Je Remouchamps te Belgenland

Vandaag naar Grottes de Remouchamps geweest, in Belgie.We kochten een kaartje en konden mee met de rondleiding van kwart voor twee.De Nederlands sprekende Belg nam ons mee en vertelde een heleboel, over stagnieten en magnieten en zo.Trap op, trap af, met veel humor en luid en duidelijk en best wel wat tempo.En op een gegeven moment werden we in bootjes gezet en vaarden we over een ondergondse rivier door het binnenste van de aarde.We moesten zelfs bukken om te voorkomen dat we onze hoofden stoten, en dat ging allemaal goed.Het was een geheel natuurlijke rivier, maar de boel is wel voor toeristen toegankelijk gemaakt.Daarna zijn we ook nog even wezen kijken bij de watervallen van Coo.Ook wel leuk, maar het weer zat niet helemaal mee.Wat me opvalt alhier, er rijden best veel Suzuki Jimny`s rond, waar ik ook in rij.Morgen weer meer want dan is er weer een nieuwe dag!

Rene Vrijdag 31 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Twaalf reacties

In Belgenland

Even voor de duidelijkheid:  Ik ben op vakantie en heb Luxemburg verlaten.Ik bevind me nu in Belgie en zal hier mijn vakantie voortzetten.Midden in de Ardennen, op een camping gelegen aan een beekje.Het schijnt Franstalig gebied te zijn, maar tot op heden klinkt er veelal Nederlands.Vanmorgen begon met regen, daarna kwam de zon, afgewisseld met regen, en nu lijkt het droog te blijven.Het weer is toch wel altijd erg belangrijk tijdens een vakantie, maar gelukkig is het hier niet zo kut als thuis.Vanavond was er bingo op de camping, zo`n camping is het dus, en voor internet in de voortent moet ik betalen.Natuurlijk ga ik niet naar de bingo.En wat we wel allemaal gaan doen kan u later lezen.En tot die tijd lekker foto`s kijken of oudere verslagen doorlezen, of andersinds.

Rene Donderdag 30 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties

Heel diep ondeR LuxembuRg

Vandaag zijn we naar het Nationaal Mijnbouwmuseum in Rumelange in het diepste zuiden van Luxemburg geweest.Aldaar aangekomen bleek dat het pas open ging om 14 uur, want zo zijn ze hier in Luxemburg.Toen om kwart voor twee de deur openging dromden de veelal Nederlandse toeristen naar binnen om een kaartje te bemachtigen.We kregen een netje op, en daar bovenop een helm.
Ik heb wel vaker een helm gedragen, tijdens werkzaamheden op een bouwput, maar nog nimmer met een netje.En we kregen een ding dat met een koort rond de nek kon worden gehangen, met toetsen en een luidspreker, om bij het oor te houden als de gids begon met spreken.
Een Belgische stem had van alles ingesproken zodat de Luxemburgse gids lekker alles in het Duits en Frans uit kon leggen.Voor het zover was gingen we allemaal in een treintje dat ons naar 600 meter diepte voer.En daar leerden we al wandelend over de meer dan honderd jaar geschiedenis van de mijnbouw aldaar.We zagen hoe zwaar het begon en met wat voor machtige machinnes het eindigde, wonderbaarlijk.Er leek geen eind aan te komen, maar na ruim een uur zaten we toch in het treintje terug naar daar waar de zon schijnt.Daarna nog een kop koffie genuttigd op een terras waarvan de serveerster alleen Luxemburgs sprak.En toen weer naar de camping om te eten, af te wassen, te douchen en fijn naar de radio te luisteren.
Want dat kan hier allemaal middels mijn laptop en de uitstekende internetverbinding alhier op de camping.

In de ochtend fijn Arbeitsvitaminen en in de avond lekker 3voor12!
Want de wereldomroep bestaat niet meer...

Rene Woensdag 29 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Elf reacties

GRootheRtogdom

Vandaag zijn we naar een Belgische Klooster geweest, en wel de Abij Notre Dame d`Orval.Het is ongeveer een uurtje rijden vanaf Luxemburg.
Nu is het zo dat ze in Luxemburg overal met de wegen bezig zijn, in Belgie doen ze dat volgens mij al jaren niet meer.Het klooster bestaat uit twee gedeeltes, en het gedeelte waar de 14 monniken leven konden we slechts vanaf de zijkant zien.We kregen een rondleiding in het Nederlands en leerden zo van alles en nog wat.We zagen eveneens hoe ze het bier maken, en hoe ze het kaas maken moeten we zelf dan maar bedenken.De ruine vond ik het mooist, maar een kijkje in de kerk was ook wel leuk.Daarna, vlak buiten het klooster, lekker gegeten, en daar zat hun kaas overheen.Ik vind geloof maar iets raars, en mensen die hun hele bestaan daar aan opofferen, daar heb ik dan toch mijn bedenkingen bij.Maar goed, ze doen er niemand kwaad mee, dus ze gaan hun gang maar.En al had ik er wel bezwaren tegen, dan nog gaan ze hun gang.

