VaaRwel Sint Lucas...
De kogel is dus door de kerk, en vast geen katolieke.
De directie van beide ziekenhuizen wilde nieuwbouw in Zuidbroek, dat mag niet van de provincie, dus kiezen ze voor Scheemda.
Scheemda is gemeente Oldambt, net als Winschoten, en Zuidbroek is nog verder weg.
In die zin is het positief, en het is ook postitief dat nazorg blijft in Winschoten en Delfzijl.
Het is natuurlijk absurd dat gebouwen verouderen, sterker nog, dat is onzin, gebouwen verouderen niet, ze hebben gewoon onderhoud nodig.
En vergrijzing lijkt me geen argument om weg te gaan, dan lijkt het me juist nodiger dan ooit.
De geschiedenis van het Sint Lucas heeft ooit op de site gestaan, maar is inmiddels ook alweer een tijdje verdwenen.
Daarom herplaats ik het nog maar even met een toevoeging:
Het Sint Lucas ziekenhuis is in 1926 opgericht door de katolieken in Winschoten, het ligt dan ook pal achter de katolieke kerk in de Langestraat.
Aan het eind van de 19e eeuw wilden de katholieken in Oost-Groningen, in plaats van een ziekenhuis, een bejaardentehuis stichten. Diverse pastoors hebben vanaf 1899 geld ingezameld.
Hoe het begon
Na 1918 zijn in Winschoten actieve pogingen ondernomen het bejaardentehuis in het pand Langestraat / hoek Gaslaan te stichten en in een villa aan de Garst, direct over de spoorwegovergang.
In 1921 zag het toenmalig kerkbestuur (pastoor Holtel en de heren Röben en Dröge) af van het bouwen van een bejaardentehuis en kwamen er plannen op tafel voor een ziekenhuis. Gezien de beperkte vervoersmogelijkheden in die tijd was de stichting van een ziekenhuis in Winschoten van groot belang. De gemeente zag hier echter geen kans toe, zodat pastoor Holtel werd benaderd met de vraag of de katholieken misschien kans zagen een ziekenhuis te stichten. Dit had succes, want er kwam van een zekere Lucas Fleerkamp een grote schenking binnen van f 10.000,-. Deze Lucas had als voorwaarde dat zijn voornaam verbonden moest worden aan de instelling. Toen de naam er eenmaal was werd de commissie 'Vereniging St. Lucas' opgericht. Deze commissie bestond uit de heren Holtel, Röben en Dröge. De vereniging ontplooide allerlei activiteiten en plannen en had binnen een jaar f 9000,- ingezameld. Bij stukjes en beetjes werd grond gekocht en werden plannen gemaakt.
De bouw
In mei 1924 begon aannemer Luppes met de bouw van het ziekenhuis. In augustus werd de eerste steen gelegd. De totale bouwkosten, inclusief inventaris, bedroegen in die tijd f 192.429,91. De Zusters Franciscanessen in Nijmegen zouden voor de 'bediening' zorgen. Eind 1925 was het ziekenhuis gereed en dr. J.H. Hommes werd benoemd tot directeur geneesheer. Op 11 januari 1926 werd het R.K. St. Lucas ziekenhuis ingewijd door deken Eppink.
De opening
Op 12 januari 1926 vond de officiële opening plaats met 50 bedden. Veertien dagen later werd de eerste patiënt opgenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten bedroeg in datzelfde jaar 324. In 1968 werd het maximum aantal bedden bereikt, nl. 240. In 1970 werd het personeelsgebouw met een huisvestingsmogelijkheid voor 110 personeelsleden voltooid.
-
Opening ziekenhuis met 50 bedden in 1926
- Uitbreiding tot 86 bedden in 1936
- Uitbreiding tot 95 bedden in 1940
- Uitbreiding tot 125 bedden in 1953
- Uitbreiding tot 130 bedden in 1954
- Uitbreiding tot 150 bedden in 1957
- Uitbreiding tot 200 bedden in 1962
- Uitbreiding tot 240 bedden in 1968
In de jaren 80 werd er flink uitgebreid, hele straten werden daarvoor gesloopt, en nu ineens is het verouderd en moet het weg.
Ben onpartijdig maar da het niet missen, hier in Venray is het ziekenhuis al langer weg, alleen nog eerste hulp…