Op de foto

Quandy zit nooit op een bankje, en ik zelden.De avond voor koningsdag hingen er overal briefjes in diverse etalages, omdat de vrijmarkt eerder begint dan de winkels en horecagelegenheden open gaan.De boom die altijd mooi is, en slechts twee tot drie weken per jaar wonderschoon.Winschoten = Sodom, maar ook de Molenstad, en ook de Rozenstad.Dit eet ik wel eens, paar minuutjes in de magnetron en smullen maar.Op 4 mei wapperde de vlag halfstok aan de Winschoter Toren, d`Olle Witte.En toen stond er zomaar een hoogwerker op het Marktplein, en hij was ook ineens weer verdwenen.Dit bordje stond bij de ingang van het Maintebos alwaar op 5 mei de allereerste bevrijdingsfestival van Winschoten was.En de ochtendprogramering vond plaats in een tent.
Met hangend op de achterond het rokje dat een dame droeg toen ze nog een meisje was toen Winschoten werd bevrijd.
De prijzen van tegenwoordig, dat went niet.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Zondag 17 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vijf reacties

NaaR de stempelpost op het MaRktplein te Winschoten

De Oltimerrally Veendam-Leer-Veendam over het Marktplein in Winschoten.

Er waren die dag tien Shantykoren in Winschoten, die optredens gaven op diverse podia.
Ze sloten de dag af met een samenzang van alle koren op het Israelplein.
En op datzelfde moment kwamen er allemaal oldtimers over het Marktplein.
Daar was een stempelpost van de Oldtimerrally Veendam - Leer - Veendam, wat dus beter ,,Veendam - Leer - Marktplein Winschoten - Veendam" zou kunnen moeten heten.

De stempelpost was aan de andere kant van de kerk, dus ik kon fijn filmen hoe ze kwamen en gingen.
Maar het meest hoe ze kwamen, maar dat ziet u zelf ook wellicht wel.

Rene Zaterdag 16 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

Moet kunnen

Te beginnen met een zoekplaatje.
Wie goed kijkt kan Quandy ontdekken in dit plaatje.
Tip: Dit keer niet ergens in het midden.Winschoten, Havenkade west, Brugstraat, Renselkade.Op de avond voor koningsgdag hingen er allemaal briefjes in diverse etalages in de binnenstad van Winschoten, alwaar een dag later de vrijmarkt gehouden werd, en die begint eerder dan de winkel open is, vandaar.Deze boom bloeit maar twee weken per jaar, als het er geen drie zijn.
Hoewel, dan ook natuurlijk.In de Watertorenstraat, waar geen Watertoren meer staat, maar wel een pijp, wordt gebouwd.Als het erg druk is in Winschoten wil dit wel eens voorkomen.
Dat mag dus niet.Vroeger stroomde er water door Winschoten, nu ook weer, maar anders dan toen.Een bijaam voor Winschoten is Sodom, afkomstig uit de Joodse gemeenschap die voor de Tweede Wereldoorlog in Winschoten woonde, deze vond dat de overige bevolking er maar losse zeden met betrekking tot seksualiteit en gokken op nahield.

Een andere bijnaam is Molenstad, nu vanwege drie molens, maar eens waren er tientallen.

En weer een andere bijnaam is Rozenstad, vanwege het Rosarium.

In Winschoten zijn ongeveer twintigduizend rozen te zien van ruim 300 verschillende rassen. Doordat Winschoten zo bekend is om haar rozencultuur, wordt inmiddels ongeveer tachtig procent van de wereldproductie van rozenonderstammen in Winschoten en omstreken geproduceerd.Er staat weer Badhuis op het voormalige badhuis!En dat is dat pandje nabij mijn voormalige lagere school en daar achter ligt ergens het bijna voormalige ziekenhuis.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Vrijdag 15 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

LaRs KoehooRn

Op zaterdag 17 maart 2018 was een politiek debat in De Klinker te Winschoten, en af en toe mocht Lars Koehoorn een lied zingen. 