Rene Dinsdag 28 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties

FRaai LuxembuRg

Mensen die denken dat ik het niet naar mijn zin heb of sensatie zoek hebben het mis.
Mensen moeten ook niet zoveel denken, maar gewoon lezen wat er staat.
Daarbij zal ik pogen zo duidelijk als maar mogelijk te zijn.Ik ben op vakantie in Luxemburg en heb het reuze naar mijn zin en vertel dagelijks wat ik zoal meemaak en pleur er dan tien foto`s bij die op dezelfde dag gemaakt zijn, maar niet echt aansluiten bij de teksten.Vandaag begon zeer zonnig en zijn we naar Fond de Gras geweest, moeilijk te vinden, eerst waren we al in het verkeerde dorp, daarna in de verkeerde stad en toen eindelijk waar we wezen moesten.
Alleen was de parkeerplaats vol en moesten we een plekje hogerop zoeken, waar nog ruimte genoeg was.Het park was vroeger een industriegebied en nu geheel gratis voor toeristen toegankelijk.|
En nu was het toevallig vandaag ook nog een oldtimerdag daarzo, smullen voor de liefhebber!
We kochten een broodje worst en treinkaartjes voor de tweedeklas van de stoomtrein.De trein vertok, reed een stukje, bleef stilstaan en ging achteruit weer terug.
WTF is dat nou?
Een tientje per kaartje betalen voor zo`n kort stukje?
We begrepen er niets van, en wat andere Nederlanders met ons ook niet.
Terug op het station bleef die weer een tijdje staan en toen vertok die weer, dit keer via een ander spoor en een half uur langer.
Op naar de grensplaats met Belgie, en toen weer terug.
Dit was meer als lang genoeg met deze nostalgische stinkende stoomtrein, waarbij een mongool de kaartjes perfect knipte.
Er waren meer mongolen werkzaam daar, leuk bezig!Daarna maar eens een kop koffie nuttigen en het smalspoottreintje zoeken en vinden.Deze trein was wat kleiner en luchtiger, en eenmaal helemaal afgevuld vertok die, en opeens hield die op en stond die stil en kennelijk moesten we allemaal uitstappen, want dat deden we dan maar.Het zonnige weer was omgeslagen in wat nattigheid, en daar stonden we dan op een station met verder niks te zien of te doen.Toen kwam er een ander smalspoortreintje aan, deze met dichte coupe`s, en de mensen die daar in zaten stapten uit en gingen in onze open trein, en wij mochten daar in.
We reden de grot in, wel vier kilomter lang en daar de berg weer uit, in een voormalige mijnwerkersplaatsje aan de Franse grens.
Daar stond die even stil, er kwamen wat passagiers bij en we reden zomaar weer terug, de berg in.Midden in de berg kwamen we tot stilstand en moesten we uitstappen.
De mensen die Frans verstonden moesten achter een Franssprekende gids aan en de mensen die Duits verstonden achter de Duitssprekende gids aan.
We kozen voor de Duitse, maar verstonden helemaal niks, en de snorremans maar uitleggen en dingen voordoen en zo, hij zette zelfs nog een machinne in werking.
En het zal allemaal wel, maar ik had het koud en snapte er geen snars van, gelukkig mochten we toen weer in de trein, de grot weer uit, het andere open treintje weer in en ook weer uit.En toen regende het echt en moesten we nog helemaal naar de auto lopen op de parkeerplaats bovenaan.
Maar mensen uit de menigte hielden een oldtimerbus aan, en die chauffeur was zo vriendelijk om ons allemaal gratis mee te nemen.

Fantastisch vriendelijk volk!
En toen naar de camping en de korte kleding ingeruild voor de lange.

Rene Maandag 27 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Tien reacties

Een dagje LuxembuRg

Vooraleerst echter, de foto`s staan los van de teksten, maar toch is dit allemaal het verslag van vandaag.
Een beetje rommelig, maar dat heeft ook wel wat.Vandaag zijn we naar het koningklijk paleis geweest, want als de familie op vakantie is, wat veel langer duurt dan de armzalige drie weken die ik heb, is het onderste gedeelde toegangelijk voor publiek.Nu heet dat hier groothertog, en dat is dan een rang lager of zo, achterlijk gedoe, want opvreters zijn het.Hoe dan ook, om drie uur is er een rondleiding in het Nederlands.Dan moeten ze eerst in tassen kijken en moest ik door een piepend poortje en kwam er een vent me betasten en moest ik zakken leeghalen en het bleef maar piepen maar ik mocht er toch in.De Nederlands sprekende rondleidster sprak zeer zacht en onduidelijk, dus de helft is me ontgaan.Maar wat een pracht en praal, er is werkelijk nergens op bezuinigd en het is overweldigend in wat voor een weelde deze familie leeft.We mochten niet alles zien, want ze hebben ook nog prive vertrekken.
Daar snap ik dan niks van, hoezo prive, alles is toch aan het volk ontfutseld, en dan ook nog een prive?Daarna nog maar wat rondgewandeld door de stad, en waar het ergens FREE was naar binnen gegaan, en dat bleek een heus museum.Er was van alles te zien, van een heleboel potten en nog meer potten, en pannen en muntjes en botten tot zelfs mummie`s toe, en lijken met pikken en al.
Totaal respectloos naar de doden toe.
En schilderijen.

