Dierenleed
Dieren in natuurgebied de Oostvaardersplassen krijgen geen extra voer in de winter.
Dat heeft de rechter bepaald.
De dierenbescherming vond dat er wel bijgevoerd moest worden, omdat er 's winters niet genoeg te eten is.
Maar de boswachters in het gebied vinden dat je de natuur zijn gang moet laten gaan.
De rechter vindt dat dus ook.
Kortom, dat is weer een fijn staaltje dierenleed in dit land!
Dieren mogen gewoon de hongerdood sterven.
De dieren kunnen nergens heen, er zit een groot hek omheen.
Zo diep zijn we in Nederland dus al gezonken.
Naast een mensonterend asielbeleid, miljoenen opgehokte pluimveediertjes en een bloeiende bioindustrie hebben we nu dus ook aan de hongerdood stervend wild.
Als je dieren niet kan verzorgen moet je ze niet nemen.
Dat geldt niet alleen voor individuen, ook voor overheden!
52 reacties
Daar heeft Brillie zeker een punt.
Overigens zijn veel mensen juist tegen bijvoeren omdat er dan teveel dieren in leven blijven. En dan komen de jagers…
(Het is ook nooit goed)
@ Casa: Klopt… trouwens ik bedoelde brood. Maar dat lijkt mij logica… voor de rest blijf ik achter mijn tikwerk staan.
Wat nu winter, het is voorjaar geweest tot diep in november. En in februari zag ik alweer de eerste sneeuwklokjes.
Voeder jij de reigers ook in NL? Of de wilde reeën in de bossen? Hoor ik de dierenbescherming ook niet over.
Laat de natuur z’n gang maar gaan. Volkomen eens met Brillie.
En ja, ik besef terdege wel dat we die beesten zelf naar NL hebben gehaald.
Kom, Rene, het is daar geen dierentuin, het is daar doodgewoon the wild, wild world, waarin een dier maar moet zien te overleven. En die kant gaan wij dus met de mensensoort ook op in Nederland. Het is maar dat je het weet.
Ook op de veluwe sterft een aantal(zo,n 65%) aan wild in de winter.Daar staat geen hek om heen.Bijvoeren veroorzaakt meer dieren en dus nog meer hongerleed.En het zorgt voor luie beesten die het verdommen om zelf naar voedsel te zoeken.Het maakt ze zwakker.En dat kan toch niet de bedoeling zijn van “dierenvrienden”.
Dat hek had er in de eerste plaats natuurlijk al nooit omheen mogen staan. Ik ben voor natuurlijke selectie. Zonder hek en zonder (bij)voer.
Als we nu de duiven hier niet meer bijvoeren en het voer naar de Oostvaardersplassen sturen… Duiven zijn er toch al genoeg.
Als je ze gaat bijvoeren dan weten ze straks zelf niet meer hun eten te vinden. Staan ze straks te wachten tot er zo’n maffe 2 voeter langs komt met iets dat ze helemaal niet lekker vinden.
Een hek erom toe? Ja hallo dan moeten die beesten wel voer hebben ze kunnen nergens anders heen. Als er op een plek in Afrika geen voer meer is dan gaan de dieren naar een anderte plek.
Dus als dat niet kan moeten ze eten hebben.
ik vond het ook al zo’n vreemd bericht. er was geen reden toe omdat het aantal dode dieren niet verontrustend was. elk dood dier is er een teveel.
ze moeten die beestjes bijvoeren vind ik, mensen die geen geld hebben, krijgen ook een uitkering om van rond te komen.
We zouden natuurlijk met zijn allen gewoon stiekem de diertjes kunnen gaan voeren daar in het wildpark… het is immers vrij toegankelijk
@wies: door al die zorg zie je de mens ook zo snel degenereren. Laten we de beesten dit niet aandoen!
Als er een hek om heen staat moeten ze bij voeren, want op die manier hebben deze dieren geen kans om te bewijzen dat ze voor zich zelf kunnen zorgen, want dat is voor mij wel een regel in de natuur: de dieren die in dit klimaat horen, moeten in vrijheid voor zich zelf kunnen opkomen maar hoeven niet bijgevoerd te worden. Dat is de struggle of life wat de gezonde populatie in stand houdt.
