Absurd
De soap over het Winschoter Ziekenhuis Sint Lucas duurt voort:
Jan Cooijmans is de directeur, en die wil het ziekenhuis weg hebben uit Winschoten en verhuizen naar Zuidbroek.
Omdat, zoals hij zegt, ze er zijn om mensen beter te maken, en niet zo zeer voor de werkgelegenheid.
En mensen beter maken kan volgens hem dus beter in Zuidbroek dan in Winschoten?
Wat een kulargument.
De provincie houdt graag de voorzieningen centraal, dus in Winschoten zelf, of zo dicht mogelijk er bij.
En de gemeente wil het binnen de gemeentegrenzen houden, en Scheemda ligt daar ook in.
En ik wil het gewoon houden waar het nu is, in het centrum van Winschoten, zodat de ziekenwagens er snel bij zijn, en bezoekers er lopend naar toe kunnen.
Het Sint Lucas ziekenhuis is in 1926 opgericht door de katolieken in Winschoten, het ligt dan ook pal achter de katolieke kerk in de Langestraat.
Nu stond er op de oude site de geschiedenis weergegeven, op de nieuwe kan ik het niet vinden.
Dus herpubliceer ik het maar even, zodat het niet verloren gaat, onder
Aan het eind van de 19e eeuw wilden de katholieken in Oost-Groningen, in plaats van een ziekenhuis, een bejaardentehuis stichten. Diverse pastoors hebben vanaf 1899 geld ingezameld.
Hoe het begon
Na 1918 zijn in Winschoten actieve pogingen ondernomen het bejaardentehuis in het pand Langestraat / hoek Gaslaan te stichten en in een villa aan de Garst, direct over de spoorwegovergang.
In 1921 zag het toenmalig kerkbestuur (pastoor Holtel en de heren Röben en Dröge) af van het bouwen van een bejaardentehuis en kwamen er plannen op tafel voor een ziekenhuis. Gezien de beperkte vervoersmogelijkheden in die tijd was de stichting van een ziekenhuis in Winschoten van groot belang. De gemeente zag hier echter geen kans toe, zodat pastoor Holtel werd benaderd met de vraag of de katholieken misschien kans zagen een ziekenhuis te stichten. Dit had succes, want er kwam van een zekere Lucas Fleerkamp een grote schenking binnen van f 10.000,-. Deze Lucas had als voorwaarde dat zijn voornaam verbonden moest worden aan de instelling. Toen de naam er eenmaal was werd de commissie 'Vereniging St. Lucas' opgericht. Deze commissie bestond uit de heren Holtel, Röben en Dröge. De vereniging ontplooide allerlei activiteiten en plannen en had binnen een jaar f 9000,- ingezameld. Bij stukjes en beetjes werd grond gekocht en werden plannen gemaakt.
De bouw
In mei 1924 begon aannemer Luppes met de bouw van het ziekenhuis. In augustus werd de eerste steen gelegd. De totale bouwkosten, inclusief inventaris, bedroegen in die tijd f 192.429,91. De Zusters Franciscanessen in Nijmegen zouden voor de 'bediening' zorgen. Eind 1925 was het ziekenhuis gereed en dr. J.H. Hommes werd benoemd tot directeur geneesheer. Op 11 januari 1926 werd het R.K. St. Lucas ziekenhuis ingewijd door deken Eppink.
De opening
Op 12 januari 1926 vond de officiële opening plaats met 50 bedden. Veertien dagen later werd de eerste patiënt opgenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten bedroeg in datzelfde jaar 324. In 1968 werd het maximum aantal bedden bereikt, nl. 240. In 1970 werd het personeelsgebouw met een huisvestingsmogelijkheid voor 110 personeelsleden voltooid.
-
Opening ziekenhuis met 50 bedden in 1926
- Uitbreiding tot 86 bedden in 1936
- Uitbreiding tot 95 bedden in 1940
- Uitbreiding tot 125 bedden in 1953
- Uitbreiding tot 130 bedden in 1954
- Uitbreiding tot 150 bedden in 1957
- Uitbreiding tot 200 bedden in 1962
- Uitbreiding tot 240 bedden in 1968
21 reacties
Voor de tigste keer kiest een mafkees voor het geld en niet voor de belangen van patienten. Die man heeft een verborgen agenda, samen met de Zorgverzekeraars.
Moeilijk als er sinds 1968 geen uitbereiding heeft plaats gevonden is er denk ik ook grote behoefte aan meer ruimte.
En dat zal in een stadskern niet mogelijk zijn, of het zou hoogbouw moeten worden.
En daar zullen misschien ook veel protesten tegen komen.
Zijn reden is inderdaad een drogreden, afstand speelt denk ik een grotere rol in beter maken van mensen…
Hopelijk blijven véél bedden onbezet want dat zou betekenen dat er minder zieken zijn… toch wel een prachtinitiatief René.
OT: laat me nu toch een beetje dromen van de lente, het moet niet allemaal negatief zijn hé?
Ook in Dokkum is er al jaren een strijd aan de gang. En Leeuwarden is zo groot….daar wil je niet wezen, trouwens in Dokkum ook niet. Nergens niet. Ziekenhuizen zijn bijna een commerciële instelling geworden. De scheidslijn tussen noodzakelijk ingrijpen en hobbyïsme van de specialist is moeilijk vast te stellen. Aan elk consult, aan elke ingreep wordt dik verdiend. En dat is er mis met de ziekenhuiswereld.
Twintig jaar geleden speelde hier ook zoiets. Alle ziekenhuizen werden gesloten in de regio en er kwam er een voor terug. Als ik zie op wat voor rotplek die nu ligt. Bijna geen uitbreidingsmogelijkheden. Dan verwacht ik dat over een paar jaar men wel weer begint over verhuizen.
Love As Always
Di Mario
Ik kan me er geen mening over vormen. Maar ik ben voor het herinrichten van oude gebouwen in plaats van ze neer te halen…
zo’n ziekenhuisdirecteur krijgt ieder jaar een zak met geld waar het ziekenhuis mee rond moet komen. In plaats van de dure grond in centrum windschoten is het wellicht beter om aan de rand van de gemeente te gaan zitten, waar de grond veel goedkoper is en de bereikbaarheid ook beter (groot parkeerterrein).
Ja.. Hier in Zwolle hebben we 2 ziekenhuizen! Allebei in Zwolle zelf dus .. Nu hebben ze besloten dat het 1 modern en groot ziekenhuis gaat worden. Met alle faciliteiten op een plek. Wel goed dus.. ennnn ze blijven gelukkig in Zwolle!
Ziekenhuizen moeten zich ( van hogerhand) steeds meer gaan specialisen .Je kunt over een paar daar dus kriskras door het land gestuurd worden als je meerdere kwalen hebt .
Lekker handig allemaal ,ook voor bezoekregelingen !
Wat een onzin om het ziekenhuis te verplaatsen, jeetje zeg… zuidbroek ligt toch dichterbij stad en daar zijn er twee. Laat het lekker blijven waar het is.
Kan het een super modern ziekenhuis worden.
Op zich moet je mee met de nieuwe ontwikkelingen/tijd
Ben benieuwd hoe de plannen verlopen.
:) Aly