Jammer
Winschoten heeft een probleem, namelijk een voormalige vuilstort.Van het midden van de jaren 50 tot medio 70-er jaren is in de voormalige zandafgraving zowel huis- als industrieel (chemisch) afval gestort en daarna afgedekt en beplant. Zo kon een idyllisch maar levensgevaarlijk plekje natuur in de Molenstad ontstaan. Totdat eind jaren 80 duidelijk werd dat er hier een van de vier meest vervuilde gebieden van onze provincie was gecreëerd.
Eind jaren tachtig zou de gemeente een sloot om de stort aanleggen en het grondwater afpompen en zuiveren maar dat is nooit uitgevoerd.
Daar aan de meidoornlaan bevindt zich nu een wandelbos, vlak langs het spoor.
Het is inderdaad een heel mooi plekje waar ik graag wandel.
Alleen doen ze er almaar niks mee, en omwonenden worden maar ziek en klagen wat.
Sja, waarom ga je juist daar dan wonen?
Maar goed, wat vervuild is moet eindelijk maar eens opgeschoond worden.
Hoewel de natuur daar enorm groeit en bloeit.
Het ene onderzoek wees uit dat er niets aan de hand was, een volgend onderzoek luidt weer de noodklok.
Buurtbewoners maken zich al jaren zorgen over de ernstig vervuilde grond. De provincie heeft opdracht gegeven om de situatie aan te pakken. Daarvoor zijn diverse varianten. Een totale sanering van de grond kost de gemeente 68 miljoen euro.
Het Winschoter gemeentebestuur kiest voor een variant waarbij alleen de tuinen en het grondwater gezuiverd worden. Volgens de gemeente is het niet nodig de rest de saneren, bovendien is het te duur. Dat het te duur zou zijn vinden de omwonenden geen goed argument en zijn daarom ook niet van plan het hierbij te laten zitten.
De gemeenteraad is er nog niet de uit, de goedkopere variant kost 6.1 miljoen, maar het definitieve besluit is uitgesteld
Ik heb bovenstaande bij elkaar gegoogled, maar hoe ze precies op 68 miljoen komen is me een raadsel.
Dat moet toch ook voor minder kunnen?
negentien reacties
Zou er een komma verkeerd geet zijn en heeft men het over 6,8 miljoen? Het verschil is nu wel heel erg groot.
Andere vraag, zijn wij boos of geraakt om iets?
Maar als de natuur daar nou in alle hevigheid groeit en bloeit, wat is dan nog de noodzaak van die sanering? Of is de mens toch kwetsbaarder dan de dieren en de bloemen die daar hun draai kennelijk prima weten te vinden?
Alles moet inderdaad als chemisch afval afgevoerd en verwerkt worden. Maar als je nog tien jaar wacht betaal je waarschijnlijk tien keer meer en zijn er al tientallen mensen ziek…
Gedeeltelijke sanering zal niet veel opleveren vrees ik. Verontreiniging “migreert” door de grond en door grondwater. Als je gezondheid wilt garanderen voor bewoners moet je alles saneren. En daar hangt nou eenmaal een fiks kostenplaatje aan.
Tegenwoordig kosten een poep en een scheet van de burgervader al een paar ton, dus dit zal wel kloppen. Jammer dat ze nooit eerder voor goede oplossingen hebben gezocht..
Ik denk dat als je alles vantevoren weet dat je deze zaken anders aanpakt. Dit zijn de fouten uit een verleden waar je nu voor moet opdraaien…
De laatste variant is het beste. Dan kunnen ze die berg laten begroeien en er bomen opzetten. Is bij mij aan de opverkant gebeurd. Fantastisch park geworden. The Dutch mountains!
zolang je geen sla eet van die grond maakt het niet zoveel uit. Tenzij het grondwater vervuild raakt, maar dat is natuurlijk allang gebeurd. En zelfs daar hebben ze tegenwoordig bacteriën voor opgeleid. Die vreten alle smurrie gretig op. Afgraven, waarom: Misschiend dat de aannemerij zit te azen op een vette klus.
Zo iets kan niet voor minder. Het is namelijk niet alleen afgraven en leegpompen. Het moet ook nog eens als chemisch afval afgevoerd en vernietigd worden.