We konden wel vijf  verdiepingen omlaag en gingen toen met de lift weer helemaal naar boven, om aldaar via de trap weer af te dalen.
En her en der de vertrekken bekeken.En toen we naar buiten wilden belanden we via een luchttunnel in een ander gebouw met weer allemaal zooi, en kasten en lampen en meubels en meer, en toen via een andere tunnel weer terug naar het eerste gebouw en daar naar buiten.

En toen savonds op de camping lekker gegeten en nog gevouwfietst en het was best een frisse dag.
Hopelijk morgen wat warmer.

Rene Zondag 26 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties

Duizend jaar oud kasteel te LuxembuRg

Vandaag zijn we naar Vianden geweest om aldaar het kasteel te bekijken.Het ligt helemaal in het noorden, maar in dit kleine land is dat toch dichtbij, maar vanwege de kutwegen alhier is het toch nog een behoorlijke rit.En dan zijn ze ook nog overal met die wegen bezig.Men heeft duizend jaar gewerkt aan het kasteel, en toen het in handen van de oranje van nassau kwam raakte het in verval, want zo zijn de oranjes.In de jaren 70 en 80 is het gerestaureerd en het ziet er nu prachtig uit.
Vooral als je binnen ziet hoe het eens geweest is.In Luxemburg is 80 procent van de toeristen Nederlands, als het er niet meer zijn.Na alle vertrekken gezien te hebben vertokken we weer.Even langs de supermarkt om vooral wat vlees in de slaan om eens fijn op de camping te gaan barbecuen.En daarna viel er nog een verfrissende regenbui, wat voor mij niet zo had gehoeven, maar het gebeurde toch.En zo is er weer een dag voorbij, want zo gaan die dingen.

Rene Zaterdag 25 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

CultuReel LuxembuRg

Vandaag zijn we eens wezen kijken in Schengen, u weet wel, de historische plaats waar een begin is gemaakt aan een Europa zonder grenzen, en helaas met altijd nog de verderfelijke vorstenhuizen.Evengoed, in Schengen aangekomen de auto geparkeerd, geheel gratis, en even rondgewandeld daar.
Toevallig zagen we daar ook weer de Polen die we gisteren ook al tegenkwamen in de hoofdstad en die bij ons op de camping stonden.Schengen bevindt zich op het drielandenpunt met Frankrijk en Duitsland en er staan behoorlijk wat vredelievende en Europese verenigde monumenten en zelfs stukken Berlijnse muur.Het museum aldaar is gratis, want niet veel boeiends te zien, en het slot is gesloten, de tuin is wel toegangelijk maar zeer slecht onderhouden.Wat nu te doen?
Bij de toeristische informatie aldaar, gelegen in een soort van schip op de grensrivier lagen folders en de dame achter de balie vertelde dat de wandelroute aldaar zo`n negen kilometer bedroeg.Dus we gingen grenzeloos wandelen, door een stuk Frankrijk heen.
Lang geleden dat ik in dat land geweest ben, het werd weer eens tijd!Gelukkig lette ik goed op en kwam ik beide keren de grenspalen tegen, die er nog steeds staan, gelukkig.Het was soms een behoorlijk stijle klim, en niet geheel ongevaarlijk, en op bepaalde punten een werkelijk schittende uitzicht.
Naar het schijnt kon men tot Belgie toe kijken, maar waar daar precies begint is onduidelijk vanaf de toppen.Zeer steil omhoog, zeer stijl naar beneden, op plekken komen waar je met auto of fiets onmogelijk kan komen, en daarna beneden in Schengen lekker gegeten en toen weer naar de camping.Ze hebben een beetje idiote wegen in Luxemburg, dus opletten geblazen, en onderweg kwamen we nog langs een verkeersongeval, altijd naar.Om positief te eindigen, het was schitterend weer, en dankzij de wandeling toch nog een geslaagde dag.
Hoewel het even in Schengen zijn geweest toch ook wel wat waar is, ondanks dat daar verder weinig te beleven valt.
Zo maken we altijd wel weer wat van.

Rene Vrijdag 24 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

Boeiend LuxembuRg

Vandaag wezen fietsen, vertrokken in Grund, de onderstad van Luxemburg, en daar ook weer gestopt.We kregen een routekaartje mee en moesten nummer 1 volgen.Ik had een kutfiets met versnellingen waar ik geen raad mee wist, maar ik ben niet gevallen.Op een gegeven moment kwamen we langs de camping, dus hebben we hier pauze genomen en zijn daarna verder gegaan.Toen raakte ik de weg kwijt, maar vond hem ook weer terug.Na het fietsen op een terras een glas pislauwe cola gedronken, geen aanrader.Toen ontdekten we zowaar ergens een tunnel met op het eind een lift, en in plaats van een parkeergarage kwamen we gewoon boven uit!
Dat scheelde een hele klim, die we eerder wel hebben gemaakt.
Wat een verrassing!Toen nog een t-shirt gekocht en wat gegeten en weer naar de camping.Ik vind het overigens debiel dat er muziek klinkt in het sanitairgebouw.Morgen maar eens een kasteel bezoeken, dat is ook altijd leuk.En dat ik de foto`s er zomaar even tussen heb gefrommeld moge duidelijk zijn.
En anders maar niet.

Rene Donderdag 23 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

AlweeR LuxembuRg

Ik vind het altijd een beetje debiel, mensen een fijne vakantie toewensen als ze al reeds vertrokken zijn.
Bovendien halen die wensen niks uit, toch zal het ongetwijfeld goed bedoeld zijn.

