WinschoteR CitRoenballen
Vroeger had je in Winschoten aan de Torenstraat het joodse snoepwinkeltje van de familie van Berg, in de volksmond het 'Balletje van Berg' genoemd.
Hier kon je decennia lang de befaamde Winschoter citroenballetjes kopen.
De oorlog maakte een einde aan de levendige, jiddische handel in Winschoten en daarmee ook aan de Winschoter citroenballen.
New Originals heeft het snoepje nieuw leven ingeblazen en heeft het onder de naam 'Grunneger Sitrounballen' opnieuw op de markt gebracht.
Het snoepje wordt op ambachtelijke wijze geproduceerd.
Dat boven de streep trof ik op een website aan alwaar men dat kan bestellen.
En nu moet ik even zeggen dat dat lulkoek is.
Een beetje een recept jatten en er bovendien nog een andere naam aan geven, bah!
De Winschoter Citroenbal is al veel eerder nieuw leven ingeblazen, en wel onder de naam Winschoter Citroenbal, en gewoon verkrijgbaar in Winschoten.
dertien reacties
citroenballen ken ik niet, maar als je ze mag namaken. Dan zal dat zeker niet worden nagelaten. Maar het is niet netjes om het verhaal erbij ook te jatten en het dan anders te noemen.
Love As always
Di Mario
En dan ga jij er nog reclame voor maken ook, die linkt ga ik dus niét aanklikken. Nou ja, ik zou er toch niets bestellen want ik koop niets online
Die ballen moet ik eens online bestellen want die ken ik niet.
Zolang je geen patent op je product hebt kan iedereen het recept en de naam gebruiken.
Zo is het nu eenmaal.
De echte zijn dus de citroenballen. Dat ga ik onthouden mocht ik nog eens een keer in het hoge noorden komen als ik in Nederland met vakantie ben.
Grtz Mara
Het is met de Winschoter Citroenbal precies net als met het Gentse Tsjoepke of cuberdon, velen willen het namaken maar er in slagen is een heel ander verhaal!
Beste dames en heren,
Als reactie op het bovenstaande…..
Met mijn bedrijf breng ik naast de Grunneger Kekaigies, de Doesburgsche Balletjes en andere ambachtelijke snoepjes ook citroenballen op de markt onder de merknamen Grunneger Sitrounballen en Balletje van Berg.
De Grunneger Sitrounballen en Balletje van Berg zijn qua receptuur identiek. Ze zijn qua receptuur sterk gelijkend op de citroenballen bekend geworden onder de naam Balletje van Berg die de fa. Van Berg uit Winschoten vroeger op de markt bracht. Bijzonderheid van de receptuur van dit snoepje was, dat er citroenolie in werd verwerkt. Dit wordt gemaakt van de schil van de citroen en maakte het snoepje zacht van smaak en een goed middel tegen hoest. In de citroenballen die ik verkoop, zit dit heden ten dage moeilijk verkrijgbaar en duur ingredíënt, ook verwerkt.
In de Winschoter citroenballen die tegenwoordig in Winschoten worden verkocht, zit geen citroenolie. Bovendien zit er boter in het snoepje en dat hoort er volgens mij niet in thuis. Dit maakt het snoepje een babbelaar, terwijl het naar mijn mening een zuurtje zou moeten zijn. Voor de snoepkenner: de Winschoter citroenballen van nu lijken meer op de Zwolse Balletjes zoals die nog in Zwolle worden gemaakt, dan op het Balletje van Berg die tot 1974 in Winschoten werd gemaakt.
Wanneer u meer wilt weten hoe vroeger op ambachtelijke wijze snoep werd gemaakt, dan bent u van harte welkom in mijn ambachtelijke snoepmakerij in het historische centrum van de Hanzestad Doesburg, zie http://www.snoepjesfabriek.nl
Met hartelijke groet,
Hendrik Willem Prüst-Nieuwenhuis
Tja, dat heet concurrentie en als er geen patent op zit, mag iedereen dit product maken.
Hier in Brabant worden ook ambachtelijke citroenballen verkocht.