Rene Donderdag 14 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vijf reacties
Gebruikte Tags:

Kijkt u maaR

Te beginnen met een zoekplaatje.
Wie goed kijkt kan Quandy ontdekken in dit plaatje.
Tip: ergens in het midden.Dit wappert altijd vrolijk in de wind aan mijn autoantenne.
Ik droeg het eens als polsbandje op een VPRO ledenvergadering.We konden maanden niet onder de koekoekstunnel in het Sterrebos door wegens restauratiewerkzaamheden, inmiddels is het afgerond en toegankelijk.Deze bloembak bevindt zich in stadstuin ,,Ons Toentje" te Winschoten.Rozenstraat Winschoten, ergens tussen de stadstuin en het Marktplein.Alwaar ook de zijingang van een hotel zich bevindt.Op het Marktplein stonden eens deze tent, dranghekken, auto, dame met roze paraplu, en inmiddels is dat allemaal niet meer zo.Zo komt de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa en misschien wel de hele wereld er uit te zien, de Blauwe Loper komt tussen Winschoten en Blauwestad.
Deze afbeeldig verscheen op een scherm in de Tramwerkplaats alwaar een inloopavond was.Hij komt over het Winschoterdiep, de snelweg, een stuk natuur en het Oldambtmeer en zal 800 meter lang worden.We hoefden niet door de Harbour Jazz Club maar konden zo de zijingang nemen.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Woensdag 13 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

JeugdjouRnaal

Geachte Jeugdjournaal:

Veranderingen zijn niet altijd verbeteringen, toch zou ik graag zien dat de volgende punten veranderen:

Klacht 1:

Ik vind het erg storend dat er tot tweemaal toe het blokje STRAKS komt.
Dan gaan jullie vertellen wat er straks komt.
Dat hoeft niet, dat is zelfs zeer storend.
Eén keertje is al meer dan genoeg, twee keer zeer irritant.

Men hoeft niet te vertellen wat er straks komt, dat zien we straks wel.
Bovendien is dat in het begin van het programma ook al gemeld, hetgeen ik overigens ook zeer overbodig vind, maar daar klaag ik niet over, daar kan ik wel mee leven.

Klacht twee:

Achtergrondmuziek.
Ik vind dat muziek is om naar te luisteren.
Dat bij het nieuwslezen doen is storend.

Klacht drie:

Dat heen en weer gewandel in de studio is nerveus.
Zet er toch een zitmeubel neer en ga er op zitten, dat kijkt ook een stuk aangenamer.

Klacht vier:

Als u overschakelt naar een correspondent dan komt onder in het beeld te staan waar de correspondent zich bevindt, prima.
Maar de presentator zit in Hilversum, en dat staat er nooit meer!
Dat moet er wel staan, dat hoort er te staan, schaam je niet voor de uitzendplaats, kom op zeg!
De nieuwe gereneratie mag ook wel weten waar het programma vandaan komt.
Zet er gewoon weer Hilversum neer.

Veranderingen, liever niet, en als het dan toch moet, doe dan verbeteringen.

Rene Dinsdag 12 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Elf reacties

In Winschoten

Op zaterdag 26 mei 2018 was er weer het jaarlijkse Shantyfestival Winschoten.
Tien koren, vijf uit Duitsland en vijf uit Nederland, waarvan één de lokale organiserende koor Maritiem is, op diverse plekken in de stad.
En ze zongen dat het een lieve lust is!

Ik heb niet alles goed mee kunnen krijgen, omdat ik ook nog iets anders te doen had, maar pikte nog wel het één en ander mee.Het gezamelijke slotoptreden op het Israelplein heb ik laten schieten, omdat er op dat moment allemaal oldtimers langkwamen over het Marktplein, maar daarover later meer.

Rene Maandag 11 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Vijf reacties
Gebruikte Tags:

HieR weeR wat foto`s van Winschoten

Te beginnen met Quandy, waarbij ik de ene dag vertel dat hij tien is en de volgende dag iemand vraagt hoe oud die is, elk weblog krijgt de lezers die het verdiend.Een nieuwe sticker op mijn auto, geplakt over de resten van de sticker van de firma waar ik hem gekocht heb.Mijn polsbandje die ik kreeg op een ledenvergadering heb ik aan mijn autoantenne gehangen, dan heeft die toch nog nut onderweg.Een brievenbus, maar dat ziet u zelf ook wel.Inmiddels is de Koekoekstunnel in het Sterrebos weer toegankelijk, toen ik deze foto maakte echter nog niet.Men blijft altijd bezig.Marktplein Winschoten.De stadstuin "Ons Toentje" heb ik al eens laten zien, nu laat ik het vorig toegevoegde monument zien.