Poeh hee.. wat een stelling… ik kan me er niet echt een oordeel over vellen eigenlijk heel simpel omdat ik de situatie van dieren en hoe ze daar gekomen zijn niet ken.
kweejnie eens waar die plassen liggen… maar punt is wel…dieren overleven al miljoenen jaren zonder dat wij ze bijvoeren..op een zeker punt zijn die dieren ons voer heus wel eens geweest…
om daar nu met zo’n middelmatige winter ineens actie voor te gaan voeren ??
nee ik geloof net zoals iemand eerder al zei in natuurlijke selectie..laat de natuur zijn werk doen..
nah, dat weet ik niet hoor, of het zo makkelijk ligt…tuurlijk overleven dieren al jaren zonder mensen, feit blijft dat de tijden flink verandert zijn en dieren in kunstmatige ruimtes moeten blijven…… daar zitten ook consequenties aan toch? door de hoeveelheden mensen moet de natuur al flink terug…… ik vind er niks op tegen dat dat dus betekent dat de dieren extra bijgevoerd worden…daar is niets ‘wilds’ meer aan……
Wij hebben ze daar neergezet en moeten dus ook voor ze zorgen vind ik, we weten dat ze niet genoeg hebben, zorg dan dat er meer komt.
Ik kan me wel vinden in wat paola zegt, de natuur moet je zijn gang laten gaan, die doet zijn werk. Die zorgt voor geboorte en voor sterfte wanneer dat nodig is. Als de mens dat eens zou gaan begrijpen…
slik … das inderdaad weer een heerlijk kromme redenatie … de dieren binnen hekken en dan met het argument aankomen dat de natuur zichzelf maar moet regelen … volgens mij weer zoiets als een appel met een peer vergelijken … triest ..
dat vind ik ook. Het is belangrijk om goed voor dieren te zorgen als ze dat zelf niet kunnen. En dit wild lijkt me niet zo natuurlijk als een aap in de jungle, dus ja, dan zou ik zeker bijvoeren.
Zo “wild” leven die dieren daar niet, dus kan er net als in een dierentuin voor gezorgd worden lijkt mij.
Aha! Ze geven excursies! Daar komen ook van die natuurknuffelaars. Als die één ribbe op het bot van een “wilde koe” zien, dan is dat dier gelijk zielig en moet er een voedselbank komen voor dat dier.
Als ik het plaatje zie waar het ligt, dan is dat groot genoeg om onze barre winters van 3 graden onder nul te overleven.
Wie wilde meer groen? Wie wilde meer de natuur de natuur laten en zien wat er zou gebeuren? Juistem, de mens.
En het bijvoederen van mensen te vergelijken met het bijvoederen van dieren vond ik wel een grappige reactie hier.
Dat er nog geen plannen zijn gemaakt om in Afrika waterputten te slaan voor de dieren. Die dieren zijn echt uitgedroogd en hongerig.
Laat Staatsbosbeheer gewoon hun werk doen en de stadsmens niet toelaten in dat gebied.
lastige discussie lijkt me. Ja het is de natuur en misschien moet je dat laten gaan maar inhoeverre is het nog echt de natuur en niet de door mensen ingerichte natuur? Als het laatste het geval is, moet je consequent zijn en ze ook gewoon bijvoeren omdat de door jou geschapen leefomgeving niet goed genoeg is.
Juist! Ik vind het dan ook bezopen, begrijp absoluut niet dat deze rechtzaak van de dierenbescherming verloren is…. Als de dieren niet kunnen wegtrekken op zoek naar eten, is het in feite gewoon moord. Achterlijk beleid dus! Ook hier weer.
Is het wel goed als e bijgevoederd worden? Ik zou graag meer va de voor- en tegenargumenten willen weten.
De natuur moet wel z’n gang gaan, maar… als het nodig is moeten dieren vanzelfsprekend wél bijgevoerd worden en kunnen worden. Zeker in een situatie als deze. Want je laat dieren toch niet bewust verhongeren.
De natuur zijn gang laten gaan, oké, tot op zekere hoogte. De natuur heeft toch ook geen hek erom heen gezet???
Bij voeren die handel, is toch niet zo moelijk.
Maar ja de gewone man heeft hier weer eens niets over te zeggen.
Hier hebben we rechters voor, die hebben jaren gestuteerd, en weten dan ook wat wel en niet goed is, zelfs voor dieren blijkt.
Nou niet dus!!!!!!!!!!!!!!
