Cultureel Erfgoed

Toen ik dit pandje schilderde woonde er een stokoude maar reuze aardige dame.
Ik schilderde het alleen, omdat mijn werkgever alleen mij als personeel had en zelf andere dingen te doen had.
Inmiddels is het wel weer aan een schilderbeurt toe.WINKELWONING annex BAKKERIJ met aangebouwde SCHUUR opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwstijl. Volgens een gevelsteen werd het pand gebouwd in 1905 in opdracht van L.d.J.. In 1907 werd het echter intern verbouwd in opdracht van M. Fröling tot winkelwoning met bakkerij. Tevens werd de rechter zijgevel deels verbreed en werd aan de linkerzijde een schuurtje aangebouwd. In 1921 vond wederom interne verbouw plaats. Omstreeks 1965 werd de bakkerij opgeheven, de winkel bleef echter bestaan. Tegenwoordig is de indeling van de plattegrond in oorspronkelijke staat en zijn de interieuronderdelen van de winkel nog aanwezig.

Het pand is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Engelsestraat en de Wevershorn. De tuin, gelegen aan de linkerzijde, is omhaagd en een eenvoudig uit omstreeks 1905 stammend ijzeren TOEGANGSHEK verleent toegang tot de tuin.

Omschrijving

De één verdieping hoge, deels onderkelderde WINKELWONING annex BAKKERIJ met aangebouwde SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een trasraam van bruinpaarse baksteen en wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarop oranje platte Friese pannen; houten boeibord; voorgevel fries van gele en rode baksteen; voorzijde zinken goot met houten gootlijst, overige gevels houten goot op klossen; twee gemetselde schoorstenen; voorzijde gemetselde dakkapel onder plat dak waarin een H-venster onder roodbakstenen strek met geelbakstenen sluit- en aanzetstenen; beschoten dakkapellen onder plat dak, aan de westzijde twee met tweedelig drieruits en tweedelig venster, aan de oostzijde twee met vierruits venster waaronder een houten paneel. De voorgevel wordt geleed door H-vensters onder een roodbakstenen segmentboog met geelbakstenen sluit- en aanzetstenen en trommel opgevuld met gele en rode steen. De overige gevels worden geleed door H-, T- en staande tweedelige vensters met roedenverdeling, alle onder strek.

De entree van de winkel bevindt zich rechts in de voorgevel (zuidzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur waarin geëtst glas waarin staat geschreven `M. Fröling J. zn.' met bovenlicht; hardstenen stoep; de linker gevelsteen is onleesbaar, in de rechter `05 L.d.J.'. Links van de entree drie H-vensters en rechts een etalagevenster met drieruits bovenlicht en in het kozijn ventilatiegaten.

In de westgevel links een opgeklampte houten deur met vierruits bovenlicht met aan de linkerzijde een H-venster en aan de rechterzijde een T-venster met drieruits bovenlicht. Centraal in de westgevel twee T-vensters met geschilderd glas-in-lood in de bovenlichten, een tweedelig tweeruits venster en een tweedelig keldervenster onder rollaag. Rechts in de westgevel een H-venster met geschilderd glas-in-lood in het bovenlicht. Aan de linkerzijde wordt het schuurtje middels een gemetselde muur verbonden met het pand.

De achtergevel (noordzijde) is ingebouwd.

Links in de oostgevel een etalagevenster met drieruits bovenlicht en in het kozijn ventilatiegaten waarnaast een opgeklampte houten deur met achtruits bovenlicht. Centraal in de oostgevel zes negenruits vensters met zesruits bovenlicht. Rechts in de oostgevel een opgeklampte houten deur met achtruits bovenlicht onder een latei.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de indeling van de plattegrond, een centraal gelegen hal die het woongedeelte aan de linkerzijde en de winkel en bakkerij aan de rechterzijde ontsluit, de houten paneeldeuren, in de ontvangstkamer de zwartmarmeren schouw waarboven gestucte pilasters met kroonlijst, in de keuken het balkenplafond en de houten schouw, in de winkel de houten toonbank met glasplaat, de houten etalages voorzien van glasruiten en de houten kastenwanden, in het pakhuis het balkenplafond.

De SCHUUR op rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen en wordt gedekt door een zadeldak waarop oranje platte Friese pannen; strakke houten windveren; niet-originele goot op bakstenen klossen. In de topgevel aan de voorzijde (oostgevel) een opgeklampte houten deur. In de zuidgevel centraal een opgeklampte houten deur onder rollaag met aan weerszijden een vierruits venster.

Waardering

Winkelwoning annex bakkerij met aangebouwde schuur en toegangshek van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een winkelwoning annex bakkerij uit het begin van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele vormgeving en detaillering

- vanwege de zeer hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de waardevolle interieuronderdelen van de winkel

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen

Rene Woensdag 06 Juli 2011 at 12:00 am | | Smurf
Gebruikte Tags:

veertien reacties

Marjolijn

Mooi…deze pandjes!
Een winkeltje met snoedgoed als vroeger zou hier niet misstaan.

Marjolijn, (URL) - 06-07-’11 06:20
klaproos

moiie manier van bouwen hadden ze vroeger vind ik rene.

klaproos, (URL) - 06-07-’11 06:47
Zon-nebloem

eigenlijk spijtig als je weet dat je daar ooit zo veel tijd in stak en dat het er nu zo bij ligt

Zon-nebloem, (URL) - 06-07-’11 07:17
Sjoerd

Een mooi pand, al lijkt me de bovenverdieping erg laag….

Sjoerd, (URL) - 06-07-’11 07:43
Mantis

Schattig huisje ;)

Mantis, (URL) - 06-07-’11 07:53
Redstar

Dit soort huisjes vind ik altijd erg leuk om te zien.

Redstar, (URL) - 06-07-’11 08:32
Chantal

Moest je je wat betreft schilderen ook aan regels houden ivm monumentenstatus? Kleur o.i.d.?

Chantal, (URL) - 06-07-’11 08:53
Albert & Mara fotolog

Plezant huisje als tweede woning. wink, big smile

Albert & Mara fotolog, (URL) - 06-07-’11 10:28
gerdaYD

Net op tijd voor een weerom interessant erfgoedlog! Het is eigenlijk nog interessanter omdat we nu weten dat jij het indertijd hebt verfraaid René!

gerdaYD, (URL) - 06-07-’11 11:09
Terrebel

Lijkt mij hartstikke leuk om daarin te wonen!

Terrebel, (URL) - 06-07-’11 11:56
Linda

Wat een super leuk huisje en wat leuk dat je dat zelf geschilderd hebt….in zo’n huisje zou ik wel willen wonen. :-)

Linda, (URL) - 06-07-’11 16:17
zuster_klivia

En woont dat dametje er nog?

zuster_klivia, (URL) - 06-07-’11 16:32
ajeetje

Echt een mooi klein oud pandje
Even weer schilderen en het ziet er weer puik uit!
Misschien van binnen ook updaten? ,)
Heel leuk Rene

ajeetje, (URL) - 06-07-’11 22:33
rietepietz

Waanzinnig mooi pandje en zó slecht ziet het er niet uit .Maar voor het onderhoud is het natuurlijk wel nodig dat het bijgehouden wordt !

rietepietz, (URL) - 08-07-’11 16:08
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.