gemeente dat komen vertellen? Kunnen ze dat op school zelf niet vertellen?
U hoort ,,Pannelikker in de pot" door Wilhelmina Kuttje en Jan Vos en u ziet door mij al fietsend gefilmde beelden. Het betreft het fietspad vanuit het noorden Winschoten in, over de A7, het Winschoterdiep en langs het Stadspark
De staat een pannelikker in de pot. Wielewalen willen in het kot. Rennen wij ons rot van her naar hot. Sleutel staat te zwaaien voor het slot. We zitten allemaal in het complot. We liggen lallend op het zinkend vlot. En we zingen onze strot kapot. De staat een pannelikker in de pot. In de pot, in de pot.
Gisteravond laat liep ik een ommetje op straat. Zie ik me een kanjer, zo eentje die echt staat. En ik zag al gauw hij was behoorlijk aan de maat. Dus neem ik hem op sleeptouw en hij hielp me bij de vaat.
Gisteravond laat deed ik een briefje op de post. Je staat maar weer versteld van zo`n postzegel nog kost. Ik had mijn hand al bij de gleuf toen werd ik weggesleurd. En vertel jij nou maar verder wat er verder is gebeurd.
`sOchtends vroeg was ik volledig van de kaart. En hij nam de benen, d`r tussen zat zijn staart. Die ene nacht met haar had mij volledig uitgeput. Zo als die kan klaverjassen, ik ben helemaal blut.
Terwijl mijn fototoestel staand op een houten balk de hele optocht filmde, wat reeds gelogt is, had ik mooi mijn handen vrij om met mijn mobiel eens vast te leggen wat de Pieten voor mij uitspookten. Dat zette ik dan vervolgens weer op tiktok, daarna op youtube om het tenslotte in te sluiten op mijn weblog.
Eerder dit jaar nam ik een kijkje in de katholieke kerk in de Langestaat ahier in Winschoten. En dat wat deze kerk toch wel weer bijzonder maakt legde ik even vast. Tenminste, het bijbehorend briefje.
Als er iets te lezen valt leg ik dat graag even vast, anders vergeet ik het zo weer wat er stond.
Dit staat in het kappeltje achter de kerk, waar eens de nonnen zaten.
Door dat deurtje en door een gang.
En daar pal achter de katholieke kerk het oudste gedeelte van de voormalige ziekenhuis.
En daar is altijd maar bijgebouwd en afgebroken en uigebreid, en dit stuk lag helemaal verscholen achteraan en was tot enige tijd geleden nog in gebruik.
Afgelopen weekeinde werd bekend dat Lars Koehoorn mee deed met The Voice of Holland en door is naar de volgende ronde, en vorig jaar zag ik hem al op het Rozenfestival.
En ik weet dat het geluid niet optimaal is, het gaat om de sfeer.
Dit is het kerkje in Nieuw Beerta, daar was ik afgelopen 4 mei, en toen maakte ik daar deze foto van.
Ik weet dat Sinterklaas daar ook wel eens komt, en dat maakt zo`n plek dan nog bijzonderder natuurlijk.
Het mooiste vind ik nog dat dit kerkje helemaal aan de rand van het dorp staat, er is dus niks naast gebouwd en men ziet het al van ver, en ook dat dit kerkje toebehoort tot de hele speciale kerken met als windvaan een paard. Deze foto had ik nog liggen, en nu is die dus geplaatst.
Het is een jaarlijkse traditie, Sinterklaas die aankomt in de haven van Winschoten en dan een rondje doet door de stad en daarbij ook over het Marktplein komt, onderweg naar zijn podium elders.
Het filmpje begint toen hevig ik getoeter hoorde en meteen door had dat dat de Zwarte Pieten moesten zijn, die gingen uitstappen en hoop herrie maken, dus ik pakte mijn camera en ging vanaf mijn balkon filmen. Daarna duurde het nog wel even voor de optocht zover was, maar uiteindelijk waren ze er toch. Er reed ook een treintje mee, en Sinterklaas zat zoals altijd in een koets getrokken door twee paarden. Toen de optocht uit beeld verdwenen was toog ik naar de Torenstraat waar ze even later ook langs zouden komen.
Na 7:55 minuut ziet u een steltlopende Zwarte Piet vallen, en die is ook niet meer opgestaan gedurende de optocht, de rest ging er netjes omheen en gewoon voort, voor de gevallene werd gezorgd. Ik had mijn camera nu ergens op gezet, dus deze beelden zijn geheel wiebelvrij.
