Een autoloze zondag

Gisteren was het een zogenaamde autoloze zondag, maar daar heb ik niet veel van meegekregen.
Ik heb elke zondag een autoloze zondag.
Het idee is ooit ontstaan om even er bij stil te staan dat de auto ons leven beheerst.
En er wordt op zulke dagen vaak wat speelruimte voor kinderen gecreeerd.

De autoloze zondag is een complete mislukking.
Hier in Winschoten organiseren ze doodleuk een koopzondag, maar ook elders doen ze niet echt mee.
Vorig jaar deden 50 gemeentes mee, en dit jaar slechts 30.

OF ze moeten een dag per jaar gewoon landelijk het autorijden compleet verbieden,
OF afschaffen!

Ik pleit voor het laatste, en u?
Rene Maandag 20 September 2004 at 4:51 pm | | Smurf

52 reacties

Marco

Moet in zo’n stad dan ook politie, ambulance en brandweer de auto laten staan? :-)

Marco, (URL) - 20-09-’04 17:16
RI@ & Bert

Van ons mag het één keer per maand hoor ,Maar dan ook geen uitzonderingen voor wie dan ook.

RI@ & Bert, (URL) - 20-09-’04 17:28
witchy

punt is dat het niet werkt helaas. Als je gewoon ergens heen moet, bijv ziekenbezoek bij je doodzieke moeder ofzo dan kan je niet thuis blijven. Zolang het openbaar vervoer geen echt goed alternatief biedt vind ik dat ze het niet kunnen verplichten.

witchy, (E-mail ) (URL) - 20-09-’04 17:41
Brillie

Leuk, maar je hebt dan vast zelf geen rijbewijs? Laten we het anders aanpakken. Wat dacht je van alle bedrijven die installaties maken door het land heen, maar niet in de plaats waar ze zelf zitten. Als ieder bedrijf nu eens in zijn eigen omgeving zou blijven werken, werk ruilen, dan lost dat al heen wat verkeer op.

Brillie, (URL) - 20-09-’04 18:05
Frankie

Ook Amsterdam deed niet mee eh? It’s a shame!

Frankie, (URL) - 20-09-’04 18:32
Jolanda

hmm… waar ik werk komt amper openbaar vervoer en ik wer ook zondags… dus dan hebben wij toch een probleem.

Jolanda, (URL) - 20-09-’04 18:39
Linda

Ik vind het altijd wat dubbels hebben.Op zich is het een goed initiatief maar het blijkt gewoon niet haalbaar. Want waar trek je de grens wanneer je echt niet mag rijden en wanneer wel.?

Linda, (E-mail ) (URL) - 20-09-’04 18:40
Jöran

De gemeentes moeten ook op de centen letten he. Dus zo’n auto loze zondag (wat geld kost om te oganiseren) gaat dan niet door.
Ik denk dat het afschaffen gaat worden.

Jöran, (URL) - 20-09-’04 18:41
Evelyn

Ik heb ook geen auto veel te duur,ik fiets en loop,als iedereen in de wereld 1 dag van de week de auto laat staan..dan gaat het met het millieu ook gelijk beter,save the planet….

Evelyn, (E-mail ) - 20-09-’04 18:51
Bart

Het idee is leuk, maar praktisch onuitvoerbaar. Niet doen dus.

Bart, (URL) - 20-09-’04 19:25
Nathalie

Iedere week rij ik 1000 kilometer….Ik zou graag de auto willen bannen uit mijn leven (of voor een groot gedeelte) maar ja, met het OV kom ik er ook niet!

Nathalie, (E-mail ) (URL) - 20-09-’04 19:25
Roelof

Het is meer het idee dat er aan gedacht word dan dat het daadwerkelijk helpt.

Roelof, (URL) - 20-09-’04 19:48
ria

ik zie ook het nu er niet van in, want zondags is er weinig beroepsvervoer, die van brillie vind ik wel een goeie, werk ruilen of verbieden buiten een bepaalde straal werk aan te nemen, maar dat zal ook wel niet haalbaar zijn :-(

ria, (URL) - 20-09-’04 20:26
Sebastian

Tjah…..

Sebastian, (URL) - 20-09-’04 20:28
Daan

tsjongejonge ben ik net begonnen met lessen, wil jij deze mooie uitvinding gaan afschaffen. ik geef toe dat ik het landschapsvervuiling vind, maar ik vind het rijden in zo’n autotje tot nu toe volop plezant, dus liever niet afschaffen hoor.