Ik vind het eveneens debiel, van de landgenoten hier tegenover, dat ze met een vliegenmepper van alles doodslaan wat gewoon buiten vliegt.
Een onsmakelijke bezigheid, net als neuspeuteren en kontkrabben, wat ik ze gelukkig niet heb zien doen.Het weer is rond de 30 graden, hoeft voor mij niet, maar altijd nog beter dan regen.Vandaag weer naar de hoofdstad geweest van dit land dat dezelfde naam heeft, ook al zo absurd.Luxemburg is een mooie stad, ware het niet dat ze werkelijk overal aan het bouwen zijn, zelfs in de avonduren!We hebben nu het ondergrondse gangenstelsel eens gezien en doorlopen, en dat is een waar kunstwerk.Even verderop kan je ook onder de grond, maar dat leek gesloten of zo.Ik heb de dame op het toeristeninformatiecentrum dan toch niet helemaal goed begrepen dat er een rondleiding in het Nederlands zou zijn.Evengoed, wat we gezien hebben was even indrukwekkend als de moeite waard.Daarna nog wat door de stad geslenterd en voor morgen vast wat fietsen gereserveerd, er staat een mooie tocht op de planning.We gingen nog ergens eten, en hadden al reeds ergens koffie gedronken, en eenmaal weer terug op de camping heb ik die nog even verlaten voor een ritje op de vouwfiets.En zo is er alweer een heerlijke dag voorbij gevlogen.
En in de lucht zie ik regelmatig vliegtuigen, want het vliegveld is nabij.
Dat ze die bakbeesten toch omhoog krijgen, ik blijf het knap vinden.
En al die uitstoot, op den duur stikken we met z`n allen, maar nu nog niet.

Rene Woensdag 22 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

ZomeRvacantie in LuxembuRg

Vandaag met de bus naar de hoofdstad, en ergens uitgestapt waarvan ik dacht dat dat wel het centrum was.
Eenmaal uitgestapt en gevonden op de kaart waar ik was bleek dat we nog wel een paar haltes verder konden.
En daar kwam de volgende bus 18 alweer aan die ons een paar haltes verder meenam.Toen fijn door het centrum gewandeld, op weg naar het toeristisch informatiepunt om wat informatie in te zamelen.
En de dame die me hielp wist meteen dat ik uit Nederland kwam, merkwaardig genoeg.Daarna eerst maar naar de de hop-on-hop-of-bus voor een rit langs alle aan de route gelegen interessante plekken, met via verkregen oordopjes allerhande informatie in het Nederlands.Na de complete ronde weer naar de binnenstad voor een kop koffie en vervolgens eens kijken waar we morgen naar toe gaan.
Aldaar was het ook vertek en eindpunt van een toeristentrein op luchtbanden , dus we voeren maar een rondje mee.
Wederom informatie middels oordopjes in het Nederlands, al was dit wel een heel hoorspel dat te beluisteren viel.Daarna nog wat door de stad gewandeld, en op een gezellig plein lekker gegeten.Er werd ook muziek gespeeld.

Deze dag begon met wat motregen, maar daarna bleef het zonnig en warm en was mijn korte broek een goede keuze.Eenmaal weer terug op de camping heb ik nog een rondje gevouwfietst, net als gisteren, al betrof het een andere ronde.Dat ik de foto`s er zomaar tussenfrommel mag duidelijk zijn, en anders maar niet.De camping is een echte passantencamping, maar ik blijf hier voorlopig nog wel even.Tot zover, morgen weer meer, want het avontuur smurft voort.

Rene Dinsdag 21 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Negen reacties

Yoepie LuxembuRg

Ik bevind me momenteel in groothertogdom Luxemburg.Ik heb vakantie en besloten die door te brengen in dit klein landje.Het is niet het kleinste land dat ik bezocht en het is ook niet de eerste keer dat ik hier ben.Meestal als ik hier was was het op doorreis maar ik heb hier ook wel eens een paar dagen vertoefd.Maar nog nimmer de hoofdstad eens goed bekeken, en dat ben ik nu van plan te doen.We reisden via Duitsland, vertrokken rond tien uur in de ochtend en in de vroege avond waren we er al.Niet veel oponthoud gehad, wel eens beetje, niet veel regen, wel een beetje.De foto`s heb ik er zo even tussengefrommeld, maar het geheel leek me wel duidelijk zo.En anders maar niet.

Rene Maandag 20 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Dertien reacties

XitteRend

Ten noorden van Winschoten bevindt zich het hoogste punt van de provincie Groningen, en aan de uitkijktoren hangt dit bordje.Mijn overbuur gedurende de kermis.Andere buur.Er waren ook roofvogels te bewonderen.En nu bent u weer bij  wie en wanneer er zoal gespeeld wordt op het carillon, hoewel.Dat dat even duidelijk is.Muziek aan de andere kant van de kerk.En een dag later heel andere muziek.Waarom ze zelf geen dj regelen en dit hebben ingehuurd, geen idee.Maar `savonds werd het desondanks toch nog weer druk.

