Erfgoed

Ik zag op wikipedia een lijst met de rijksmonumenten in Winschoten, maar er zit niet altijd een plaatje bij.
Met het adres onder mijn muis kon ik via google streetview heel makkelijk een afbeelding vinden.
Daarna even een printscreen gemaakt, verkleind en de officiele omschrijving er bij, en er is weer een logje klaar.

Maar nu staat het wel gezellig bij elkaar, de afbeelding en de omschrijving.
En onderaan is het getagged als Rijksmonument en daaronder vallen alle post met dit.VILLA gebouwd in 1898 in een Eclectische stijl. Aan de noordzijde is een carport aangebouwd, die wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt.

Het pand is beeldbepalend gelegen op een ruim perceel op de hoek van de Emmastraat en de Burg. Venemastraat en vormt met de eveneens beschermde buurpanden (Emmastraat 7 en 9) een fraai stedenbouwkundig ensemble. De diepe tuin wordt van de openbare weg gescheiden door een niet-origineel hekwerk.

Omschrijving

De deels één deels twee verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een naar voren springend gepleisterd trasraam (achtergevel witgeschilderde baksteen, zuidzijde bruine baksteen) en wordt gedekt door een afgeplat schilddak met leidekking; hoge gemetselde schoorsteen; houten goot op gepleisterde consoles; houten boeibord; dakkapellen, met ingesnoerde zinken spits met piron en houten vleugels, waarin een staand venster, twee aan de zuidzijde, drie aan de achterzijde en één aan de noordzijde; gepleisterde gevelbanden en waterlijsten (uitgezonderd de achtergevel); fries van gekleurd metselmozaïek. De gevels worden geleed door H-vensters met in de bovenlichten deels glas-in-lood onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en trommel opgevuld met gekleurd metselmozaïek.

In de voorgevel (oostzijde) bevindt zich rechts een vijfzijdige twee bouwlagen hoge uitbouw onder plat dak met op de begane grond drie H-vensters waaronder drie getoogde keldervensters. Op de eerste verdieping aan de voorzijde een vernieuwd balkon met gepleisterde balustrade rustend op decoratieve gepleisterde consoles; dubbele houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht; in de schuine zijden een H-venster. In het geveldeel links van de uitbouw een H-venster waaronder een getoogd keldervenster. Op de linkerhoek een rechthoekige erker met aan de voorzijde een samengesteld tweedelig H-venster waaronder een tweedelig getoogd keldervenster; in de zijgevels een smal H-venster. Boven de erker, met plat dak, is de gevel boven de gootlijst doorgetrokken; vernieuwd balkon met gepleisterde balustrade waarachter twee houten balkondeuren waarin glas met halfronde bovenlichten onder één segmentboog.

In de zuidgevel een samengesteld driedelig H-venster en twee H-vensters waaronder een samengesteld driedelig keldervenster en twee keldervensters. De rechter hoek wordt geaccentueerd door de erker.

In de achtergevel (westzijde) een niet-originele deur (oorspronkelijk venster) met zijlichten en driedelig bovenlicht, waarvoor en niet-originele veranda en waaronder een driedelig keldervenster met diefijzers en een staand halfrond venster met diefijzers onder rollaag. Rechts van de deur met zijlichten een houten paneeldeur waarin glas waarvoor gietijzeren panelen en met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood; niet-originele trap; halfrond keldervenster met diefijzers onder rollaag. Aan de rechterzijde bevindt zich een rechthoekige houten serre onder plat dak die rust op gemetselde witgeschilderde muurtjes en houten stijlen; H-vensters met gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten en houten panelen aan de onderzijde. Onder de serre een houten kelderdeur met vierruits venster onder strek.

De entree in portiek bevindt zich links in een aankapping aan de noordzijde en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarin staande halfronde vensters waarvoor smeedijzeren panelen en met bovenlicht waarin gekleurd glas-in-lood onder een halfronde boog met trommel opgevuld met gekleurd metselmozaïek. Voor de entree een zeven treden hoge hardstenen stoep met aan de rechterzijde een leuning die bestaat uit een smeedijzeren hekwerk en een hardstenen pijler; tegelvloer met diamantkopmotief. Het portiek bestaat uit een gemetseld kruisgewelf met ribben van donkere baksteen en gepleisterde sluit- en aanzetstenen. Aan de voorzijde van de aankapping een H-venster waaronder een keldervenster onder strek en een houten kelderdeur onder strek onder een houten luifel opgehangen aan ijzeren stangen. Aan de rechterzijde van de noordgevel is een niet-originele carport aangebouwd (niet beschermd).

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met omlijsting, de plafonds met gestucte decoraties, in de hal de gekleurde tegelvloer en de houten trap met leuning van ijzer en hout, de beschoten kap, in de kelder de gekleurde tegelvloer, de houten schouw, de houten trap met leuning van ijzer en hout en het deels balkenplafond en deels gewelfde plafond.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1898 in de provincie Groningen in Eclectische stijl

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de buurpanden Emmastraat 5 en 7

Rene Woensdag 31 Augustus 2011 at 12:00 am | | Smurf
Gebruikte Tags:

vijf reacties

Marjolijn

Dat is weer een aardig optrekje..!
Fijne dag vandaag.

Marjolijn, (URL) - 31-08-’11 04:53
Sjoerd

Dat mogen ze me ook wel kado doen, maar wel eerst even verplaatsen naar Limburg….

Sjoerd, (URL) - 31-08-’11 07:29
Redstar

Daar zitten heel wat vormen in zeg. Allemaal hoeken van binnen lijkt me.
Leuk gebouwtje.

Redstar, (URL) - 31-08-’11 08:14
Chantal

aparte villa, met al die erkertjes, lastig in te richten lijkt me zo

Chantal, (URL) - 31-08-’11 08:54
Linda

Wow dat is mooi, maar wel werg hoekig lijkt het zo en dat is best lastig met inrichten maar in zoiets wonen lijkt me echt wel heel bijzonder.

Linda, (URL) - 01-09-’11 15:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.