Als afsluiter van het filmpje, uren later, de optocht die weer vertrekt, met een heleboel Zware Pieten, Sinterklaas was ergens achtergebleven, die heb ik niet meer gezien, zijn koets was leeg.
Het is ook een traditie dat ik er een link bij zet naar vorig jaar, en aldaar kunt u weer terug naar het jaar daarvoor, tot 2012.
Op bovenstaand filmpje kan u zien dat ik tevens bezig was met mijn telefoon: hier de beelden
Ik had in eerste instantie eigenlijk helemaal geen zin, het was een steenkoude dag geweest en ik had ook wel zin in een avondje lekker thuis. Maar ik had nu eenmaal een kaart dus ik ging toch.
Ik had het programma De Kijk van Koolhoven gezien op de VPRO televisie, en toen pas besefte ik dat ik ook al zijn films had gezien. En als hij dan met zijn theaterprogramma naar De Klinker komt wil ik dat wel eens zien.
Ik heb weinig met film, alhoewel ik er toch wel een flink aantal heb gezien, daar staat tegenover dat ik het meerendeel niet heb gezien en nooit zal zien. Ik heb wel veel met mensen die vol passie kunnen vertellen.
Daartoe zijn wij op aarde, om verhalen te vertellen, of er naar te luisteren, want dat moet ook gebeuren.
Het was in de Rabobankzaal met 162 stoelen, waarvan meer dan de helft bezet waren. In deze zaal kijkt men neer op het podium, en deze zaal wordt tevens gebruikt als bioscoop en dat kwam deze avond zeer goed uit.
Net als in zijn tv programma werden ook hier veel fragmenten vertoond die daarna besproken werden. Er werd na de pauze ook nog iemand uit het publiek gehaald waarmee hij ging demonstreren waar hij het over had.
Een pauze vond ik niet zo nodig, maar die kon ik wel even gebruiken om op mijn telefoon te kijken of Lars Koehoorn al geweest was, want deze avond zou hij meedoen met The Voice of Holland.
Een avond vol filmhistorie in een boeiend en uniek theatercollege
Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Filmliga Winschoten/Oldambt. Entree voor leden van de Filmliga: € 15,00.
Martin Koolhoven is één van Nederlands meest succesvolle filmmakers, die zowel eigen scenario’s verfilmde als die van anderen. Martin eet en drinkt film; over hem schreef HP/De Tijd ooit ‘dat er celluloid door zijn aderen stroomt’. Hij begon met kleine arthouse films, maar via kaskrakers als ‘Het Schnitzelparadijs’ en ‘Oorlogswinter’, maakte hij onlangs zijn internationale debuut met ‘Brimstone’, de eerste Nederlandse western die aan meer dan tachtig landen werd verkocht. Daarnaast werd de film geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won vorig jaar maar liefst zes Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’.
Tevens kent u Martin van zijn vele gastoptredens bij ‘De Wereld Draait Door’ en zijn eigen TV-programma bij de VPRO: ‘De Kijk Van Koolhoven’. Aan de hand van scènes uit legendarische speelfilms door de jaren heen, ‘klassiekers’, maakt Koolhoven het theaterpubliek deelgenoot van zijn liefde voor cinema; iedere filmenthousiasteling kan bij dit bijzondere theatercollege zijn hart ophalen. Dit theatercollege bevat geen droge kritieken en academische verhandelingen, maar enthousiaste betogen en bezielde observaties: Koolhoven is immers bovenal liefhebber.
Boven de streep is de tekst die ik haalde van de website van Cultuurhuis De Klinker, en waar ik dus hedenavond naar toe ben geweest.
Ik had het al gelinkt maar zag dat het ook op youtube was verschenen, dus bij deze sluit ik het maar in op mijn weblog.
Het is feest in Sesamstraat! In de Verenigde Staten kwam het programma op 10 november 1969 voor het eerst op tv. In Nederland worden de stemmen van Bert en Ernie gedaan door acteurs Wim T. Schippers en Paul Haenen.
Dit speciaal voor die mensen die nog nooit van die mensen gehoord hebben, want dan wordt het tijd ook.
50 jaar Sesamstraat, 100 jaar radio, en nog van alles er tussen, dat kan niemand ontgaan. En anders moet ik er maar voor zorgen.
In 2019 werd de Allerheiligenmarkt voor de 204de keer georganiseerd.