Rene Zondag 19 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Negen reacties

Winschoten

Het moest er eens een keer van komen, dat ik geen youtubefilmpjes van RTVNoord betreffende Winschoten kan insluiten, temeer daar die niet meer gemaakt worden.
Enkel nog in de langere reportage`s, met allemaal andere meuk uit heel de provincie.
Daar ligt niet mijn interesse en zal ik u derhalve ook niet mee lastigvallen of vermaken.


En ik sloot vrijwel alles altijd al, al vanaf het prilste begin.
Daarmee is nu dus een einde gekomen aan een tijdperk.
En bij deze dus nog een filmpje dat ik zelf gemaakt heb van de Nacht van Winschoten.
En dat was me er eentje.
En dan volgt er nu nog een, het zal mij benieuwen.
Want elders is nog steeds een festival gaande, en volgende week is er weer een ander festival, en het budget van het publiek is natuurlijk ook niet bodemloos.

Rene Zaterdag 18 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties

VRijdagnacht

Ik begin vandaag met een Spanjaard die met zijn paard vastzit in het moeras te Heiligerlee, nabij Winschoten.Om vervolgens te vertellen dat dit erg lekker smaakt en reeds op is.Ook daar wordt een begin gemaakt.De raarste straat van Winschoten loopt wel heel bizar, maar draagt een mooie naam.Voorheen 40 soorten, nu al reeds 50.Geen grote namen, wel goed!Daar heb ik alleen het uitstapje van meegemaakt, en dat was zeer geslaagd.Daar was de afgelopen jaren de zomerkermis, nu dus restauratie en nieuwbouw aan de voormalige LTS.Dit hangt aan het hek dat voor de ingang van de kerk staat.Daar heb ik in gezeten.Tot zover.

Rene Vrijdag 17 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

U ziet maaR

Het is weer schitterend.
In de opmaak naar de Nacht van Winschoten is er voordien altijd kermis.
En omdat het vorige kermisterein nu reeds een bouwput is is ook de zomerkermis verhuist naar het Marktplein.

Deze kermis is altijd vrij klein, maar daarom niet minder gezellig.
En aan de andere kant van de kerk is nog wat ruimte vrij, daar zal morgenavond vast het muziekpodium komen te staan, net als op meer plekken in de stad.

Nu was het woensdag eurodag, en kon men doen wat vandaag 3 euro kan kosten.
Wat ik niet kan is mijn glas storten, want er rijden nu karretjes over mijn ondergrondse container.
En ik kon het niet laten om even een ritje te maken en kon door de spleet heen mijn stortkoker zien.

En ik vind het leuk hoor, al die lichtjes en muziek en gezelligheid, en rond 23 uur hield het op, dat zal dit weekeinde anders zijn.
Vrijdagnacht is De Nacht van Winschoten, en zaternacht komt SLAMFM kabaal maken en zondagmiddag is er ook weer wat, het kan niet op.

Rene Donderdag 16 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Twaalf reacties

T-ShiRt 10

Ja, er was ooit eens een website en daar verkochten ze shirts en toen bestelde ik er eentje.En dat hij niet gestreken is weet ik en dat blijft ook zo.

Rene Woensdag 15 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Twaalf reacties
Gebruikte Tags:

SchitteRend

Momenteel is het festival Xpeditie Blauwestad gaande, in BLauwestad, een dorp ten noorden van Winschoten.
Nou ja, dat festival is dan op het festivalterrein en afgelopen maandag maakten ze een uitstapje naar de buren.

En dat betrof het openluchttheater nabij de natuurbegraafplaats.
Het had vrijwel de hele middag geregend en ik twijfelde of ik wel zou gaan.
Maar de avond zou overwegend droog blijven, dus fietste ik er lekker op tijd naar toe.

Er waren al wat artiesten aanwezig en met geluidsapparatuur in de weer, en de schapenwagen vertok om mensen op te halen van het festivalterrein.
Als eerste beklom ik even de uitzichttoren, op het hoogste punt van de provincie Groningen.
Normaal ben ik hier met Quandy en dan ga ik niet de toren op, nu dus wel.

Wat een schitterend uitzicht, wellicht de mooiste ter wereld.

Toen nam ik plaats op de zitting, op een plastic zak want het gras was nat.
Ook werden er vuilniszakken uitgedeeld om op te zitten.
En toen begonnen ze ineens muziek te spelen.
Ze waren nog niet compleet, maar improviseerden vast wat.

Toen kwam de schapenwagen, getrokken door een trekker, vol met mensen en artiesten en toen was het compleet en werd er muziek gemaakt dat het een lieve lust was.

De groep wisselde soms van zangeressen en gitaristen en zo traden er twee bands op in wisseldende settingen, een zangduo zong ook nog wat.
Er was koffie te koop, en nog wel meer.

En op een gegeven moment werd het vuur aangestoken en dat bleef de hele verdere avond gestaag branden.
Toen ik dat eens van wat dichterbij bekeek voelde ik de warmte.

Helaas viel er nog enige neerslag, maar gelukkig was het niet veel.

En opeens hielden ze er mee op want de schapenwagen ging aanstonds vertekken, dus vertokken we allemaal maar, na het laatste lied.

Thuisgekomen zag ik dat ze al begonnen zijn met de opbouw van de kermis, rond half twaalf kwam er zelfs nog een vrachtwagen aanrijden.

