BedRoefd
In 1926 begon de VRPO, en in 1926 kreeg Winschoten zijn St.Lucasziekenhuis.
Tot vandaag.
De VPRO bestaat nog, maar het Winschoter ziekenhuis is niet meer.
Alhier de geschiedenis die ik ooit van hun eigen site afgehaald heb:
Aan het eind van de 19e eeuw wilden de katholieken in Oost-Groningen, in plaats van een ziekenhuis, een bejaardentehuis stichten. Diverse pastoors hebben vanaf 1899 geld ingezameld.
Hoe het begon
Na 1918 zijn in Winschoten actieve pogingen ondernomen het bejaardentehuis in het pand Langestraat / hoek Gaslaan te stichten en in een villa aan de Garst, direct over de spoorwegovergang. In 1921 zag het toenmalig kerkbestuur (pastoor Holtel en de heren Röben en Dröge) af van het bouwen van een bejaardentehuis en kwamen er plannen op tafel voor een ziekenhuis. Gezien de beperkte vervoersmogelijkheden in die tijd was de stichting van een ziekenhuis in Winschoten van groot belang. De gemeente zag hier echter geen kans toe, zodat pastoor Holtel werd benaderd met de vraag of de katholieken misschien kans zagen een ziekenhuis te stichten. Dit had succes, want er kwam van een zekere Lucas Fleerkamp een grote schenking binnen van f 10.000,-. Deze Lucas had als voorwaarde dat zijn voornaam verbonden moest worden aan de instelling. Toen de naam er eenmaal was werd de commissie 'Vereniging St. Lucas' opgericht. Deze commissie bestond uit de heren Holtel, Röben en Dröge. De vereniging ontplooide allerlei activiteiten en plannen en had binnen een jaar f 9000,- ingezameld. Bij stukjes en beetjes werd grond gekocht en werden plannen gemaakt.
De bouw
In mei 1924 begon aannemer Luppes met de bouw van het ziekenhuis. In augustus werd de eerste steen gelegd. De totale bouwkosten, inclusief inventaris, bedroegen in die tijd f 192.429,91. De Zusters Franciscanessen in Nijmegen zouden voor de 'bediening' zorgen. Eind 1925 was het ziekenhuis gereed en dr. J.H. Hommes werd benoemd tot directeur geneesheer. Op 11 januari 1926 werd het R.K. St. Lucas ziekenhuis ingewijd door deken Eppink.
De opening
Op 12 januari 1926 vond de officiële opening plaats met 50 bedden. Veertien dagen later werd de eerste patiënt opgenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten bedroeg in datzelfde jaar 324. In 1968 werd het maximum aantal bedden bereikt, nl. 240. In 1970 werd het personeelsgebouw met een huisvestingsmogelijkheid voor 110 personeelsleden voltooid.
-
Opening ziekenhuis met 50 bedden in 1926
- Uitbreiding tot 86 bedden in 1936
- Uitbreiding tot 95 bedden in 1940
- Uitbreiding tot 125 bedden in 1953
- Uitbreiding tot 130 bedden in 1954
- Uitbreiding tot 150 bedden in 1957
- Uitbreiding tot 200 bedden in 1962
- Uitbreiding tot 240 bedden in 1968
En op de website De verhalen van Groningen kwam ik hetzelfde verhaal tegen, in een iets andere versie.
Daar wordt ook nog over de welbekende nonnen gesproken.
Wie beide verhalen tot zich neemt kan zich wel een voorstelling van het ziekenhuis en diens geschiedenis maken.
In de jaren 80 was de laatste grote uitbreiding, en artikelen daarover vond ik hier.
En afgelopen week is het ziekenhuis dus verhuisd, naar een hagelnieuw gebouw in Scheemda.
Het ziekenhuis van Delfzijl, Delfzicht, is eveneens gesloten en verhuisd naar datzelfde gebouw in Scheemda.
Tot de afgelopen nacht was de spoedeisende hulp open, vanaf heden zal dat de post in Scheemda zijn.
Een zwarte dag voor Winschoten.
En voor Delfzijl.
En voor Scheemda, want de mensen daar hebben ook niet gekozen voor drukte voor de deur.
zes reacties
De bezuinigingen blijven maar doorgaan, zo woon jij nog redelijk dichtbij.
Maar stel je hebt geen eigen vervoer en je moet telkens op bezoek.
En dan zegt men dat noord Nederland aantrekkelijker moet worden om meer bewoners te trekken. Hans
Je mag ook blij zijn, om gebruik te mogen maken van een mooi modern ziekenhuis, als het nodig is.
Een ziekenhuis van meer dan 90 jaar oud, wat alleen maar uitgebreid en wat aangepast is heeft zijn beste tijd wel gehad.
Dat Winschoten nu zelf geen ziekenhuis meer heeft is dan maar zo, nu kunnen er meer mensen gebruik maken van alle medische faciliteiten.
En voor alle mensen die er werken is het vast ook veel prettiger werken, dan in een oud ziekenhuis.
Hier gebeurt min of meer hetzelfde. De ziekenhuizen die midden in de stad lagen en goed bereikbaar voor iedereen verhuizen nu naar één groot gebouw buiten de stad. Ondertussen weet men dat het nieuwe gebouw ook alweer te klein is. Geen mens die dit alles begrijpt.
Het ziekenhuis wat ze hier gebouwd hebben jaren geleden was al te klein naar mijn idee toen het af was. Daarna zijn ze alleen maar noodgebouwen erbij aan het zetten geweest. Soms zijn meerdere kleinere alleen maar beter.
Love As Always
Di Mario
Met al die bezuinigingen in de zorg wordt het er niet steeds beter op, al heeft dit samengaan van ziekenhuizen vast ook voordelen, zoals het meer verrichten van dezelfde operaties waardoor de chirurgen minder fouten maken.