ARchief WinschoteR CouRant

Ik kwam op internet drie artiekelen tegen over de Olbamster Stee, op het Winschoter archief.
En ik herplaats ze hier even:

Donderdag 14 november 1985
 
Hoger en hoger, dat mocht toch niet?
 
De Oldambtster Stee, woonflat op de grens van het Marktplein en het Burgemeester Schönfeldplein in Winschoten, wordt hoger en hoger.
Zo hoog mocht toch niet? Bijna buurman hotelier Abel Ruibing: „Ik heb zeven jaar gevochten voor de vergunning om mijn hotel met twee verdiepingen uit te breiden, maar de gemeente weigerde omdat het allemaal te hoog zou worden. Het paste niet in het bestemmingsplan. Daarin was een goothoogte van zeven meter vastgesteld, daar mocht ik niet boven komen”.
 
In de strijd die in alle hevigheid ontbrandde, gaf de gemeente wel wat toe, maar niet zoveel dat de hoteleigenaar er mee uit de voeten kon. In hoogste instantie werd recht gesproken door de Kroon. Uitslag: de hotelier kreeg gelijk, hij kon zijn gang maar gaan.
,,Zeven jaar had het geduurd. Toen het eindelijk mocht, had ik er geen zin meer in. En nog niet. Ik wacht op mijn opvolger. De plannen liggen klaar voor hem".
 
Toen kwamen de plannen voor De Oldambtster Stee. Vier in één B.V. verenigde Winschoter ondernemers stuitten op dezelfde problemen die Ruibing had ontmoet. De plannen leden schipbreuk.
 
Wie nu langs de Stee rijdt, ziet de muren hoger en hoger worden. 't Hoogste punt wordt 12 meter 20. De goot hoogte bijna negen meter.
 
Zodra Ruibing van de plannen kennis nam, zette hij zich aan het schrijven van een protestbrief. Hij belandde ermee in Groningen. Daar zei de hotelier plechtig: „Ik ben niet tegen het bouwen daar, ik ben tegen de manier waarop dit gaat. Er wordt in Winschoten met twee maten gemeten”.
Gemeente, is dat zo?
Op bouw- en woningtoezicht zegt de ambtenaar: „Nee. dat is niet zo. De procedure voor De Oldambtster Stee is correct afgewikkeld. Dat er nu op deze manier gebouwd wordt, is een gevolg van de stedenbouwkundige afwegingen voor die plek.
Dit gebouw past in die omgeving". Eén en al soepelheid dus. Had de gemeente niet ook wat soepeler kunnen zijn tegenover de B.V., die botweg afgewezen werd en de buurman hoteleigenaar?
Zo'n vraag wordt niet door een ambtenaar beantwoord. Toenmalig verantwoordelijk wethouder was Joop Flokstra. Aan hem de vraag: waarom nu wel en toen niet.
Flokstra: „Wij hebben destijds de beslissing genomen na adviezen van de stedenbouwkundige (dezelfde als nu) en de ambtenaren. Geadviseerd werd het niet te doen, noch Ruibing, noch de plannen van de B.V. Ik kan me voorstellen dat Ruibing nu zegt: dit is willekeur, dit is geen beleid. Kennelijk kunnen er nu dingen in Winschoten, die jaren geleden beslist niet konden. Dat blijkt trouwens uit meer dingen.”Bouwen in de Winschoter binnenstad. Voorgrond: de flat in aanbouw, die hoger mocht worden
dan het bestemmingsplan aangeeft.
Op de achtergrond (rechts) het hotel dat op grond van
hetzelfde bestemmingsplan niet kon worden uitgebreid.
Rene Vrijdag 18 Januari 2013 at 12:00 am | | Smurf

acht reacties

Di Mario

Helemaal pijnlijk omdat het zo dicht bij elkaar zit. Maar 1985 las ik… zit er ondertussen al een nieuwe eigenaar in en heeft die al uitgebreidt?

Love As always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 18-01-’13 07:34
Chantal

Ik heb eigenlijk wel dezelfde vraag als DiMario… enlight us!

Chantal, (URL) - 18-01-’13 08:50
Marjolijn

In 25 jaar zijn inzichten wel veranderd en dat is vaak maar goed ook.

Marjolijn, (URL) - 18-01-’13 08:51
Sjoerd

Gewijzigd inzicht noemen ze zoiets…

Sjoerd, (URL) - 18-01-’13 12:54
hanscke

Het hotel mocht toen vast niet groter worden dan het godshuis. De kerk heeft overal aan belangrijkheid ingeboet, dus nu kan een ander gebouw wel blikvanger worden. Misschien biedt de kerk nu mogelijkheden voor buurman hotel?

hanscke, (URL) - 18-01-’13 17:53
frank-103

Je woont op niveau, dat blijkt!

frank-103, (URL) - 18-01-’13 22:40
rietepietz

In dit soort gevallen lopen die plannen meestal langs de fijne draadjes van een “oldboys-netwerk” en dán kan ineens álles !

rietepietz, (URL) - 19-01-’13 16:31
Linda

Er zit een hele geschiedenis vcast aan het pand waar je woont. Leuk om die oude foto’s te zien. Ik denk dat er in elke gemeente wel eens met 2 maten gemeten word, zo werkt dat blijkbaar …..

Linda, (URL) - 19-01-’13 19:42
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.