Daan, (E-mail ) (URL) - 20-09-’04 20:40
Sanshine

Ik vind het leven zonder auto een stuk minder haastig, maar soms mis ik hem wel als ik iets groots moet halen.

Sanshine, (URL) - 20-09-’04 21:03
bareuh

we zijn bezig om in Leiden Tunnelfeesten van de grond te krijgen, afgelopen zondag was de eerste Tunneldisco (er was dus 1 drukke tunnel afgesloten). Dus doe mee lol, autoloze zondag graag!

bareuh, (URL) - 20-09-’04 21:17
Rene

Tis niet mogelijk, dat is het hele eiervreten…

Rene, (URL) - 20-09-’04 21:26
Arjan

In Zaandam was het gisteren juist extra druk ivm de Dam tot Dam loop.

Arjan , (URL) - 20-09-’04 21:28
Aad

Er zijn in Nederland 8 miljoen auto’s. Voor voldoende parkeerruimte moeten er minstens 3 miljoen blijven rijden, daar is gewoon geen plek voor. Dit verzin ik maar hoor maar het zou me niet verbazen als klopt.

Aad, (URL) - 20-09-’04 22:19
Theo

Afschaffen die onzin! Bewust autorijden moet je het hele jaar doen, niet alleen op één zo’n georganiseerde dag.

Theo, (E-mail ) (URL) - 20-09-’04 22:21
DarkRain

Gewoon 1 keer per jaar een landelijke autoloze zondag. Dat dat nooit zal gebeuren is een ander verhaal :-(

DarkRain, - 20-09-’04 23:04
sillyfish

Ik zeg afschaffen…wat als je nu ineens 112 nodig hebt op een autoloze zondag?

sillyfish, (URL) - 20-09-’04 23:30
Jimmy

Ik bepaal zelf wel wanneer ik de auto pak. Trouwens met dit kabinet krijg je vanzelf wel autoloze zondagen :’-D

Jimmy, (E-mail ) (URL) - 20-09-’04 23:34
Andy

Hier in rotterdam is het elke zondag ellende :P

Andy, (E-mail ) (URL) - 21-09-’04 00:29
Maardiweb

Vroegah was alles beter….

Maardiweb, - 21-09-’04 00:56
Egbert

Sommige centra van steden zijn zo verschrikkelijk ingericht met eenrichtingsverkeer, busbanen of andere belemmerende opstakels dat je vooraf al geen zin hebt om in het centrum met je auto te komen. Of je betaalt je zo smurfblauw aan parkeergeld dat je de volgende keer zoiets hebt van ‘laat maar’. Zo’n autoloze zondag is dus helemaal niet nodig!

Egbert, (URL) - 21-09-’04 05:59
Bjorn

euh.. ja… wat nu als je moet werken…

Bjorn, (E-mail ) (URL) - 21-09-’04 07:52
Ad@

vroeger waren alle zondagen voor ons autoloos (als streng-christelijk gezin)

Ad@, (URL) - 21-09-’04 08:57
Chantal

Feit is gewoon dat je de Nederlander niet uit zijn auto krijgt, hoeveel autoloze zondagen je ook organiseert. En zeg nu zelf, de alternatieven zijn ook niet altijd even rooskleurig, dus is de auto de makkelijkste optie (ik zeg niet de beste!).

Chantal, (URL) - 21-09-’04 09:19
peer

Nee hoor. Er is geen reden om op dit moment landelijk een dag lang het autorijden te verbieden. Op de plaatselijke autoloze zondagen worden activiteiten georganiseerd om erop te wijzen dat je niet altijd de auto hoeft te pakken. Daarvoor maakt het niet uit of er dertig of vijftig gemeenten meedoen.

peer, (E-mail ) (URL) - 21-09-’04 12:12
Coqui

the economy rules! en iedereen is lui….duizenden excuses om de auto niet te laten staan en daar doe ik zelfs ook aan mee :-(

Coqui, (E-mail ) (URL) - 21-09-’04 12:34
Me myself and i

Het is mij zelfs volkomen ontgaan dat er autoloze zondag was en heb zelf ook gereden naar een plaats om te fietsen!
Ik vind het op zich eeen goed streven dus niet afschaffen

Me myself and i, (URL) - 21-09-’04 14:01

Ik denk niet dat het (veel) uitmaakt of je wel of geen autovrije zondag hebt. Van mij mogen ze blijven die autovrije zondagen, maar wél vroegtijdig aangeven zodat iedereen ook op de hoogte is.
Als ik bijv. een uitje heb gepland en kom er een dag eerder pas achter dat het de volgende dag autovrij is…..tja….ik denk niet dat ik op dat moment de auto dan laat staan….
Dan moet het net als bijv. prinsjesdag….de 3e zondag van september ofzo. Én landelijk!