Rene Dinsdag 14 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties

Ronflonflon

Dit keer geen Ronflonflonlied, maar het nummer is wel eens gedraaid in Ronflonflon.
En omdat dit mijn weblog is vind ik dat ook goed.
Bovendien is Eufonie Venedig een compositie van Wim T. Schippers, als ik het wel heb, en waarom ook niet.
Mijn mening is dat ik het prachtig vindt, uw mening is zeer welkom en wordt gewaardeerd.
Let wel, het is natuurlijk niet de bedoeling dat mensen die niet gaan luisteren wel gaan reageren, en andersom ook niet.
Spreekt voor zich, maar toch.

Rene Maandag 13 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Zes reacties
Gebruikte Tags: ,

Quandy zomeR 2015

Als ik film hou ik het altijd kort, met als resultaat allemaal korte filmpjes.
Het zijn meer indrukken die ik vastleg.
Ditmaal heb ik een aantal van die indrukken eens achter elkaar gesmurfd, en nu kan u ruim tien minuten genieten waar ik van geniet.

U krijgt te zien, Quandy, Doodles, gevogelte en gevis, een boel water, twee klompen en wat dies meer zei.
En dan kan ik aan de reactie`s zien of langere filmpjes beter aanslaan dan kortere, of andersom natuurlijk.

Rene Zondag 12 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

Pollens

Ik heb toch maar besloten om niet te gaan.
Naar Expeditie Blauwestad.

U weet, Blauwestad ligt ten noorden van Winschoten, even het Winschoterdiep over en ik ben er.
En daar is nu een meerdaagsfestival gaande.

Voor het weer hoef ik het niet te laten, dat is lekker zomers.
En het aanbod is ook uitstekend, boordevol muziek en theater en kunst en cultuur.
En het kost slechts 3,50 en het is vlakbij.
Hoewel het jammer is dat de beloofde nieuwe fietsbrug er nog niet is, dat zou toch een paar minuten schelen.

En toch, waarom moet dat nou daar?
Zoiets kan toch ook hier gewoon midden in Winschoten?

Nou ja, daar willen ze de mensen ook vermaken natuurlijk, bovendien is daar een groot meer.
En dat wildcamperen moet juist ook op de kavels aldaar, hoewel dat ook wel alhier in de nog in aanleg zijnde stadstuinen zou kunnen.

De zandsculpturen wil ik ook gaan zien, maar die blijven aldaar nog de hele zomer staan, hopelijk dat hennepdoolhof ook.
En het openluchtconcert Pure Vida zal ik aldaar eind augustus vast ook nog beleven.

Ik denk dat ik aanstaande maandagavond wel even ga kijken, juist dan verlaten ze het festivalterrein en gaan ze gebruik maken van het openluchttheater.
Maar dit weekeinde blijf ik toch maar lekker in Winschoten zelf.
Fijn balkoneren, hondwandelen en barbecuen.

Volgend weekeinde zijn er wel allemaal festiviteiten in Winschoten zelf, voor De Nacht van Winschoten, en daar zit ik dan midden tussenin en bovenop!

Rene Zaterdag 11 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Negen reacties

Olm

Heeft u wel eens gehoord van Olm bier? 
Of het zelfs wel eens gehad?

Ik niet, want ik blief geen bier.
Olm bier bestaat ook niet meer.

Olm bier is vernoemd naar de MJ van Olmstraat te Winschoten!

Opgericht in 2003 door een voormalig werknemer van Heineken.
En is in 2011 door juridisch gedoe met diezelfde Heineken falliet gegaan.

Niks ergs aan, want toen zaten ze al met de hele boel in Weesp.

Rene Vrijdag 10 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Elf reacties

NeeRlands fabRikaat

Bij Groningse zeehelden denken de meeste mensen natuurlijk aan Abel Tasman.
Maar laten we Wiebe Hayes uit Winschoten zeker niet uitvlakken.
En hij is dit jaar het middelpunt van het zandsculpturenfestival in Blauwestad.
Hayes was opvarende van het voormalige VOC-schip De Batavia.
Dit liep in 1629 op de klippen voor de kust van West-Australië.
De geboren Winschoter redde vervolgens meer dan zeventig opvarenden van een gruwelijke moordpartij, nadat er muiterij onder de bemanning was uitgebroken.

En er staat nog allemaal meer informatie onder de links die ik er in gesmurfd heb.
Maar er staat nergens dat er dus al wel reeds een heus Wiebe Hayespark is, wat ik meer een plantsoen vind, in de Zeeheldenbuurt.

En ik toon dit filmpje natuurlijk ook omdat zij het toch allemaal veel beter kunnen filmen dan ik.

Rene Donderdag 09 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Acht reacties

MaRktpleinKeRmis Winschoten 7

Vanaf volgende week woensdag is het weer zover, kermis op het Marktplein te Winschoten.
Voor het eerst sinds jaren is ook de kermis van hartje zomer daar waar het hoort en voor altijd moet blijven.
Deze opname is van afgelopen november.