Een gedenkteken ter nagedachtenis van de Joodse bewoners en ondernemers uit de wijk en alle Joodse Winschoters die in Winschoten tijdens WOII in de wijk Wevershorn moesten verzamelen om te vertrekken met de laatste trein naar westerbork om nooit meer terug te keren.En er hing een nieuw briefje in de stadstuin.En dat briefje hangt aan dit kastje, waar dus geen slot op zit.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Zondag 10 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

Geland op het Marktplein te Winschoten

En toen landde er ineens de traumahelicopter op het Marktplein.
En even eerder die middag moest ik een ziekenwagen die van links kwam voorrang verlenen vanwege de toeters en bellen en vervolgens versperde die me de weg, auto`s gingen over de stoep en ik met mijn fiets dus ook maar.
Thuisgekomen zag ik dat er politie op het Marktplein was, ze stuurden nog een Duitser weg die daar op een foute plek geparkeerd stond.
Of er een boete uitgedeeld werd weet ik niet.
Toen hoorde ik de helicopter en toen hij naderbij kwam begreep ik al waar die wilde landen.
Snel pakte ik mijn camera en besloot het geheel te filmen.

Ik zag dat de hulp onder mijn balkon door liep om te gaan naar het andere plein waar ik dus al die ziekenwagen tegenkwam.
Ik nam even een kijkje op de gang, buiten mijn appartement, om daar even uit het raam te loeren, er stonden ook al twee mensen dus ik kon er nog makkelijk bij.
Op het andere plein was een brandweer met hoogwerker bezig iemand uit een woning te halen met een brancard, en het glas was al ingeslagen vertelden de twee mensen me.

Meer heb ik niet gezien, ik ging weer op mijn balkon zitten.
Toen uiteindelijk de traumahelicopter weer vertrok heb ik dat ook nog even gefilmd.
Wat een wind en wat een stank der uitlaatgassen!

De resterende minuten heb ik opgevuld met opnames van een dag eerder, toen er iemand heel fraai op het carillon speelde.
De traumahelycoper is een helycopter die komt van het ziekenhuis in de stad Groningen.
Als er ergens in de provincie een specialist met spoed nodig is kan dat zo binnen luttele minuten.
Soms gaat het ook om patientenvervoer, of wellicht misschien medicatie of speciale apparatuur.
Feit is wel dat hij zijn uren en kilometers moet maken.

Update:  Ik ga niet achterhalen wat er aan de hand was met die persoon, ik vermoed dat die niet goed geworden was.

Rene Zaterdag 09 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties

Foto

Te beginnen met Quandy in een bos.In de Torenstraat in Winschoten wordt deze winkel omgebouwd tot woning.In Winschoten zijn meerdere chinezen, deze is al een tijdje niet meer open.Dit is het laatste stukje kaas dat ik op de foto zet, ik blijf het wel eten natuurlijk.Deze bomen in de Burgemeester Schonfeldsingel zijn niet meer, wegens rioolwerkzaamheden en later komen er weer nieuwe.Marktplein Winschoten.Het hek, waar dit spandoek aan hing, staat voor de ingang van de Marktpleinkerk om te voorkomen dat er tegen de deur aan, en onderdoor, geplast wordt door het uitgaanspubliek.Het was een schitterende avond en nacht.Quandy aan het ploeteren en mijn schaduw.Quandy achterin mijn auto.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Vrijdag 08 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Negen reacties

Een knoepeRd van een fout

Ik kwam toch een knoeperd van een tikfout tegen, dat ik graag even met u deel.
Ik zeg niet wat er fout is, dat kan u zelf wel zien.

En mocht de website het niet doen, om wat voor reden dan ook, ik heb even een foto van de fout gemaakt om deze vast te leggen.

Lees verder

Rene Donderdag 07 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Negen reacties

Dag van het park

Ik was vooraleerst echter even wezen te kijken bij De Dag van Het Park, in het stadspark in Winschoten.

Op die dag presenteren vrijwel alle sportverenigingen zicht en kan iedereen van alles uitproberen en er is dans en muziek en spingkussens en ik hield vooral Quandy in de gaten.

Voorheen gingen we vaak lopend naar het stadspark, maar nu Quandy wat ouder wordt neem ik hem mee in mijn auto.
En nu viel het me pas weer op hoeveel mensen toch nog met de auto komen, een drukte van belang op de parkeerplaats.
Maar dat heb ik allemaal niet gefilmd, ik heb wat vogels gefilmd.


En het gaat uitstekend met de volgeltjes van mijn vader.
Er is nieuw leven en er zijn wat aan het broeden en ze kunnen ook nog een heel fraai fladderen en zingen.

Update:  Ik sport niet, bovendien had ik Quandy bij me.

Rene Woensdag 06 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

CultuuR

Burro Holanda heeft de volgende reactie geplaatst:

Winschoten is mijn geboortestad. Er is wel veel veranderd. Niet allemaal ten goed. De sfeer, die er vroeger was, vind ik niet meer terug. Ik krijg er tegenwoordig een beetje ‘oostblok-land gevoel’ . Gek hè?


