Winschoten

'Leidse Glibber' heeft de volgende reactie geplaatst:

Ik zou het echt even niet weten zo snel.


Doe dan ook rustig er staat nergens dat het snel moet!
Hoe kan ik in hemelsnaam diepgang en inhoud brengen als mijn lezersvolk me zo opjaagt!

Vandaag neem ik u mee terug naar onlangs, toen vertelde ik over het nieuwe volkslied van de nieuwe gemeente Oldambt, alwaar ik vertoef.
http://www.renesmurf.nl/pivot/entry.php?id=3246

Nu hoeft u dat niet allemaal nogmaals door te lezen, maar ik kom er op terug omdat er nog onlangser een nieuwe reactie op kwam, en wel een zeer uitgebreide, door de schrijver van het volkslied zelf.
Daarin neemt hij alle reactie`s door en reageert daar weer op.
Leuk genoeg om dat hele stuk hier even over te nemen:


Wat een opbeurende reacties allemaal! ;-)

"Een volkslied is nooit een lied van het echte volk… etc. Zo intellectueel dom"

Klinkt als een paradox en het is wel degelijk geschreven voor het echte volk.

"Je hebt het dus toch gevonden, zul je het ooit zingen ??"
Het is de bedoeling van wel want anders gaat het niet leven. Bovendien een beetje trots op het prachtige gebied mag je toch wel zijn. Ik krijg altijd mooie muziek in mijn hoofd als ik op bezoek ben in het Oldambt.

"En de melodie komt zo uit een EO-programma." Welnee, die komt uit mijn hoofd en geweten. Ik heb ‘m zo gemaakt dat ie makkelijk zingbaar is EN makkelijk te verwerken is voor iedere bezetting. De manier om dat te doen is hetzelfde als met het opzetten van een goed schilderij. Laag voor laag en weloverwogen. Op die manier geef ik altijd mijn muziek vorm.

"Ik vind de tekst van het lied maar kut"
Leuk om te horen, vooral ook als er bij zou staan waarom. Maar hierover zet ik bij dezen graag even een flinke boom op! ;-) Lees goed wat er staat en begrijp waarom het er staat…

"Wel erg pretentieus hoor, een volkslied voor een gemeente…"
Zegt dat iets over jouw zelfbeeld? Het is een mooie geste, en cadeau aan iedereen, (dat een gemeente hier om geeft is toch iets moois joh!), een stukje extra; iets wat men zo snel nooit zou doen; zeker nu niet!! Het is juist fantastisch dat dit tot stand gekomen is.

"Huh, waarom is het niet in het Nederlands?" Wat denk je? De Grunneger toal (de Groninger taal) is een van de belangrijkste elementen van de Groninger identiteit. Over 20 jaar zullen ze geen Arabisch volkslied maken voor Rotterdam, maar zullen velen daar wel hun moerstaal spreken. Van een Groninger wordt verwacht dat ie automatisch overstapt naar ‘t Hollands in gezelschap. Dat is wel zo handig want zo verstaat iedereen het. Maar dat "vreselijke accent" hè, van dat dialect..? Besef dat Gronings samen met alle ander "dialecten" als taal er eerder was dan het Hollands. Er is dus iets bijzonders aan de hand. Daarom wijd ik er nu ook graag (!) zo over uit.

"Een volkslied van een dorpje? Is dat grootheidswaanzin? Het is trouwens in dialect, ik geloof alleen dat een vertaling niet de moeite waard is!"
Nee joh, niet van een dorpje, van een nieuwe gemeente! Grootheidswaanzin? Grootheid, jazeker wel! Waanzin, welnee… daar zijn we hier gelukkig veel te nuchter voor! En de vertaling is zeer de moeite waard. Dit is een van de beste tekst-schrijvers die ik ken en met wie ik niet voor niks al jaren werk aan materiaal, ook ter promotie voor de Groningse cultuur en taal. Het is belangrijk, mensen vergeten dit gemakkelijk. Meer hierover verder in mijn brief aan jullie.

"wat een deprimerend lied zeg, mag best wat vrolijker die melodie" Dit heb ik vaker gehoord. Maar als je goed luistert staat alles juist in majeur ipv mineur, maar met ruimte voor melancholie; mocht die er zijn. Laat het lied rijpen!

"Een vreselijke vorm van Nationalisme" Waarom? Nationalisme wordt hier in verband gebracht met iets negatiefs (en ik weet waar dat vandaan komt…). Vies zijn van trots werkt ook niet. Muziek is vanwege zijn abstracte vorm (ja, ook al klinkt het niet zo, ‘t is het wel) juist een fantastisch alternatief!! Het vult je met trots of met wat voor gevoel dan ook. Maar het belangrijkste is dat uiteindelijk het lied inklinkt in je gevoel.

"Vind het ook wel een kwalitatief uitermate teleurstellend liedje"
‘t is dan ook geen liedje, maar een Volkslied.

"Dan luister ik liever naar The Dubliners die de echte liedjes van het volk zingen." Ik luisterde vroeger veel naar The Dubliners. Mijn roots liggen binnen de volksmuziek en ik ben me al jaren hard aan het maken voor de Grunneger cultuur door middel van muziek. Juist door draag-vlak te creëren met muziek ontstaat er meer gevoel voor identiteit. Iets wat in Ierland, België, Duitsland en vele andere landen heel duidelijk cultureel bepaald is. In Nederland iets minder en in sommige gebieden is identiteit een vies woord geworden. Ik vind dat jammer en daarom is dit lied geschreven.

"Een volkslied moet saai, pompeus en onverstaanbaar zijn"
Luister nog eens 10 keer en je zult versteld staan van de "saaiheid". Ik ken saaiere stukken. Een volkslied moet inderdaad aan een aantal voorwaarden voldoen. Iedereen moet het kunnen zingen. Dus de hoogste en de laagste noot moet over het algemeen makkelijk haalbaar zijn voor iedereen. (dus ook kinderen en bejaarden) Het moet uit te werken zijn naar een 4 stemmig stuk zodat een dirigent van een koor, harmonie of fanfarekorps het makkelijk kan arrangeren. (daar zijn er heeel veel van) Verder is het handig dat een volkslied (in dit geval het Oldambster Volkslaid) op alle gelegenheden moet kunnen worden gespeeld. Tijdens inhuldigingen, openingen en andere feestelijke gelegenheden maar ook tijdens begrafenissen. Kortom, het moet een bepaalde mate van waardigheid en/of respect in zich dragen anders voelen mensen zich (terecht) gepasseerd. En ja, dat levert misschien geen radiohitje op, maar wel iets wat eeuwig houdbaar is. Maar het allerbelangrijkste is dat het moet slaan op het volk en hun leefomgeving! Toegegeven, dat is een van de moeilijkste klussen die je je kunt bedenken, zeker als je van te voren al weet dat mensen eerst massaal de boel gaan afkraken. In het proces hier naar toe is dat dan ook al meerdere malen gebeurd. Toch ging ik door! Het is belangrijk; een identiteit vorm-gegeven in muziek. Muziek, of beter gezegd; een melodie kun je zonder instrument laten klinken. Het is "transporteerbaar", het kan klinken zonder dat er werkelijk iets klinkt, in je hoofd dus.

"Ik vind het leuk en zeker als het met zoveel mensen word gezongen het heeft gewoon wat" Ik ook!!! Helemaal mee eens! En daar gaat het om!! Omarmen dat lied!!!

Zo! Dat was een heel epistel. ‘n beetje mosterd na de maaltijd kan soms best lekker zijn…

Groutnizzen (voor de Hollanders onder ons; dit betekend: de allerhartelijkste groeten),

Arnold.


Nu moet ik zeggen dat ik alleen de opmerking maakte: "Ik vind de tekst van het lied maar kut"
En meer uitleg gaf ik niet, omdat mensen dan zouden reageren op mijn uitleg, en niet op het lied zelf.
Maar nu zal ik pogen uit te leggen waarom ik de tekst maar kut vind:

Winschoten komt in het lied niet voor!
Oke, de langestraat, de jaarlijkse adrillenmarkt en de Winschoten toren d`olle Witte worden wel bezongen, maar niet specifiek Winschoten.
Ik vind dat het volkslied over de gemeente alle kernen moet opsommen, en dan in twee of vier regels even de geschiedennis benoemen.
Dat het hier zo mooi en wijds is, dat vinden alle gemeentes van zichzelf.

Als ik een overzicht zou zien van alle volksliederen van alle gemeentes van Nederland wil ik graag een compleet beeld van Nederland.
Dus in ons volkslied zou de Slag bij Heiligerlee er zeker in voor moeten komen, want zo is Nederland ontstaan.
En dat deze streek jarenlang gebukt is geworden geweest onder de vieze rijke stinkboeren, en dat het comminisme immer nog leeft vind ik meer voornaam dan de kleigronden.

En het hoeft voor mij ook allemaal niet te rijmen.
Maar, dat zeg ik er maar meteen even bij, ik ben absoluut geen schrijver.
Ik leg alleen maar uit waarom het lied mijn hart niet gestolen heeft.


Rene Maandag 22 November 2010 at 12:00 am | | Smurf

twaalf reacties

curieuzeneuzemosterdpot

smaken verschillen, en maar goed ook! :-D

ik vind het straf dat de schrijver himself reageert? ‘t zit ‘m blijkbaar hoog dat niet iedereen zijn werk weet te appreciëren? ;-)

curieuzeneuzemosterdpot, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 00:09
Zon-nebloem

iedereen heeft een andere smaak en bij sommigen moet het alleen maar klinken…

Zon-nebloem, (URL) - 22-11-’10 06:34
ollie

Mja , heb er mijn twijfels over !

ollie, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 06:49
gerdaYD

Wat ik zo leuk aan je blog vind René, is dat het lekker interactief is en dat jij er ook de mening van een ander op laat verschijnen. Dat maakt het allemaal nóg boeiender, dankjewel!
Fijne nieuwe dag en dito week, mét nieuwe kansen!

gerdaYD, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 07:48
ria

Leuk zo’n reactie van de maker. Het zal met dit lied wel net zo zijn als met alle andere muziek, je moet er eerst even aan wennen. Gewoon maar uit volle borst meezingen dus.

ria, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 09:22
rietepietz

Het is in iéder geval een leuk staaltje interactie en daar hou ik wel van !

rietepietz, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 09:35
BERT&RI@

Altijd leuk om je stukjes te lezen al denken we soms anders maar dat mag gelukkig nog in Nederland

BERT&RI@, - 22-11-’10 09:43
Bart

Je bent geen schrijver …… gelukkig heb je wel een mening over schrijvers. Je weblog is inmiddels trouwens ook wel rijp voor een eerste uitgave op papier. Inclusief reacties uiteraard !

Bart, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 10:05
Marjolijn

Altijd leuk al die reacties.
En gelukkig maar toch…dat smaken verschillen, anders klinkt het overal hetzelfde.

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 10:33
Chantal

Waarom is gewoon één NL volkslied niet voldoende, dat is voor mij genoeg hoor

Chantal, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 11:00
Sjoerd

Dat wil nog steeds niet zeggen dat je het daarom mooi moet vinden…

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 22-11-’10 12:29
Fokkio

Ieder zingt zijn eigen lied, zei Herman van Veen al. En dat is prima toch?

Fokkio, (URL) - 22-11-’10 20:34
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.