Bij de Postcode Loterij maken deelnemers maandelijks kans op honderdduizenden prijzen. Tegelijkertijd steunen zij goede doelen omdat de helft van ieder lot hiernaartoe gaat. Dankzij de 2,8 miljoen deelnemers is er afgelopen jaar 341 miljoen euro geschonken aan 99 goededoelenorganisaties op het gebied van mens en natuur. Dit zijn onder meer: UNICEF, Natuurmonumenten, Greenpeace, het Wereld Natuur Fonds, Humanitas en Stichting DOEN.
Tja, dat boven de streep vind ik toch wel zo verschrikkelijk irritant, dat ik het maar eens zeg. Ik vind gokken helemaal niks. Ik doe dat niet en hou er niet van en men doet maar.
Of misschien is het beter om het te verbieden, het heeft toch iets slechts, dat gokken. Maar aan de andere kant vind ik het ook niks dat het dan illegaal gaat gebeuren dus gedoog het maar en reguleer het maar.
Maar hoezo geven ze zoveel geld aan goede doelen? En hoezo doen die goede doelen daar aan mee?
Draait dan werkelijk alles om het geld?
Jazeker, maar dat wist u al. Of u wil het niet weten.
En wat veel geld ook, 341 miljoen, en nog is het niet genoeg! Voor 99 goededoelenorganisaties! Zie hoe triest deze wereld er toch voor staat!
Maar eerst nog even de koekoekstunnel in het Sterrebos.
Een avondje De Klinker.
En dan is het natuurlijk prachtig als u me kan vertellen welke nummers u herkent. Eentje noemen is genoeg, dan blijft er ook nog wat te vermelden over voor de anderen.
Op dinsdag 20 februari nodigen we buurtbewoners en winkeliers uit ons ZorgThuis te bezoeken aan de Blijhamsterstraat 11 in Winschoten. We zijn geopend van 15.00 – 18.00 uur. Thema van de middag is Buurt & Binnenstad.
We leggen die middag uit wat het ZorgThuis Winschoten is, wat we hier doen en wat we de afgelopen jaren met studenten van Noorderpoort hebben bereikt. Ook geven we rondleidingen. Woont u in de buurt? U bent van harte welkom!
Het ZorgThuis Winschoten bestaat al meer dan drie jaar. Het eerste jaar in een rijtjeswoning aan de Rijnstraat in Winschoten en de afgelopen jaren in een prachtig pand van Acantus aan de Blijhamsterstraat 11. Hier laten we zien hoe men langer veilig thuis kan wonen met behulp van domotica en hulpmiddelen. We zijn ontzettend blij dat alle hulpmiddelen en domotica ter beschikking zijn gesteld door onze sponsoren. Zonder hen zou er geen ZorgThuis kunnen bestaan!
Bovenstaand las ik bij toeval op de website en omdat ik vrijwel om de hoek woon en de tijd had besloot ik om eens een kijkje te nemen. Het is een schitterend pand met een boeiende geschiedenis.
En nu is het dus in gebruik als zorg technologiehuis, voor en door en het onderwijs en om ouderen, of jongeren met een beperking, zo lang als maar mogelijk thuis te kunnen laten wonen, en alhier is dan te zien, en te ervaren, wat ze allemaal bedacht en gemaakt hebben.
Toen ik kwam aanlopen zag ik buiten al wat rolstoelen staan met balonnen er op. Ik aanschouwde de beelden met de blote borsten, en nu ging ik voor het eerst die deur eens binnen. Er zaten twee dames die meteen op me afkwamen en me welkom heten. Ik hing mijn jas op en kon wel een rondleiding krijgen. Ze was nog maar net begonnen toen een volgende meneer binnenkwam, die mocht meteen aansluiten.
Voor elk probleem blijkt wel een oplossing, iets waar ik nog nooit bij nagedacht had. Verhip, ja. Te veel om op te noemen en als er aan zou beginnen zou ik er in vastlopen en de boel door elkaar halen. Van speciale pakken om ouderdom te ervaren tot hulpmiddelen om te kunnen douchen.
Ondertussen kwamen er nog twee mensen binnen en die kregen een rondleiding van de andere mevrouw. We kregen nog een beker koffie en koek er bij. Toen kreeg de meneer telefoon en hij melde dat hij over een kwartier weg moest dus een kwartier later was de rondleiding afgelopen. Ik vroeg nog of de bovenverdieping bewoond was, en dat is inderdaad het geval.
Als u met een groep van ongeveer 15 personen langskomt kan u ook gratis een rondleiding krijgen, en dan mag u met een ouderdomspak aan over het Marktplein wandelen, wel van te voren even aanmelden.
En in de avond ging ik nog even naar De Klinker.
Dinsdag 20 februari treden 5 pop- en rockbands van het Kunstencentrum op in de theaterzaal van De Klinker. Zowel beginnende als ervaren bands presenteren zich deze avond. Aanvang: 19.00 uur, entree is gratis.