Winschoten is inderdaad veel veranderd, en dat gaat ook altijd maar door.
Winschoten is een stad in beweging, zoals elke stad dat is.
Winschoten kent een stuk of 50 rijksmonumenten en er zijn nog wel net zo veel panden die daarvoor in aanmerking zouden moeten kunnen komen.
Niet overdreven veel, maar toch nog wel behoorlijk wat.

Er zijn natuurlijk ook veel dingen gesloopt en gedaan die niet hadden moeten worden gedaan, maar dat is Amsterdam ook overkomen en dat bestaat ook nog.
De sfeer van vroeger, tja, touwtjes uit de brievenbus kan inderdaad niet meer, maar dat geldt heus niet alleen voor Winschoten.
En de fiets moet tegenwoordig op slot.

Winschoten is ook geen Bourtange, in Bourtange is een deel waar je je kan wanen in 1742.
In Winschoten zijn ze altijd wel ergens bezig met nieuwbouw.

Het ,,Oostblok-land gevoel" heb ik al eens gehad.
Ik ben wezen kijken in Praag en andere delen van Tsjechie en in Polen heb ik Warchau en Krakau gezien, en van Estland heb ik Tallinn gezien.
Schitterende steden, stuk voor stuk.

Rene Dinsdag 05 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Tien reacties

Bekijk het maaR

Het bos is in de zomer op z`n allermooist, maar ook in de winter kan het er fijn zijn.Bijna dezelfde foto als de achtste tijdens de vorige serie, alleen staat er nu ineens een Duitser bij, en die pakken doen me toch altijd ook aan Jiskefet denken.Veel legervoertuigen te zien, ik koos voor diegene waarbij ik de toren er fijn bij op kon knippen.Deze kar met dranghekken stond een tijdje in een hoekje van het Marktplein.En deze zak stond naast de kerk, geen idee waarom.Marktplein Winschoten, de achtergevel van het pand waar ze aardapels, groente, fruit, kaas en nog veel meer gezond snoep verkopen.Deze zak stond aan de Vissersdijk, ook geen idee waarom.De pijl op dit bordje wijst naar rechts, hier is wel duidelijk waarom.De koekoekstunnel in het Sterrebos is inmiddels weer toegankelijk, toen ik deze foto nam echter nog niet.Dit doet me ernstig denken aan de Luizenmoeder, goed luid en duidelijk articulerend.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Maandag 04 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Negen reacties

Avond op het Marktplein te Winschoten

Wat ik nou toch weer allemaal zag heb ik deels gefilmd.
Het was op een donderdagavond dat ik ineens vuurwerk hoorde, en toen ik eens keek zag ik een menigte met brandende voorwerpen.
Even later hadden ze wensballonnen, dat ook weer met vuur moest.
Ik zag de brandweer ook al klaarstaan en dat was het dan zo`n beetje.

Op vrijdagmiddag speelde er iemand op het carillon dat het een lieve lust was.
Daar genoot ik erg van en nam een gedeelte op, ik herkende duidelijk een aantal songfestivalliedjes.Dit alles in het kader van het experimenteren met de camera en onthaasten.

Rene Zondag 03 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

Zie maaR

Quandy bij de visvijver bij het Babybos te Winschoten.Het podium met de atributen, hun toerbus, met links op de achtergrond de voormalige bibliotheek.Winschoten kan op sommige plekken wel een opknapbeurtje gebruiken.Want als dit verdwijnt is het voorgoed weg en komt het nooit meer terug.Zoals het pandje overkomen is dat hier gestaan heeft.Vanaf de plek op het Marktplein waar ik stond om het spektakel te aanschouwen maakte ik drie foto`s, vooraleerst echter de blik naar links.Ik sta op een plek die ik vanaf thuis kan zien.En de blik naar rechts, waar wat publiek al klaar staat en ook een hoop acteurs.Quandy, Tusschenwegen, Winschoten.Ik heb geen file gehad, ik nam halverwege even pauze ergens tussen Bunschoten en Winschoten.En nu heeft u er weer tien gezien.

Rene Zaterdag 02 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

Youtube

Dan nu deel zoveel van de eerste bevrijdingsfestival van Winschoten in het Maintebos.
Het ging door tot diep in de nacht en ik bleef tot diep in de nacht.
Op een gegeven moment branden er overal lichtjes en daar ben ik filmend langs gelopen.

Rene Vrijdag 01 Juni 2018 at 10:22 pm | | Smurf | Twee reacties
Gebruikte Tags: