Ik kwam nog voor het gebouw langs waar eens de eerste bankoverval van Nederland plaatsvond, en later voor het lege pand van Baas. Baas verkoopt baby en jeugdmode en zit al sinds mensenheugenis naast de Blokker. Ik kocht er ooit nog kleertjes voor Sven. Twee maal brak er brand uit en sloeg het over naar de Blokker, en de tweede maal zeer fataal. Er kwam nieuwbouw en de jaren verstreken en ineens afgelopen zomer failliet.
En nu een doorstart in een ander pand. In een pand waar ook sinds mensenheugenis en tot de eigenaar zijn pensioen een speelgoedwinkel in gehuisvest zat.
Schuin tegenover de voormalige bioscoop, dat daarna verhuisde naar het Marktplein, vervolgens naar de Tramwerkplaats en inmiddels in De Klinker, waar nu overigens een Tedi in huist.
En zo lullen we de boel mooi rond en heb ik onderweg allemaal gedachten. In de Klinker aangekomen hang ik mijn jas op, gaat de zaal ook al open en kan ik plaatsnemen. Ik zit tussen twee heren in die op hun beurt weer aan beide kanten een dame hebben zitten. En voor en achter me zitten ook allemaal mensen maar de zaal raakt bij lange na niet vol. Op vele leuningen ligt het programmaboekje klaar, dat er opgevouwd uitziet als een kwartetspel, en dat is ook wat ze doen op het podium. Het is een schitterende avond, met Als we zo vrij mogen zijn op de planken. Harrie Jekkers zingt en babbelt weergaloos en zo mogelijk Jeroen van Merwijk nog weergalozer.
In de pauze werd ik tijdens het plassen nog aangesproken door een man die het zeer plezierig vond dat het drankje in de pauze gratis was, dat is andere theaters wel anders. Dat doet De Klinker goed, het pauzedrankje zit bij de pijs inbegrepen, dan schiet het lekker op omdat er geen gedoe is met de portemonnee`s. Na de pauze was het net zo leuk als voor de pauze, en pas zeer laat was het afgelopen.
Men krijgt tegenwoordig geen bos bloemen meer, maar een fles drank met een Groninger metworst. Dat vind ik minder toepasselijk. En ik hoef vast niet uit te leggen waarom.
Ja, nu weet waar de allereerste bankoverval van Nederland plaatsvond, honderd jaar geleden.
Het gebouw tegenover het stadhuis, waar tegenwoordig een restaurant en een kledingzaak in gevestigd zijn. Aan de ene kant de Langestraat, aan de andere kant de Venne. Dus geen Torenstraat of Marktplein.
Ik vind dat er een bordje aan de gevel moet met de tekst:
In dit gebouw vond op woensdag 13 december 1916 de allereerste bankoverval van Nederland plaats.
Overigens: het terrein achter de HEMA/KIJKSHOP was altijd in particulier bezit, maar is onlang aangekocht door de gemeente en heet nu Poort van Winschoten. Het was altijd het laatste stukje parkeerterein waar voor betaald moest worden, en toch stonden er altijd wel een paar auto`s. Er staat tevens een leegstaande supermarkt, waar tijdens de verbouwing van de Lidl deze tijdelijk in gevestigd was. En vooraan aan de Langestraat stond altijd een bankgebouw dat gesloopt is om plaats te maken voor een nieuw gebouw dat nimmer gebouwd gaat worden en nu dus ook parkeerterein is.
De poort van Winschoten, er waren tientallen plannen voor maar niks werd uitgevoerd. En nu heeft de gemeente dat dus gekocht, de slagbomen staan omhoog en nu is het in geheel Winschoten gratis parkeren, en het staat gelijk flink gevuld. We zullen zien wat de toekomst brengt, ik hou u op de hoogte.
De Torenstraat in Winschoten wilde zichzelf weer eens op de kaart zetten, middels de Torenstraatfestijn. Braderie, workshops en live muziek, ik zag Kira.
En ik heb Sinterklaas ook nog gezien, met een heleboel zwarte pieten.
Vandaag twee liedjes die de tand des tijds overleefd hebben.
Ik was vanmiddag bij mijn ouders, en hun kleindochters waren er ook. Ze waren in de huiskamer aan het dansen op allerlei Sinterklaasliederen die ze middels youtube op de tv gesmurfd hebben. En ik zat er bij en keek er naar.
Toen ik de naam van Diewertje Blok in de clip voorbij hoorde komen dacht ik, die komt op mijn weblog, want zij hoort al net zo bij Sinterklaas dat ze in één adem genoemd wordt met de rest der tekst.
Bovenste lied is van 2014 en de onderste 2012, tenminste, toen online gekomen. Bovenste is lekker modern en de onderste de klassieker, ideaal om luidkeels mee te zingen.