De Allerheiligenmarkt in Winschoten, al decennia geleden verbasterd tot kortweg Adrillen, is al meer dan twee eeuwen de grootste jaarmarkt van de provincie Groningen. Op de eerste twee maandagen van november - 4 en 11 november 2019 - stond de Winschoter binnenstad geheel in het teken van Adrillen.
Een warenmarkt, een hobbybeurs in De Klinker en kermis op het Marktplein van woensdag tot en met deze maandag.
Ik ging wel gewoon naar mijn werk, dat was toevalligerwijs momenteel toch in Winschoten, dus ik had geen last van verkeersopstoppingen of andersinds. Om kwart over vier kreeg ik een WhatsApp berichtje van mijn nichtje, met de vraag of ik nog wel een keertje met haar en haar zus naar de kermis wilde. Ze waren bij hun opa en oma, mijn ouders, en ik ging ze daar ophalen.
Als eerste gingen ze in een ding waarvan ik de naam vergeten ben, ik deed ook even mee en daarna gingen we nog een keer in dat hele hoge ding, maar dat was al gefilmd en hoeft niet nog een keer. En in dat ding voor de kerk wilden ze wel saampjes.
Ik was een beetje aan het filmen met mijn mobiele telefoon, maar vergat ook mijn oude vertrouwde fototoestel niet. De mobiele telefoonfilmpjes werp ik op tik tok en daarna op youtube,en daar komt geen laptop aan te pas. En de filmpjes uit mijn fototoestel zet ik middels het kaartje op mijn laptop, om het vervolgens met Movie Maker te bewerken tot filmpjes van een paar minuten voor op youtube en op mijn weblog.
Nadat ze uitgenoten waren bracht ik ze weer naar mijn ouders, waar we pannenkoeken aten waarna ik alleen terugkeerde naar het Marktplein. Ik filmde nog even her en der wat, het meest uitzicht vanaf mijn balkon.
Het is best bizar om op de kermis te staan en dan te zien dat ze de eerste dingen al afbreken, dingen met lampjes en zo, terwijl de atractie nog volop draait. En zo zag ik soms de vrachtwagens al komen terwijl andere atractie`s nog bezig waren.
Afgelopen zondag, dat is eventjes leuk zeg. De ene week is Wim t Schippers op de radio in het kader van honderd jaar radio, en de andere week in het kader van vijftig jaar Sesamstraat, ook weer op de radio, met een vleugje televisie.
In het kader van 50 jaar Sesamstraat werden Paul Heanen en Wim T Schippers uitgenodigd, ze zijn de langslopende Bert en Ernie in de wereld, sinds 1976.
Erg jammer dat er voorlopig geen nieuwe afleveringen gemaakt worden, dit wegens bezuinigingen, dankjewel Rutte en zijn stemmers. (VVD/CDA) En het is ook raar dat het tegenwoordig een ochtendprogramma is, met drie netten ter beschikking zou er toch in de avond een kwartier vrij gemaakt moeten kunnen worden voor de kleuters onder ons, kom op zeg.
Na 43 minuten en 20 seconden begint het lied ,,Pijpen en Beffen" en daarna belt Mieke van der Weij met Wim T Schippers om te praten over Ronflonflon met Jacques Plafond en we horen nog een prachtig gedicht van Wilhelmina Kuttje.
Na het lied volgt een piepklein stukje van de Ronflonflon tune en dan komt Wim aan de telefoon.
Wim is wel verbaast dat hij op straat nog steeds wordt aangesproken over Ronflonflon nog steeds en hij legt meteen uit hoe Ronflonflon begonnen is. Er was een uurtje vrij op radio 3 en hij mocht dat geheel naar eigen inzicht invullen.
,,De krant van gisteren" was een rubriek in Ronflonflon, en ,,De krant van morgen" is een rubriek in Met het Oog op Morgen, dat nog steeds bestaat.
En dat leverde onder andere dit gedicht op:
John Jansen van Galen is ook in de studio en vindt dit gedicht echte poezie en hij heeft ook de dichtbundel Kuttje Compleet in de kast staan, waar bovenstaand gedicht ook in staat. Wim kon zich flink uitleven en zo ontstond er een heus hoorspel.
En tegenwoordig kan zoiets niet meer, een uurtje vrij en zo ontstaat een geniaal programma. Dat geheel Ronflonflon in zijn geheel online staat maakt het een monument, ontstaan uit toeval. Nu wordt alles platgemanaged en is alles een invuloefening geworden, dat zie je ook in de wetenschap.