Ik vind het walgelijk!! Als er hekken om heen staan, waar moeten die beestjes dan hun eten zoeken? De mens beslist altijd alles maar voor iedereen en lang niet altijd ten goede! ‘t Is toch een kleine moeite om in de winter bij te voeren ‘t Lijkt mij toch, dat de dierenbescherming hier beter zicht op heeft, dan een rechter!!!
@Henriette: de Oostvaardersplaasen zijn niet kunstmatig. Die hebben zichzelf opgeworpen. De mens heeft dat gebied een tijdje braak laten liggen omdat er geen plannen waren. En zie, de natuur gaaat zijn gang. Mooi toch?
Jawel,de Oostvaardersplassen is er per ongeluk gekomen.En het is maar goed dat het er is en bewoond wordt door grazers en andere dieren.De profincie wil het hek dolgraag langer maken en er zijn gemeenten in die provincie die dat ook willen.Maar een stelletje kutboeren uit Zeewolde willen dat,gesteund door hun gemeentebestuur niet.Dat zijn de dierenbeulen.Anders konden die beesten zo het Wolderwijd over zwemmen en de Veluwe op.
@Leibele: Huh, die beesten moeten eerst de A6 oversteken een flink eind lopen, dan nog een behoorlijk stuk zwemmen om op de Veluwe te komen. Een koe die zwemt, een zeldzame vertoning.
@Roelof:Ze moeten eerst een spoorbaan over.Dan door een kanaal en dan de A6.Maar daar bestaan allemaal oplossingen voor.Het Wolderwijd is op die plek wel een beetje breed maar best wel te doen voor de edelherten.Alle reebeesten in Flevoland zijn gewoon over komen zwemmen van de Veluwe toen de polder droog viel.
Een beetje te laat, maar misschien wel handig om aan de discussie toe te voegen. Staatsbosbeheer (SBB) voert de dieren niet bij omdat ze de dieren van een afstand als ware als wilde dieren wilt beheren. Daarbij los je met bijvoeren het probleem niet op.
Wanneer je gaat bijvoeren overleven er meer dieren (momenteel zijn er ongeveer 3500 grazers), daardoor worden er theoretisch ook weer meer dieren geboren. Het gevolg is dat er nog meer dieren de volgende winter ingaan, waardoor SBB wederom voor de volgende keuze staat; bijvoeren of niet bijvoeren. Wanneer het jaar erop niet bijgevoerd wordt, dan zal het sterftecijfer nog veel hoger uitvallen dan het voorgaande jaar, dit omdat er verhoudingsgewijs nog minder voedsel is. Voert SBB de dieren bij, dan is herhaalt de cyclus zich, waardoor er nog meer dieren komen.
Het is de vraag in hoeverre de situatie in de Oostvaardersplassen (OVP) natuurlijk te noemen is. Wel is het zo dat we anno 2007 zien dat de natuur zichzelf begint te regelen. Blijkbaar is de ‘carrying capacity’ (= het aantal dieren dat er kan leven) bereikt. De dieren passen zichzelf daarop aan, zo krijgen de Heckrunderen en de Konikpaarden minder jongen. Uiteindelijk zal er een enigzins stabiele situatie ontstaan, waarbij elk jaar een deel van de populatie sterft in de winter. Het aantal zal in het voorjaar weer toenemen door geboortes.
Toegegeven de situatie is precair en ligt voor veel mensen gevoelig, maar mag ook wel wat beter van verschillende kanten bekeken worden. Persoonlijk denk ik dat, wanneer we natuur in Nederland willen behouden, het beleid wat op de Oostvaardersplassen gevoerd wordt dienen te kopieeren naar andere gebieden.
Voor de meningsvorming; ook de Dierenbescherming is niet heilig. Het is een organisatie die opkomt voor het welzijn van dieren, maar ook eigen belangen heeft. Dat is terug te lezen op hun eigen website, zo willen ze bijvoeren alleen toelaten in extreme winters… en wanneer hebben we nu voor het laatst een extreme winter gehad?
Niets houdt je tegen om met een zakje boord langs te gaan, maar leven in de natuur is hard. Overleven doen alleen de harde kern. En zo blijft gewoon ook de soort in stand. Daar is niets mis mee.
Zo is het ook in log land. Als we iedere luie logger zouden voorzien van dagelijk stukje tekst, dan zouden de luie loggers er wel heel eenvoudig blijven bestaan. Terwijl ze daar geen recht op hebben. En zeker geen lintje waardig zijn.