Het nieuws van vandaag
Ik las vanmorgen de krant en schrok een beetje van een merkwaardig nieuwsbericht.
Ik wilde er over loggen, maar kwam niet verder dan wat nieuwssite`s copieren.
En een echte mening heb ik er niet over, en een petitie staat ook nog niet online.
Toen ik vanavond, om de sterblokken te ontwijken, wat op teletekst smurfde, dacht ik, dat knal ik online:
De provincie Groningen heeft 575.000 inwoners, waarvan er 183.000 in de hoofdstad wonen. ( 1 op de 3 dus)
De provincie daalt (wellicht door de gaswinning) en het inwonertal daalt ook.
Winschoten had ooit 21.000 inwoners en mometeel ruim 18.000.
Na een fusie zijn we http://www.detweedegemeentevangroningen.nl/
En in Ganzedijk wonen nu 180 mensen.
26 reacties
Wat triest voor de bewoners.. zij zijn immers zo aan hun dorp gehecht.. Je gaat toch geen dorp slopen.. wat is dat voor maf gedoe??
Triest voor de inwoners van Ganzendijk. Als daar je roots liggen dan is het toch moeilijk afscheid nemen. Sowieso idioot om een dorp te slopen om daar landbouw te krijgen…
Beetje vreemd om dat dorp te slopen lijkt me, en denk dat de kosten veel hoger uit komen. Er moet namelijk veel meer gebeuren dan alleen slopen, maar daar denken ze niet aan. Atlassen, routekaaarten etc.. moeten dan ook aangepast worden
Winschoten heeft stadsrechten sinds 1825, dus eigenlijk slechts symbolische stadsrechten:
Met de groei van de centrale staat kwam er langzaam een einde aan het fenomeen van het stadsrecht. In de noordelijke Lage landen werden de laatste stadsrechten feitelijk verleend in 1586 (Willemstad). In de periode van het bestaan van de Republiek verwierf alleen Blokzijl (1672) nog een stadsrecht. Na de Bataafse Omwenteling (1795) werden gemeentes naar Frans voorbeeld vormgegeven en werd het stadsrecht – bij wet ¹ – afgeschaft. Hoewel gedeeltelijk hersteld na 1813 kregen steden niet volledig de bevoegdheden terug die zij voordien bezeten hadden: rechtspraak en wetgeving werden steeds meer een zaak van het centraal gezag. Na de grondwet van 1848 en de Gemeentewet van 1851 is het verschil tussen dorpen en steden definitief komen te vervallen.
Stadsrechten die in het begin van de 19e eeuw nog zijn gegeven (aan Delfshaven in 1825 voor het laatst) zijn niet te vergelijken met die uit de Middeleeuwen en meer symbolisch van aard. Door sommigen worden Den Haag en Assen niet beschouwd als stad, omdat deze plaatsen hun stadsrechten kregen in de Franse periode.
(bron Wikipedia)
Maar inderdaad, Apeldoorn, toch het op een na grootste gehucht van Gelderland, heeft er geen.
Inderdaad, weg met al die kleine gehuchten! Alleen nog maar grote woongemeenschappen van minimaal 18000 inwoners!
Tsja, ik weet het ook niet. Lijkt wel een beetje op Franrijk. Daar sterven ook hele plattelandsdorpen uit
Ik kan er niet over oordelen. Als iedereen daar weggaat en de huizen zijn in slechte staat is er wel wat voor afbraak te aeggen.
Ik vind het echt te zot voor woorden om een heel dorp te slapen, al zijn de redenen misschien nog zo verklaarbaar.
Heb het even op GoogleEarth opgezocht. ‘t Is ook maar een heel klein stukje grond waar al die huizen op staan. Teruggeven aa nde natuur is klinkt heel flink en stoer maar stelt in oppervlakte geen moer voor.
Dat uitkopen van de koopwoningen lijkt me erg probematisch, er blijft dus kennelijk wel iets bestaan van het dorp / gehucht.
Ik ben gelijk voor. En dan het volk onderbrengen in het dorp Winschoten. Dan kan dat dorp eens groter worden. Zoals een stad als Apeldoorn. Wat natuurlijk niet zal gebeuren. Want wie wil er nu wonen? Immers de dorpen lopen niet voor niets leeg. Daar is een hele goede reden voor. Geen werk. En volop saaiheid.