Vrijheid en creativiteit moet aan allemaal eisen voldoen, maar Wim is wel hoopvol dat het eens weer goed zal komen. Dat er gestemd kon worden had hij niet helemaal goed begrepen en verbaasde zich er over dat Mieke niet op het Oog had gestemd, en na de eindtune horen we Jacques Plafond zelf nog even kwaken.
Later bleek, nu dus, dat Ronflonflon uiteindelijk op plaats negen zou eindigen in de onvergetelijke luisterlijst in het kader van honderd jaar radio, wat heeft dat veel achter zich gelaten zeg.
Ik ben met mijn nichtjes naar de kermis geweest, natuurlijk zijn ze ook met hun vader en hun moeder geweest, maar dus ook met mij. En dan gaan ze overal in waar ze maar in willen, en soms doe ik mee. Soms wilden ze ergens een tweede of zelfs voor een derde keer in, terwijl ze andere atractie`s oversloegen. Ik maakte ook mijn keuze en alhier waagde ik ook een poging.
Zo`n filmpje haalt het natuurlijk nooit bij de echte beleving, maar geeft volgens mij wel een aardig sfeerbeeld.
De holocaustherdenking in Winschoten was op dezelfde avond als de kermis. Dit filmpje begint met een verhaal dat verteld werd tijdens een tussenstop tijdens de stille tocht, op de plek waar alle joden samengedreven werden alvorens ze naar het station liepen, wat wij daarna ook gingen doen. Daar werd ook nog even gesproken, dat heb ik niet gefilmd en ook de terugtocht en stilstand bij de Klaagmuur in de Bosstraat niet, want mijn batterij was leeg.
Deel twee van dit filmpje werd gefilmd door mijn ene nichtje, terwijl ik met mijn andere nichtje plaatsnam in de attractie, iets met 4 g speed.
Update: Ik zeg het er nog even bij, die kermisattractie koste vijf euro per rit. En later die week zijn we overigens nog een keer samen geweest. Liefelingsoom enzo doen we niet aan, andere ooms doen weer andere dingen en het is geen wedstrijd.
Daar vond ik persoonlijk niks aan. Druk gedoe, leuk doen gedoe, verplicht lachen of ik schiet. Niet mijn ding, niet mijn humor.
2 Frits Spits.
De Avondspits sloeg ik nooit over, dat hoorde gewoon bij de dag, en dat wat er voor en er na kwam luisterde ik ook graag. En toen radio drie helemaal over de kop ging bleef de Avondspits fier overeind. Tijd voor Twee had ik niks mee, voor mij had de Avondspits niet hoeven stoppen. De Strepen van Spits was ik wel weer een groot liefhebber van en van de Taalstaat pik ik vrijwel altijd toch even het eerste uur mee. En Spits is altijd de publieke omroep trouw gebleven, nimmer is hij gezwicht voor de zak met geld waar de commercielen zo graag mee zwaaien, geld dat overigens ook gewoon uit onze zakken komt.
3. Top 2000
Dat vind ik geen radio. Dat vind ik wel zulke voorgebakken meuk en over de top gedreutelde gebral dat ik er helemaal van niet meer uit mijn woorden kom. Bah, ik sla altijd over, ze halen gewoon de ziel uit de muziek zoals zij er mee omgaan.
4. Top 40.
Het enige wat ik leuk vind aan de Top 40 is de tune, en voor de rest heb ik helemaal niks met die lijst. En al dat sterrennieuws tussendoor staat me ook tegen.
5. Met het Oog op Morgen.
Dat programma is er bekend om dat het er gewoon elke dag is tussen 23 en middernacht, over het nieuws gaat, en een Duitstalige tune heeft. Ik luister het nooit.
6 Radio Tour de France.
Dat hoor ik ook nooit. Ook bekend van de schitterende tune.
7 Radio Veronica.
Bah, buiten de grens gaan zitten om de wet te omzeilen om zo geld te vangen en niks af te dragen. Nee, er was een prima bestel in Hilversum en daar traden ze later tot toe en ze verlieten het ook weer en het bestaat nog steeds. En ik heb er nog steeds zeer weinig mee.
Toen ze nog op radio 3 zaten luisterde ik er toch wel met regelmaat naar, maar ik heb ze nooit in mijn hart gesloten.
