NPO

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft de VPRO gesommeerd te stoppen met VPRO Vrijplaats, VPROTV en met Smaakmakers op VPRO.nl.
In zijn nieuwjaarstoespraak haalt algemeen directeur van de VPRO Lennart van der Meulen hard uit naar de NPO.
'Vrijheid van meningsuiting lijkt in dit bestel alleen te bestaan na toestemming van de NPO.' .

Volgens de NPO sprake is van ongecoördineerd media-aanbod.
En volgens de VPRO is ongecoördineerd media-aanbod en nieuwe bureaucratische term die de NPO in gelegenheid moet stellen om ons tot de laatste quote te betuttelen en te bestieren.


Ik verkeerde altijd in de veronderstelling dat de NPO een verzamelnaam was voor alle omroepen en dat de VPRO daar één van is.
Maar de NPO lijkt meer op een pooier en behandeld de VPRO als hoer.
En een hoer moet doen wat de pooier wil dat het doet.
Want de pooier heeft de hoer alleen maar voor de centen.

Of loopt deze vergelijking mank en hoe zit het dan in elkaar?

Rene Donderdag 09 Januari 2014 at 10:22 pm | | Smurf

negen reacties

frank-103

Eerlijk gezegd zou ik niet weten hoe de NPO zich juridisch verhoud tot bijvoorbeeld de VPRO, maar het lijkt me niet dat de NPO mag dicteren waar de VPRO uitzendingen over maakt.

frank-103, (URL) - 09-01-’14 23:26
Hans

k dacht dat ook van de NPO, maar blijkbaar heeft deze toch veel in de melk te brokkelen. Hans

Hans, (URL) - 09-01-’14 23:50
Marjolijn

Hoe dat allemaal in elkaar zit weet ik niet, kan je er dus ook niets over vertellen.

Marjolijn, (URL) - 10-01-’14 05:13
Sjoerd

Oei, dat zijn harde uitspraken. Ik weet niet welke afspraken ze samen hebben gemaakt hierover, maar dit bevordert de samenwerking niet.

Sjoerd, (URL) - 10-01-’14 08:08
Chantal

Ik kan me er niet echt over uitlaten omdat ik de ‘zaak’ niet echt ken, en dus niet precies weet hoe het zit. Uit je blog maak ik echter wel op dat er zeker sprake is van censuur door de NPO en dat is per definitie niet goed vind ik.

Chantal, (URL) - 10-01-’14 08:19
gerdaYD

Hoe de vork daar bij jullie in elkaar zit weet ik niet, dus ik kan er zoals veel van mijn voorgangers niet echt iets over zeggen. Maar wat jij er over zegt zal waarschijnlijk wel kloppen want je kent de situatie blijkbaar goed…

gerdaYD, (URL) - 10-01-’14 08:47
Redstar

Als ik dit zo lees lijkt de NPO wel een beetje op stichting Brein met een dictatorisch bewind.
De VPRO is een van de allerbeste omroepen die Nederland rijk is. Er is geen enkle andere omrope die zo’n goed aanbod heeft.

Redstar, (URL) - 10-01-’14 09:33
boerin zonder naam

Voor zover ik het weet is het Nationale publieke omroepbestel (NPO) is het geheel van organisaties, zoals, MAX, VARA,TROS, AVRO, enz., die tezamen zorg dragen voor het publieke aanbod van en op de Nederlandse radiozenders en televisiekanalen, en verschillende internet- en themakanalen. Dus niet de commerciële zenders van RTL, SBS ect.
Als er iets specifieks voor Nederland uitgezonden wordt, dat niet bij één speciale omroepstichting thuishoort, dan valt dat onder de gezamelijke omroepen, NPO. (Bijv. het journaal, huwelijken en begrafenissen koningklijk huis, nationale rampen)
Als het overkoepelend orgaan van de omroepen gezamenlijk iets beslist, tja, dan zal dat opgevolgd moeten worden. Waarom ze die beslissing ‘gezamelijk’ hebben genomen weet ik niet, waarom ook niet, maar het is het als met de politiek; Als partijen aan de macht komen (waar je niet op gestemd hebt) en ze nemen beslissingen (die je niet leuk vindt) moet je je er toch aanhouden. Dat noemen ze democratie.
NPO is dus geen omroepstiching, maar een overkoepelend omroeporgaan van alle omroepstichtingen samen.

boerin zonder naam, (URL) - 10-01-’14 09:56
rietepietz

Ik kan er geen zinnig woord over zeggen,maar volgens mij de boerin zonder naam dat al, omdat ik weinig TV kijk en nóg minder VPRO . Het maakt me niet zoveel uit ,ik maak gewoon zelf wel uit wat ik wel en niet wil zien!

rietepietz, (URL) - 10-01-’14 17:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.