Ik woon dRiehoogachteR

Ik woon driehoogachter.

Ik heb twee onderburen en winkel onder me en mijn woning bevindt zich aan de achterkant van het pand, uitkijkend op het Marktplein met zijn mooie middeleeuwse Marktpleinkerk.

Driehoogachter dus.
Of driehoog-achter.

Hoe dan ook, dat was toch een uitdrukking?
Ik zocht en ik vond: Driehoog achter wonen = wonen in een kleine en armoedige woning.

Welnu, dat is bij mij niet het geval.
Dat wil zeggen, het is niet heel groot, maar juist erg goed onderhouden en netjes voor elkaar allemaal.

Evengoed, wikipedia smurft er het volgende van:

Driehoog achter was de Nederlandse titel van de door ITV uitgebrachte Britse comedyserie Rising damp (Optrekkend vocht) die eind jaren 70 door de KRO op de Nederlandse televisie werd uitgezonden.
De afleveringen duurde 30 minuten en in totaal zijn er in de periode 1974-1978 28 afleveringen gemaakt.
Opvallend was de keuze van de KRO voor de naam Driehoog achter in plaats Optrekkend vocht omdat het huis van Rigsby een oud Victoriaans herenhuis was en dus geen Driehoog achter maar wel door gebrek aan onderhoud vochtig, oud en vervallen.

Toch merkwaardig dat ze toendertijd Engelse serie`s een Nederlandse titel gaven om af te drukken in de gidsen.
Volgens mij heeft de TROS dat nog het langste volgehouden, en dat bestaat ook al niet meer.

Evengoed, toch grappig dat Driehoog achter dan de Nederlandse titel is van Rising Damp.
En wie me al langer lezen snappen het grappige, en die het niet snappen, het zij zo.

Rene Zaterdag 16 Mei 2015 at 10:22 pm | | Smurf

acht reacties

Marjolijn

Een prima plekje om te wonen en dat is toch het belangrijkste.
Jij woont er met plezier.

Marjolijn, (URL) - 17-05-’15 05:44
John

Ik woon gewoon in een huis. Dat heb ik even opgezocht maar niets over gevonden.

John, (URL) - 17-05-’15 10:33
hanscke

Fijngevoelige humor. Jouw onderkomen lijkt me lekker comfortabel, maar de driehoogachter van vroeger in Amsterdam, met geen uitzicht, geen buiten veel burengeluiden en dergelijk lijkt me echt een ramp. Ik zou dat moeilijk vinden om daar te wonen. Mijn wens is altijd geweest een vrijstaand huis en dat is mij 17 jaar geleden gelukt. Ik ben er nog steeds heeeel blij mee.

hanscke, (URL) - 17-05-’15 14:01
Rietepietz

Inderdaad, “drie hoog ahter” heeft een negatieve klank. Voornamelijk door huizen in volksbuurten in de grote steden die drie á 4 etages hadden . Ze stonden dicht op elkaar en hadden weinig buitenruimten en meestal volgepropt met grote gezinnen die geen cent te makken hadden .
Jouw flatje is misschien niet héél groot voor je hebt er in je uppie meer dan genoeg ruimte én het ligt op een heel mooi plekje!

Rietepietz, (URL) - 17-05-’15 15:19
Thérèse

Ik had van die uitdrukking driehoog-achter nooit gehoord. Ja, inderdaad werd alles vertaald bij films en series en … bij boeken nog steeds. En soms werden hele vreemde vertalingen gemaakt, waardoor je vanzelf gaat kijken wat de oorspronkelijke titel is.

Thérèse, (URL) - 17-05-’15 19:35
ria

Ik dacht dat het ooit eens een regel uit een liedje was, maar dat zal dan wel niet. In jouw geval niets mis met driehoogachter dus ;-)

ria, (URL) - 17-05-’15 20:10
daan

Lijkt me normaal om een in Nederland gebruikelijke uitdrukking te gebruiken dan het letterlijk te vertalen. Dat spreekt meer en dekt sneller de lading.

daan, (URL) - 17-05-’15 20:15
frank-103

Ik vrees dat jij gewoon een fraai appartement op de derde etage hebt, geen driehoog achter. Dat zijn meer huizen in Amsterdam, met een gezamenlijke opgang, waar de voorkamers nog wat groter zijn met uitzicht op de straat, en driehoog achter kijkt dan op de binnentuin. Bejaarde mensen die daar wonen kunnen de trappen niet meer af en zijn dan levend opgesloten, afhankelijk van mensen die boodschappen voor ze doen. In een sociaal isolement, erg vervelend. Voor die mensen was het fijn als ze dan in een bejaardentehuis mochten wonen, alles gelijkvloers, weer contact met andere mensen. Nu de bejaardentehuizen niet meer bestaan en mensen tot ze zwaar hulpbehoevend zelfstandig moeten wonen, zijn er weer een boel bejaarden driehoog achter levend begraven. Heel afschuwelijk!

frank-103, (URL) - 17-05-’15 22:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.