8 Weeshuis ven de hits.
Zou eigenlijk, Peter van Bruggen, moeten zijn, want ik heb minstens net zo genoten van Route Du Soel als van het Weeshuis van de Hits, en The Breakfastclub was best oke.
9 Ronflonflon.
Ja, echt Ronflonflon staat in de top 10 van de onvergetelijke luisterlijst, wow zeg. Ronflonflon ging overal dwars tegenin en overal overheen en buitelde van hoogtepunt naar dieptepunt en belandt dan toch na al die jaren alsnog in zo`n lijst. Dan heeft het toch zeer diepe indruk gemaakt.
Op mij zeker, ik luister het nog steeds vrijwel iedere dag, want dat kan tegenwoordig.
10 Arbeidsvitaminen.
He, gelukkig, en eindelijk. Want nooit won Arbeidsvitaminen een ring of andere prijs. Dat komt, Arbeidsvitaminen was net als het Journaal iets dat er gewoon altijd bij hoorde. En is nu een soort van verscholen geheim op radio 5 waar het elke werkdag maar doorgaat met het voortzetten van het nimmmer meer ophoudende en alsmaar uitdijende wereldrecord van langslopende radioprogramma ter wereld. Ze hadden het nooit van 3FM moeten halen, dat is de doodsteek voor die zender geweest. Nou ja, doodsteek, de zenders pompen sowieso immer voort. En Arbeidsvitaminen doet dat al sinds 1946.
Ik ben zelf met de Arbeidsvitaminen meeverhuisd toen ze van 3FM vertrokken naar Radio 5, toen nog Radio 5 Nostalgia, en toen die zender uit de ether werd wegbezuinigd luisterde ik het alleen nog maar als ik vrij was. En sinds ik een mobliele telefoon heb hoor ik het weer vaker.
Ter nagedachtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog moedwillig door de bezetting omgebrachte 452 Joodse burgers van de huidige gemeente Oldambt, organiseerde de Stichting Joods Verleden Winschoten de 22e HOLOCAUST/SHOAHHERDENKING op woensdagavond 30 oktober 2019 in Winschoten.
Ik stond bij het Joods Monument op de Venne en aanschouwde het geheel, net al vele anderen. Met op de achtergrond de geluiden van de kermis op het Marktplein. En een deel van de namen van de slachtoffers die uit Winschoten of omstreken kwamen en daar op de muur staan, werden opgenoemd. Het idee dat deze mensen echt bestaan hebben en hier geleefd hebben en zo gruwelijk uit het leven gerukt zijn.
Een groep mensen vindt dit belangrijk en ik vind het wel interessant. Vooral de muziek zo in de buitenlucht vind ik mooi, de toespraken en kransleggingen heb ik minder mee. Maar het doet me wel goed dat het sommige mensen goed doet.
Vandaag precies honderd jaar geleden begon de allereerste radiouitzending en programma ter wereld: Radio Soirée Musicale. Er werd een advertentie geplaatst met een lijstje platen en hoe men kon luisteren, en dit was de allereerste plaat:
Alhoewel er al in 1913 mee geexperimenteerd werd, eveneens door Steringa Idzerda, was dit de eerste echte uitzending die aangekondigd was en waar iedereen naar kon luisteren, bovendien werd er voorheen veelal in morsecodes uitgezonden, nu was er muziek en gesproken woord. De allereerste uitzendingen kwamen vanuit zijn huis in Den Haag. En pas vanaf 21 juli 1923 kwamen de uitzendingen vanuit Hilversum en dat is sindsdien altijd zo gebleven.
Het begin van de radio.
De voorloper van de Arbeidsvitaminen, want die drukten vroeger ook altijd voortijdig de platenlijsten af. Maar dat programma begon pas in 1946, om muziek te bregen tijdens de wederopbouw van Nederland, dat is ook de reden dat ze er nooit mee gestopt zijn want men bouwt immer voort, en daarmee is Arbeidsvitaminen het oudste radioprogramma ter wereld. Idzerda heeft niks van Arbeidsvitaminen meegekregen, hij is in de oorlog doodgeschoten door de Duitsers.
Radio gemaakt door iemand met passie voor de techniek, en iemand die het gewoon leuk vindt dat er mensen naar luisteren. Dat is radio. En niet zo veel mogelijk scoren en geld vangen en advertentie`s door de strot duwen.