Wanneer u beschikt over een Smart TV van het merk LG, Panasonic, Philips of Samsung, van het bouwjaar 2014, 2015, 2016 of 2017, dan komt (of is) de nieuwe NPO-app beschikbaar op uw Smart TV.
Ik ben hier dus komen wonen in 2012 en heb toen een hagelnieuwe LG televisie gekocht. Lekker groot en tal van mogelijkheden. Ik maakte gretig gebruik van Nederland 1, 2 en 3 en keek ook steeds meer via Uitzending Gemist. En youtube keek ik ook graag. En niet te vergeten de lokale omroep die al meerdere namen gehad heeft en momenteel RTVGO. radio luister ik er ook mee, zonder beeld.
Voor de rest maakte ik geen gebruik van de andere mogelijkheden. Geen zin in, geen tijd voor, geen behoefte aan, niet aan toegekomen.
En vorig jaar ineens deed youtube het niet meer. En nu ineens doet Uitzendig Gemist het niet meer. Ik kan ook internetten op mijn tv, maar traag als poep en er beweegt helemaal niks.
Ik kan er wel mee leven, ik ga er wel mee leven.
Een televisie uit 2012 die het nog prima doet kan ik niet oud noemen en dat ga ik dus ook niet doen. Ze zoeken het maar uit met die apps!
Er wordt nog wel tv gekeken, maar het is niet meer zoals het was, nu zit de avond plompvol banners en vervelende spots wat er nog allemaal komt, het wordt zo gezegd allemaal een beetje kakelbonte eenheidsworst.
Nu ga ik nog specifieker uitzoeken wat ik allemaal kijk en goed in de gaten houden wanneer wat wordt uitgezonden, want even nazien op Uitzending gemist doe ik voortaan dus niet meer.
Zie de grooste zwerfkei van de provincie Groningen nabij de enige en enigste regenboogzebrapad.
Wie hier oversteekt is spontaan genezen van zijn fobie.
Want wie echt haat steekt hier niet over, die gaat chaggerijnig elders oversteken, net goed, laat ze maar voelen dat hier in dit land wel diversiteit mag!
De tentoonstelling over Oldambster Vrouwen heb ik bekeken, de slotmanifestatie heb ik aan mij voorbij laten gaan.
Deze bevond zich in de voormalige bibliotheek wat de gemeenteraad dolgraag wil slopen.
Ik heb dit keer de feestdagen niet gevierd in De Klinker.
Allemaal volgels, op het Odd Fellowhuis en zelfs op de lantaarpaal.
Nieuw in Winschoten, strepen op de weg, daar waar eens de stadsmuur was.
Er heeft zich hier heel wat afgespeeld en langzaam maar zeker maken ze alles weer een beetje zichtbaar.
Hartje Winschoten, hier liggen lijken in de grond.
.
Eens was daar een Joodse begraafplaats. Midden in de stad. Sinds 1768. Tot 1969. Toen werd dit terrein ontruimt en werden de doden opge- en herbegraven op de andere Joodse begraafplaats. Alhier kwam een supermarkt met parkeerterrein.
En een jaar of wat geleden kwamen ze hier tijdens graafwerkzaamheden ineens botten tegen.
De toenmalige jaren 60 ontruiming is een beetje waardeloos gedaan, er lagen nog tal van lijken in de grond. Snel werd er een Jood uit Amsterdam gehaald, die ging ze op dezelfde plek herbegaven en het zal werderom een Joodse begraafplaats gaan worden.
Kijk, ik heb nu dus over de foto die u hierboven ziet. Dit is zoals de situatie onlangs was.
Want ik las in de krant dat het op drukke zaterdag wel eens voorkomt dat het zo druk is dat er geen parkeerplekken meer vrij zijn. Dan zet men ze tussen de keien door netjes op het grasveld.
Niemand weet toch dat daar lijken liggen?
Nu liggen er dus extra keien tussen, zodat er geen auto meer tussen kan. En een bord en of een hek zal wellicht nog volgen.
Een succesvolle vastgoedondernemer besluit zijn jeugddroom waar te maken: drummer worden in Herman Brood’s Wild Romance. De zanger zelf is er allang niet meer, maar de zakenman investeert duizenden euro’s om iedereen die dichtbij hem stond weer ‘on the road’ te krijgen. Het is het verhaal van de beste Nederlandse muziekdocumentaire in jaren, die zich als een lopend vuurtje onder muzikanten verspreidde. Nu is ie eindelijk officieel te zien, bij VPRO 3voor12 en alhier op Renesmurf.nl
Ik heb ze ook een keer live gezien, maar kwam toen eigenlijk meer voor het voorprogramma. En wel vaker ook, staat me zo bij.
Herman Brood was toen al dood. Herman begon zijn loopbaan in Winschoten, in het inmiddels ook alweer jaren leegstaande Cafe `t Pleintje van wat later zijn manager zou worden Koos van Dijk. En in deze documentaire zien veel Koos in beeld, hoe die man toch altijd maar onvermoeibaar bezig blijft. Het is eigenlijk een aaneenschakeling van prachtige fragmenten, even leuk als triest. Met geld lijkt alles te koop, maar maakt nog meer kapot.