Rene Woensdag 08 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Elf reacties

Leuk is andeRs

Deze brug is spiksplinternieuw en bevindt zich in De Hoogte te Heiligerlee.En dan zijn er ook mensen die denken dat als het buiten 30 graden is dat het op mijn weblog dan ook 30 graden is, maar zo werkt dat natuurlijk niet, deze foto`s kunnen soms wel een week oud zijn al.Een stukje van het klooster nagebouwd.En wie dit wil lezen komt maar langs de beleefroute.Kijk, daar zit een non, nu kan men het boekje of de app raadplegen om te vernemen wat ze heeft te melden.Voor de 80 jarige oorlog moest iedereen katoliek zijn, daarom heeft Nederland zich verenigd om de strijd aan te gaan tegen de Spanjaarden, en de eerste gewonnen slag wordt gezien als het begin, en dat was de Slag bij Heiligerlee.Het bos en het land is nog net zo drassig als 500 jaar geleden.Nu of nooit.Een informatiebord over de slag.Vijf eeuwen geleden was Winschoten nog een dorp.Nu niet meer.

Rene Dinsdag 07 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Veertien reacties

Klootzakken

Hoe werkt de politie te Winschoten?

Welnu.

Er waren twee mannen op straat ruzie aan het maken.
Eén man met pitbull en één man zonder.
De man zonder werd gegrepen en liep bij mensen achter het huis.

Achter de caravan maakten ze er een bloedbad en bende van, tuinmeubels omver en een stuk tuin helemaal geruineerd alsmede een grote gat in de schelpzandbak.

De buurman had ondertussen de politie gebeld, die waren er binnen vijf minuten, en er moest eveneens een ziekenwagen komen.
De man met pibull ging er vandoor, en de bloedende man werd afgevoerd.

Toen kwamen de man en vrouw en hond die daar woonden weer thuis en hoorden alles van de buren.
De politie was reeds vertokken.

Natuurlijk kan de politie ook niet wachten want weten die veel hoe lang de bewoners weg zouden blijven.
Maar de rest van de dag is de politie ook niet langsgekomen.

De volgende dag deed de man aangifte van de vernielingen op het plaatselijke politieburo.
Hij snapt dat de politie dat bloed niet gaat opruimen, maar dat ze totaal niks van zich lieten horen....

Ik vind het absurd, Winschoter politie: zie titel!
En de veroorzakers hebben overigens ook niks van zich laten horen, ook zie titel.

Rene Maandag 06 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Dertien reacties

Je Reinste ongelijkheid

Onlangs vroeg ik me af waarom toch de provinciale staten de eerste kamer kiezen.
Maar nog meer vroeg ik me af waarom een stem uit een provincie met meer inwoners een zwaardere stem heeft dan die met minder.
Ik vind het absurd en er is geen antwoord op.
Nu deed Frank101 toch een poging, totaal mislukt natuurlijk, want zie maar:

Het is toch een volksvertegenwoordiging, en de indeling in provincies is arbitrair, de ene provincie is groter dan de ander of heeft meer inwoners. Om ervoor te zorgen dat een provincie met 5 inwoners niet dezelfde stem heeft als een provincie met 1 miljoen inwoners wordt naar het aantal inwoners gekeken, logisch dus!


Aldus Frank 103.En men kan dan wel eindigen met de woorden logisch dus, alsof daarmee de kous af en het geheel duidelijk is.

Mijn vraag was naar het waarom?
En mijn vraag dan herhalen en er logisch achter zetten is hem niet beantwoorden.

Waarom moet de stem van de éne provincie zwaarder wegen dan het andere?
En waarom wordt dat afgemeten naar het aantal inwoners?

Dat het zo is is me duidelijk, waarom het zo is niet.

Hetzelfde gebeurd in Europa, de stem van Nederland telt iets zwaarder dan die van Belgie, omdat wij meer inwoners hebben.
Maar dat snap ik niet.
Meer inwoners snap ik wel, maar waarom of die stem dan zwaarder moet wegen snap ik niet.

Men kan alleen met goed fatsoen samenwerken als men elkaar respecteerd, en niet de één meer waard gaan maken dan de ander, want ongelijkwaardig is niet eerlijk.

Arbitrair of niet, eerlijk is het niet, niks logisch aan dus.

Rene Zondag 05 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Elf reacties

In den beginne

Vandaag begin ik net buiten Winschoten.Om vervolgens in Winschoten, in het rosarium, in het stadspark, onder deze rozenboogpoort door te wandelen.Alhier kan u zelfs uw kleding laten repareren, en schoenen weer op een andere plek natuurlijk.Met letters kan men woorden maken en daarmee etalages opsieren.Tot zover dan Winschoten, nu eens kijken in het daaraan vastgeplakte Heiligerlee, daar waar Nederland ontstond.In 1568 was er de Slag bij Heiligerlee, en in 1868 zetten ze er een standbeeld neer, en is er deze boom neergezet, en beide staan nog steeds.Men kan de route volgen middels paaltjes, en dit is een afbeelding dat op zo`n paaltje voorkomt.Dit is Quandy, en hij is een reu en in bezit van een piemel, dit voor degene die maar blijven geloven dat hij een haar is, wat dus niet zo is.Een kloostermop, aan de ketting, want optillen mag wel, meenemen niet.En dit is een brug waar Quandy niet over wilde.
HIJ ging dus met zijn pik en ballen in het water.En ik niet.

Rene Zaterdag 04 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Elf reacties

HeiligeRlee

Ik had er al van gehoord en ben het nu een nader gaan bekijken, de beleefroute Slag bij Heiligerlee.