22e Holocaust / Shoahherdenking in Winschoten op 30 oktober
Ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte 452 Joodse burgers, die woonden in de gemeente Oldambt, organiseerde Stichting Joods Verleden Winschoten voor woensdagavond 30 oktober de 22e Holocaust/Shoahherdenking.
Startpunt was de grote zaal van Zalencentrum Lamain aan de Bosstraat 25, waar de deelnemers aan de tocht vanaf 18.15 uur werden ontvangen. Na een toespraak, startte de Stille tocht om 19.00 uur naar het Joods munument op de Venne.
Tijdens de herdenkingsplechtigheid aldaar klonk jiddische muziek, waren er toespraken, werden 80 namen opgenoemd en bloemstukken gelegd. Vervolgens was er een minuut stilte.
Het lange traject
Daarna, rond 19.45 uur, ging het lange traject van de Stille tocht verder met de route die circa 150 Joodse burgers op 3 oktober 1942, onder dwang, moesten afleggen naar de voormalige gymlokaal die hoorde bij de rijkskweekschool (afgebroken). Hier werd men opgevangen om vervolgens naar het station te gaan. Daar werden de Joden met de trein naar doorgangskamp Westerbork vervoerd.
Uiteindelijk kwam men via 93 'beestentreinen' weer langs het station om door te gaan naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Hier werden van de bijna 500 inwoners van de gemeente Oldambt 452 Joodse burgers vermoord.
De Kleine Klaagmuur
Van het station ging de Stille Tocht rechtstreeks naar het monument De Kleine Klaagmuur en naar de voormalige synagoge. De avond werd om ongeveerd 21.45 uur beëindigd in Zalencentrum Lamain.
Ik ben niet in het zalencentrum geweest, ik sloot me aan bij het monument op de Venne. De muziek, gespeeld door stedelijk muziekvereniging Nieuw Leven, legde ik vast en korte stukjes van lange toespraken. Op de achtergrond hoort u de geluiden van zeer nabij gelegen kermis op het Marktplein.
Er waren twee agenten bij die het verkeer tegenhielden en maanden tot stilte, dat ging perfect, de meelopende EHBO mensen hoefden gelukkig niet in actie te komen. De burgemeester was er niet bij. En dit filmpje geeft even een indruk, vrij donker, maar dat was het ook.
De VVD regeert en maakt ons land kapot, en als mensen komen demonstreren gaan ze achter de demonstranten staan, en zeggen dat er goede plannen moeten komen die niemand schaadt, maar ze zeggen niet hoe.
En ondertussen wordt alles vooruit geschoven met alle gevolgen van dien.
Gelukkig is er nu, dankzij Zondag met Lubach op de VPRO, de VVDsteun.nl waarop u uw eigen VVD steunbetuiging kan aanvragen, dit is de mijne:
Het heeft even geduurd voor ik dit filmpje ging bewerken. Ik wilde de route die ik vaak met Quandy aflegde eens filmen. Dat komt, altijd als ik had gegeten bij mijn ouders dan ging ik ook wandelen met Quandy, en dan pas naar huis. En nu ging ik naar huis zonder het Sterrebos te hebben gezien, dus fietste ik er maar eens door.
Omdat ik onderweg mensen tegenkwam staakte ik de opnames om ze vervolgens even later in de andere helft van het Sterrebos te hervatten.
Daarna één minuut van een optreden van de Element Hipster in Cultuurhuis De Klinker in het kader van het Tellerlikkerfestival, gratis toegang, en toch geen volle zaal.
Op zaterdag 21 september kunt u genieten van een gratis optreden van de Eminent Hipsters. Een groep van maar liefst veertien muzikanten verzorgen een geweldig Steely Dan tribute.
De haljaarlijkse modeshow filmde ik ook één minuut, terwijl ik die natuurlijk helemaal heb gezien, en vervolgens wat straatartiesten die na gedane arbeid samenkomen op het Marktplein. Die straatartiesten waren in het kader van een Duitse dag, dan zijn de Duitsers vrij en komen ze winkelen in Winschoten, omdat in Duitsland dan alles gesloten is, en aangezien ik geen Duiterr ben was ik gewoon werken en heb dus niks meegekregen van de optredens van die artiesten.
Vervolgens wat beelden en vooral geluiden van de toegift van Slagerij van Kampen in een volle grote zaal van De Klinker. En de boerenprotest, heel kort, heel luidruchtig, ze kwamen over het Marktplein.