De Wereldomroep

Onlangs logte ik mijn kijk op de wereldomroep en naderende bezuinigingen.
En daarbij stelde ik twee vragen:

1. Luistert u wel eens naar de wereldomroep?
2. Moet het blijven of kan het wel weg? (en waarom ook he, ik ben gek op uitvoerige reactie`s)

Nu kwam er er één reactie binnen die wel zo uitvoerig was dat ik het niet kan of wil laten om er een logpost aan te spenderen.
Gerben wilde nog een aantal dingen redigeren, maar dat kan alleen de webmaster doen, bij deze dus.


'Gerben Westerman' heeft de volgende reactie geplaatst:

1.Ik luister er zelf niet naar, maar, op 2 komend, de omroep moet absoluut niet weg. Ik ben onlangs zelf bij de Wereldomroep geweest. Het idee dat deze omroep alleen voor Nederlanders op vakantie uitzendt, is buitengewoon eenzijdig. 1 van de (ook in mijn ogen) huidige belangrijkste taken van de omroep is het voorzien van mensen in landen over de hele wereld van informatie en nieuws.

Neem bijvoorbeeld het Midden-Oosten. De censuur in veel landen is daar buitengewoon groot (en dan vooral internet!). De Wereldomroep ziet het als haar taak om mensen in deze gebieden toch te voorzien met informatie over de stand van zaken in hun land. Mensen die beter op de hoogte zijn, weten beter waar ze voor vechten. Uiteindelijk zou dit dus zelfs kunnen lijden tot een, jawel, democratie! En westerse landen zien niets liever dan, jawel, democratie! Het is voor een land als Nederland dus een win-win situatie.

Een ander voorbeeld. De Wereldomroep licht mensen in over gevoelige onderwerpen zoals seks en de emancipatie van vrouwen. Ook deze onderwerpen zijn in de ogen van westerse landen de oplossing voor veel problemen. Door bijvoorbeeld condooms bespreekbaar te maken, kan je het aantal geboorten terug brengen, met de huidige bevolkingsgroei op de wereld is ook dit voor westerse landen weer een win-win situatie. Zelfs Wilders kan niet tegen het idee zijn dat we "vrijheid" via de radio verspreiden, datzelfde woord vinden we tenslotte terug in zijn partijnaam. Bezuinigen is nodig, maar in verhouding leven we in Nederland als koningen. Het is niet verkeerd om verder te kijken dan je neus lang is.

En heel ander argument komt meer uit de journalistieke hoek. Journalisten hebben het moeilijk. Kosten voor journalistieke media zijn vaak hoog, dus het aantal banen is beperkt. De kans op een baan in de journalistiek behoort helaas tot de laagste in Nederland. Het is dus puur economisch gezien voor journalisten rampzalig dat er ontzettend veel banen zullen verdwijnen. Daarnaast is het slecht voor de pluriformiteit van de media. De huidige regering zet helaas aan tot verkleining van de omroepen. De publieke omroep biedt juist de kans aan journalisten om onafhankelijke producten te leveren,zonder dat de hete adem van commercie in hun nek hijgt. Als pluriformiteit verschraalt, draaien we onze eigen democratie de nek om.

Wie voor de democratische samenleving is, is voor de (Wereld)omroep!


Rene Woensdag 06 Juli 2011 at 6:00 pm | | Smurf

negen reacties

Marjolijn

Van mij mag deze zender ook blijven.
Denk ook dat er “veel meer mee gedaan” wordt dan alleen dat men enkel luistert.

Marjolijn, (URL) - 06-07-’11 19:13
Terrebel

Een fraaie oproep!

Terrebel, (URL) - 06-07-’11 19:54
travel

Ik ben er stil van, ondanks dat je uitvoerige reactie leuk vind.
Radio is een prachtig medium, dus van mij mag ie blijven.

travel, (URL) - 06-07-’11 20:07
suske

iedere zender mag van me blijven hoor.
naar de Belgische wereldomroep luister ik al lang niet meer
weet niet eens of die nog wel bestaat.

suske, (URL) - 06-07-’11 21:12
Di Mario

Je kunt natuurlijk niet alles in de lucht houden, maar een wereldomroep vind ik toch wel belangrijk.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 06-07-’11 22:45
Sjoerd

In deze tijd, waar het www de voornaamste bron van informatie is mag voor mij de wereldomroep weg.

Sjoerd, (URL) - 06-07-’11 22:57
Rowin

Ik luister het zelf ook niet. En er zijn zoveel verschillende, dat mocht er een wegvallen eigenlijk niemand het merkt. Alleen de echte die-hards die het elke dag luisteren ;). Conclusie: het mag wel.

Rowin, (URL) - 06-07-’11 23:42
Bartacus

Ik ben voor, al is de tijd dat ik er naar luisterde (zit ons kenteken er bij ??) wel voorbij is. Tegenwoordig is het nieuws over een ramp sneller de wereld in dan de ramp zelf.

Bartacus, (URL) - 08-07-’11 11:49
rietepietz

Wie in een ander land wil wonen en werken doet er beter aan zich te conformeren aan de dáár heersende normen en waarden ,Het lijkt me niét de taak van de wereldomroep in andere landen een omwenteling teweeg te brengen , !Buitenlandse inmenging kan uitsluitend op verzoek aangegaan worden en alweer is dat niet de taak van de wereldomroep .
Van mij mag ze evengoed best blijven bestaan om in het buitenland verblijvende mensen “een stukje thuis” te bieden maar misschien moet daar dan een soort lidmaatschap aan gehangen worden zodat de gebruiker betaald !

rietepietz, (URL) - 08-07-’11 16:22
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.