In 1926 begon de VRPO, en in 1926 kreeg Winschoten zijn St.Lucasziekenhuis.
Tot vandaag. De VPRO bestaat nog, maar het Winschoter ziekenhuis is niet meer.
Alhier de geschiedenis die ik ooit van hun eigen site afgehaald heb:
Aan het eind van de 19e eeuw wilden de katholieken in Oost-Groningen, in plaats van een ziekenhuis, een bejaardentehuis stichten. Diverse pastoors hebben vanaf 1899 geld ingezameld.
Hoe het begon
Na 1918 zijn in Winschoten actieve pogingen ondernomen het bejaardentehuis in het pand Langestraat / hoek Gaslaan te stichten en in een villa aan de Garst, direct over de spoorwegovergang. In 1921 zag het toenmalig kerkbestuur (pastoor Holtel en de heren Röben en Dröge) af van het bouwen van een bejaardentehuis en kwamen er plannen op tafel voor een ziekenhuis. Gezien de beperkte vervoersmogelijkheden in die tijd was de stichting van een ziekenhuis in Winschoten van groot belang. De gemeente zag hier echter geen kans toe, zodat pastoor Holtel werd benaderd met de vraag of de katholieken misschien kans zagen een ziekenhuis te stichten. Dit had succes, want er kwam van een zekere Lucas Fleerkamp een grote schenking binnen van f 10.000,-. Deze Lucas had als voorwaarde dat zijn voornaam verbonden moest worden aan de instelling. Toen de naam er eenmaal was werd de commissie 'Vereniging St. Lucas' opgericht. Deze commissie bestond uit de heren Holtel, Röben en Dröge. De vereniging ontplooide allerlei activiteiten en plannen en had binnen een jaar f 9000,- ingezameld. Bij stukjes en beetjes werd grond gekocht en werden plannen gemaakt.
De bouw
In mei 1924 begon aannemer Luppes met de bouw van het ziekenhuis. In augustus werd de eerste steen gelegd. De totale bouwkosten, inclusief inventaris, bedroegen in die tijd f 192.429,91. De Zusters Franciscanessen in Nijmegen zouden voor de 'bediening' zorgen. Eind 1925 was het ziekenhuis gereed en dr. J.H. Hommes werd benoemd tot directeur geneesheer. Op 11 januari 1926 werd het R.K. St. Lucas ziekenhuis ingewijd door deken Eppink.
De opening
Op 12 januari 1926 vond de officiële opening plaats met 50 bedden. Veertien dagen later werd de eerste patiënt opgenomen. Het totaal aantal opgenomen patiënten bedroeg in datzelfde jaar 324. In 1968 werd het maximum aantal bedden bereikt, nl. 240. In 1970 werd het personeelsgebouw met een huisvestingsmogelijkheid voor 110 personeelsleden voltooid.
Opening ziekenhuis met 50 bedden in 1926
Uitbreiding tot 86 bedden in 1936
Uitbreiding tot 95 bedden in 1940
Uitbreiding tot 125 bedden in 1953
Uitbreiding tot 130 bedden in 1954
Uitbreiding tot 150 bedden in 1957
Uitbreiding tot 200 bedden in 1962
Uitbreiding tot 240 bedden in 1968
En op de website De verhalen van Groningen kwam ik hetzelfde verhaal tegen, in een iets andere versie. Daar wordt ook nog over de welbekende nonnen gesproken.
Wie beide verhalen tot zich neemt kan zich wel een voorstelling van het ziekenhuis en diens geschiedenis maken. In de jaren 80 was de laatste grote uitbreiding, en artikelen daarover vond ik hier.
En afgelopen week is het ziekenhuis dus verhuisd, naar een hagelnieuw gebouw in Scheemda. Het ziekenhuis van Delfzijl, Delfzicht, is eveneens gesloten en verhuisd naar datzelfde gebouw in Scheemda.
Tot de afgelopen nacht was de spoedeisende hulp open, vanaf heden zal dat de post in Scheemda zijn. Een zwarte dag voor Winschoten.
En voor Delfzijl.
En voor Scheemda, want de mensen daar hebben ook niet gekozen voor drukte voor de deur.
De Heerenzitting Winschoten organiseerde op zaterdag 9 juni 2018 de 1e editie van de Grunneger Laand Classic Rally, slot.
En ik heb natuurlijk alles wat langskwam gefilmd. Ik vind het leuk dat er zoveel mensen zijn die die auto`s als hobby hebben en er voor zorgen en dan aan zoiets als deze rally meedoen. En dan veel bij elkaar en kijken maar.
En het waren er zoveel dat ik er twee filmpjes van gemaakt heb. En ik heb er even wat gratis rechtenvrije muziek onder gezet, dwars door de gebruikelijke straatgeluiden heen.
De Heerenzitting Winschoten organiseerde op zaterdag 9 juni 2018 de 1e editie van de Grunneger Laand Classic Rally.
Alweer Oldtimers, en dit keer was het vertrekpunt het Marktplein in Winschoten, vanaf half tien elke minuut eentje. Er stonden oude brandweerwagens ter decoratie, en de sirende loeide bij elk vertek.
Het was vrijdag 8 juni 2018, de intocht van de grootste avondvierdaagse van noord Nederland in Winschoten. Ik heb alleen de muziekcorpsen gefilmd vanaf mijn balkon, tot ik beneden even iets lekkers af ging geven aan mijn meelopende nichtjes, om vervolgens het slot ook nog even mee te pikken vanaf boven.
Vrijheid is dat we kunnen wandelen waar en wanneer we maar willen.
En tijdens het bevrijdingsfestival op bevrijdingsdag in het Maintebos maakt ik even een wandeling en kwam langs de PV Ridderhof, een gebouw van de honderdjarige Scouting St. Vitus in Winschoten.
Hier kon ik fijn op zitten om naar de bevrijdingsfestivalmuziek te luisteren.
Het grote podium in het nog grotere bos.
En later op de avond kon ik hier op zitten om naar de bevrijdingsfestivalmuziek te luisteren.
Toen het begon te donkeren verschenen er allemaal lichtjes.
Dat was heel sfeervol, en lijkt me ook niet geheel ongevaarlijk.
Een deel van mijn nieuwe uitzicht, Jimmy is weg, La Mama is gekomen.
Aan de andere kant van de kerk is een herenurinor, daar hebben dames niks aan, die kunnen aan deze kant van de kerk terrecht. Overigens ook geschikt voor een ieder die moet poepen.
En ik sluit af met een uitkijkje uit het Sterrebos.
Ik heb een heleboel oldtimers gefilmd. Ze kwamen voorbij op het Marktplein, alwaar een stempelpost was. Aan de andere kant van kerk. Ik zag ze dus komen en gaan.
In een eerdere filmpje heeft u al een aantal kunnen zien. Het tweede filmpje was toch wel de leukste, want bestond uit één aaneengesloten opname van ruim acht minuten, zonder knippen of plakken. Het derde filmpje is wel met knippen en plakken, en laat onder andere de resterende oldtimers zien. En ook een voorbij komende trompetist.