Zoals u allen wel weet is Heiligerlee een dorpje dat tegen Winschoten aangeplakt zit.
En in Heilgerlee was de eerste slag die gewonnen is door wat later Nederland is gaan heten.
Daar begon de godsdienstvrijheid die ons allen zo dierbaar is.

En ik wandel er wel vaker, in dat bos daar, De Hoogte.

En onlangs heeft Museum Slag bij Heilgerlee aldaar een route uitgestippeld en een fijn boekje uitgeveven.
En een app, maar daar doe ik vooralsnog niet aan, wegens mobielloosheid.

Het boekje heb ik echter wel, en Quandy nam ik ook mee en we starten bij het standbeeld.
Quandy wilde al meteen de route doen die wel altijd doen, maar nee, nu wilde ik de bordjes volgen.

Leuk gedaan, netjes neergezet, fijne historie en we komen van alles tegen.
Van een piekenier tot een non tot een spanjaard toe.

Quandy wil niet over de bruggen, hij zwemt liever.

En hij wil alle kanten wel op, en dat doen we dan ook.

Overigens, de feesttent van de feestvierdaagse in Heiligerlee, tijdens de wandeling duidelijk te horen, bevindt zich op grondgebied van Scheemda.
Niet dat dat er iets toe doet, maar toch.

Volgende week de route eens aandoen die ze aangelegd hebben in het bos van Westerlee, het eerstvolgende dorp, waar ook flink gestreden is.

Evengoed later die middag bekeek ik locatietheater, en dat weet u reeds.

Rene Vrijdag 03 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Tien reacties

Dat moet kunnen

Dit is Winschoten.En dit is niet Winschoten, he, dat mag ook wel eens een keertje.De aankondiging van de locatietheater in een etalage.En nog op veel meer plekken, net zoals de lokatie`s zelf.Ik zag zowaar een regenboog, daarvoor ging ik zelf even mijn balkon op.Dit is ook weer Winschoten.En dit ook.Momenteel staat het rosarium in het stadspark in volle bloei.Men kan daar zelfs onder deze rozentunnel door.En van het locatietheater heb ik slechts één afbeelding gemaakt, en wel deze:Nu heb ik lekker laten zien wat ik wilde, nu mag u zeggen wat u wilt, ga uw gang.

Rene Donderdag 02 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Negen reacties

CultuuR

Toneelvereniging Vita Nova organiseert voor de derde keer het Locatietheater.
Het evenement vindt plaats op zondag 28 juni, aanvang 15.30 uur.
Het begin- en eindpunt is café Carambole in Winschoten.
Bezoekers hebben de mogelijkheid om vier eenakters, toneelstukken van een half uur, te zien op vier locaties in Winschoten.
Het publiek wordt in vier groepen verdeeld en onder begeleiding van een gids worden vier verschillende stukken, komedie en drama, op vier verschillende locaties bezocht.

Het thema is: ‘Vreemde Relaties’.


Dat leek me wel wat, en mijn moeder had er ook wel oren naar, dus we togen samen op deze zondagmiddag naar Carambole.
Het was rustig op straat, en toch was er een snackbar open en toch zitten daar dan mensen.
Evengoed, het begon net wat licht te regenen en er stond al een toet met paraplus voor het startpuntcafe.

Ik hoorde het carrillion van de Winschoter toren en de gongslag van half vier, en we werden naar binnen gevraagd.
Het was een drukke boel.
Ik moest mijn kaartjes laten zien, deze werden meteen ingenomen, en ik kreeg er witte velletjes voor terug, ik werd ingedeeld bij de volggroep Wit.

We werden welkom geheten, er werden een aantal mensen bedankt.
En degene werden voorgesteld die we moesten volgen en ik hield dus met name Wit in de gaten.

Toen naar buiten en als eerste naar de achterkant van een hotel vlakbij.
De hekken open, en daar stonden de stoelen al klaar.
Deze werden nog snel even motregenvrij gemaakt en we zagen het decor al staan, zeer mooi en sfeervolle omgeving en het stuk was al begonnen, met echte stukjes regen, en het spel beviel me ook wel.

Na het applaus met de groep naar de voorkant van het hotel, daar even wachten tot de vorige groep buiten is, en toen de kelder in voor het volgende stuk.

Ook heel mooi en goed en complimenten en zo.
En gelukkig was dit binnen, want het weer was toch net even wat te mottig.
En daarna weer naar het startpuntcafe en alweer even wachten op de vorge groep en toen het zaaltje in waar ze op een podiumpje hun spel deden.

levensecht en goed en na het applaus naar een volgend cafe, een paar straten verderop.
Ditmaal weer buiten, maar helemaal bovenin op het dakterras.

Daar lagen de acteurs in een bed.
Dat goed schuin opgesteld was zodat we het goed konden zien.
Gelukkig regende het niet meer, maar de dekens waren wel nat.

Daarna was er nog een bord soep, voor wie wilde, in het startcafe.
Of men ging weer naar huis.

hoe dan ook, toch fijn om een meegemaak te hebben, en het is me zeer bevallen.
En het slaat wel aan, want er was toch best wel animo.

Rene Woensdag 01 Juli 2015 at 10:22 pm | | Smurf | Zeven reacties