Winschoten

Omdat ik u alle rijksmonumenten van Winschoten wil laten zien, het volgende:Markant aan de Blijhamsterstraat gesitueerd dubbel WINKELWOONHUIS, getuige de gedenksteentjes naast de toegangsdeuren gebouwd in 1897 in eclectisch-renaissancistische trant en behorende bij de eveneens beschermde voormalige regenkledingfabriek uit 1897 die is gelegen aan de Torenstraat 17 (zie de afzonderlijke omschrijving). Beide gebouwen zijn door middel van een tussenlid met elkaar verbonden.

Achter Blijhamsterstraat 13-13a en grenzend aan een der zijgevels van de fabriek aan de Torenstraat lag oorspronkelijk de door een muur omsloten tuin.

Omschrijving

Omvangrijk twee bouwlagen tellend dubbel winkelwoonhuis op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit vrij gladde oranjerode Groninger strengperssteen op gebosseerde hardstenen plint en gedekt door een afgeknot schilddak; de schuine dakvlakken zijn afgedekt met leien; het platte gedeelte was oorspronkelijk vermoedelijk met zink belegd; in elk der dakvlakken een rijk omlijste dakkapel onder puntdak; geprofileerde gootlijsten op consoles. De voor- en zijgevels verlevendigd door gestucadoorde bakstenen pilasters met fantasiekapiteel, licht afgewerkte banden en gestucadoorde vensteromlijstingen met driehoekige en gebroken frontons (alle van kunststeen); T-vensters; nr.13a heeft bovendien een door consoles gedragen balkon met openslaande deuren (de balustrade is niet origineel) en rijkbewerkte houten voordeur met gietijzeren sierrooster aan de voorzijde en dito deur in de linkerzijgevel en wordt, eveneens aan de voorzijde, gedekt door een afgeknot tentdak; de stichtingssteentjes aan weerszijden van de voordeur dragen respectievelijk het opschrift: ABr.K. 18 en MDK.A. 97; nr. 13 heeft in een rijk bewerkte omlijsting gevatte etalages en, boven de centraal gelegen winkeldeur, een eveneens rijk bewerkte door kunstenen karyatiden gedragen houten erker met gekleurde glas-in-lood ramen; in de soberder uitgevoerde achtergevel T-vensters en ronde ramen met gietijzeren tracering.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang: de zeer steil opgaande verzorgd vormgegeven houten trap van nr. 13a en hetgeen aldaar bewaard is aan plafonds van papier-mache en vensterbanken; in nr. 13 de nagenoeg oorspronkelijk bewaarde indeling, de winkelruimte met gietijzeren zuiltjes met fantasiekapiteel, de (ten opzichte van nr. 13a) rijker uitgevoerde plafonds van papier-mache, de erker met gesneden toog, de vensterbanken en de vouwblinden.

Waardering

Dubbel winkelwoonhuis van algemeen belang wegens

- de voor het noorden van het land unieke architectonische vormgeving;

- het opvallende, zeer gevarieerde en verzorgde materiaalgebruik;

- de oorspronkelijke en nagenoeg onaangetaste indeling van nr. 13;

- de waardevolle interieuronderdelen, in het bijzonder de in Nederland inmiddels zeer zeldzaam geworden plafonds van papier-mache;

- de vroegere functie van dubbel winkelwoonhuis;

- de eertijds functionele relatie tot de tegelijkertijd gebouwde bijbehorende regenkledingfabriek aan de Torenstraat die eveneens beschermd is.

Rene Dinsdag 18 Oktober 2011 at 6:00 pm | | Smurf
Gebruikte Tags:

vier reacties

Marjolijn

Mooi optrekje..!!
Ik zag net op het nieuws dat Winschoten als krimpgemeente ( gemeente en woningcoorperatie) huizen op gaat kopen, om te veel leegstand en verpaupering in sommige wijken te voorkomen.
Ze willen ze ook zelf opknappen om ze dan weer te verhuren of te laten kopen door starters.
Goed plan lijkt me dat, gebeurd maar in twee plaatsen in het land Winschoten en Heerlen.

Marjolijn, (URL) - 18-10-’11 19:06
Sjoerd

Ach, en ik woon in de gemeente Heerlen…. Mooi optrekje, daar wil ik ook wel wonen.

Sjoerd, (URL) - 18-10-’11 21:46
Thérèse

Een geweldig mooi pand. Alleen die taal bij dat huis. Het lijkt wel van een makelaar die je dat pand wil verkopen.

Thérèse, (URL) - 18-10-’11 22:49
Linda

Wow, dit is echt een heelerg mooi pand….je zou er maar wonen zeg…

Linda, (URL) - 20-10-’11 13:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.