Ik snap niet dat auto`s, bromfietsen en motoren, en andersinds, sneller kunnen dan de maximum toegestane snelheid. Het is een beetje raar, de overheid bepaalt dat we nergens sneller mogen dan 130. Maar alle auto`s halen dat met gemak. Dus al die bestuurders moeten hun gaspedaal in de gaten houden. En dat wordt dan weer door de politie in de gaten gehouden zodat er bekeurd kan worden.
Ik zou het wel een goed plan vinden als alle motoren, die onder andere in de auto`s zitten, ingesteld worden dat ze met geen mogelijkheid harder kunnen dan bijvoorbeeld 80. Met uitzondering van de grote drie natuurlijk, brandweer, ziekenwagens en politie.
Wie dan het halve land door moet reizen doet er dan maar wat langer over, of men neemt de trein. En het bekeuren van medelanders is verleden tijd.
En er is weer iemand die roept dat het zo goed is dat smaken verschillen
al zegt men er nooit bij waarom.
Ik vind het helemaal niet goed dat smaken verschillen.
Je kan in een supermarkt kiezen uit honderd soorten chips, om maar eens wat te noemen. Als mensen een beetje dezelfde smaak hadden was:
-mijn favoriet altijd voor handen, -hoefde ik niet alles uit te proberen, -hoefde ik geen tijd te verspillen door te zoeken in het chipsdoolhof. -hoefden er niet voor alle soorten reclamespotjes gemaakt te worden.
Nou ja, dat is een beetje slecht voorbeeld, ik hou helemaal niet van chips. Maar dit geldt ook voor wasmiddelen, sjampoo, tandpasta, tijdschriften, luchtjes, snoep, enzovoort...
Ik hou wel van muziek. Soms zou ik willen dat ik ook gewoon van domme hits hield, dan heb je een makkelijk leven.
Soms zou ik ook willen dat ik van voetbal hield, of een andere sport. Maar ik geef niks om welke vorm van competitie dan ook.
Ach ja, dat is het lot van mijn leven. Maar ik zal nooit of te nimmer beweren dat het goed is dat smaken verschillen, want ik zie er niks goeds aan!
Een zwarte muts, een zwart gezicht van de steenkool en een enorm mes tussen de tanden en een revolver in de aanslag. Meteen lost hij een paar schoten. Daarna doet hij een greep in de kas vol met bankbiljetten, althans dat denkt hij. Zo probeert de eerste bankovervaller van Nederland in het kantoor van de firma Groeneveld Kassiers en Handelaars in Effecten aan de Venne in Winschoten zijn slag te slaan. t is woensdag 13 december 1916 aan het eind van de middag. Die greep in de kas blijkt een greep in kwitanties en en notities. Het personeel springt bovenop de overvaller. Daarbij vallen enkele schoten. Ook eigenaar Geert Jan Groeneveld schiet met zijn eigen revolver een paar keer op de bandiet Een geldloper duikt op de benen van de overvaller en vloert hem. Jan Hendrik Groeneveld rent ondertussen naar het nabijgelegen politiebureau. Inspecteur Nicolaas Verkaik vindt de overvaller gewond liggend op de vloer. Twee klerken liggen er zwaargewond naast. Verkaik herkent de overvaller meteen. Boerenknecht Jan de Boer uit Nieuwe Pekela. Hij heeft de twijfelachtige eer van de eerste bankoverval ooit in Nederland.
Bovenstaande, en meer, las ik op de site van RTVNoord. Er wordt een boek geplugt, moet kunnen.
Officieel is er echter een andere overal de eerste, en het is zowel de schrijver als mij niet duidelijk waarom, dus ging ik even googlen en kwam terecht bij Andere Tijden:
Dé eerste bankoverval in Nederland is niet meer te traceren. Er is wel een bankoverval die door justitie en de banken als de eerste wordt beschouwd: de overval van de Amro-bank in Tilburg, op 15 oktober 1965. Maar er waren er al eerder, veel eerder zelfs. Vlak na de oorlog zorgde bijvoorbeeld de overval op een bank in IJsselmonde voor veel commotie. Nog verder terug, in 1916, vond er een heuse schietpartij plaats bij een overigens mislukte overval op de firma G.J en A.E Groeneveld, Kassiers en Handelaars in Effecten aan het Marktplein in Winschoten.
En ze spreken zichzelf bij de eerste zin al tegen. Het is niet meer te traceren, maar ondertussen komt ook niet verder terug in de tijd dan die bewuste woensdag 13 december 1916, honderd jaar geleden.
Dus het lijkt mij duidelijk dat de langs geledene tevens de eerste was, dat kan niet anders. Alleen vraag ik me nu af of die bank nou aan de Venne was of op het Marktplein?