"Abigail", (URL) - 21-09-’04 14:08
morg

Ik denk dat ze beter een “gratis OV dag” kunnen invoeren dan een “autoloze zondag”. Dat heeft volgens mij meer impact, succes en belangstelling van het publiek.

morg, (URL) - 21-09-’04 14:25
antje

ik zelf ben iemand die regelmatig gebruik van de auto maakt, en waneer ik die laat staan bepaal ik zelf, wil niet dat dit soort dingen voor mij bepaald word door wie dan ook, betaal er tenslotte genoeg voor, wegenbelasting, verzekering, dus denk dat ik er dan ook gebruik van mag maken

antje, - 21-09-’04 15:26
Leko

Wat ‘n hippie gedachte zeg… autoloze zondag…
Blech… Werk dan aan constructieve oplossingen… plaats overal transferiums… laat daarvandaan geen (diesel)bussen maar elektrokarren rijden… Dat is wat er moet gebeuren… combineren van aangenaam, makkelijk en meest milieuvriendelijk…

Leko, (E-mail ) (URL) - 21-09-’04 16:01
Gert-Jan

Afschaffen!

Gert-Jan, (E-mail ) (URL) - 21-09-’04 17:17
Bordewolf

Tis wat!

Bordewolf, - 21-09-’04 17:24
Kees

Ik heb autorijden al lang geleden afgeschaft. De fiets, de trein en de bus brengen me ook waar ik wezen wil.

Kees, (E-mail ) (URL) - 21-09-’04 21:24
paola

ik weet op het moment maar al te goed hoe het zonder auto is…… en hier in de achterhoek kom je nergens zonder dat ding

paola, (URL) - 22-09-’04 12:24
Manderijn

ik hoorde dat ‘t een autoloze zondag was toen ik —tadaaa— in de auto zat van Friesland naar Noord-Holland. Ik moest nog een stukkie dus dan zet ik het ding niet aan de kant. Ik vind het op zich wel goed om er bij stil te staan, en een autoloze zondag op te zetten voor iedereen, (je moet). Als er maar zo weinig gemeenten meedoen heb je dr ook nix aan. Uiteraard moeten de ambulances en brandweer wel rijden, de politie mag dan wat mij betreft ook wel rijden want op zo’n autoloze dag kunnen ze dan eens niemand flitsen op 5 km te hard.

Manderijn, (URL) - 22-09-’04 16:57
MacPhisto

Afgelopen zondag zat ik met mijn rug naar het raam gekeerd studieliteratuur door te lezen, dus zou het niet weten… In ieder geval één iemand die niet de autoloze zondag heeft verpest. :-)

MacPhisto, (URL) - 22-09-’04 19:47
jgtanke

wanneer was de eerste autob loze zondag

jgtanke, (E-mail ) - 14-10-’04 11:41
GEERDEN

WANNEER WAS DE EERSTE AUTO LOZE ZONDAG

GEERDEN, (E-mail ) - 31-12-’04 15:33
gerdine

ik vond het eerst nergens op slaan toen ik het hoorde, maar dan zal het wel lkkr rustig worden op de wegen

gerdine, (E-mail ) - 12-01-’05 19:48
mischa

de 1e autoloze zondag was in 1973..dat was om te protesteren tegen de dure olie- en benzineprijzen geloof ik.
Ik vind verder een autoloze zondag in de maand wel goed; gewoon om mensen er bij stil te laten staan dat we een beetje moeten dimmen met al dat autogebruik en wat meer aan het milieu moeten denken.

mischa, - 18-01-’05 21:00
darrell

I like this site!

darrell, (E-mail ) (URL) - 17-03-’06 07:08
priscilla

Great. Thanks!

priscilla, (E-mail ) (URL) - 18-03-’06 15:31
John

Good site. Congratulations.

John, (E-mail ) (URL) - 14-06-’06 14:55
nikki duijst

Wij, mijn moeder en ik, zijn helemaal voor een autoloze zondag. Ben lui van aard en ben blij met de auto, vooral hier in Drenthe, maar schrik ook steeds weer van de berichten over smeltend ijs e.d. Hoe is het toch mogelijk dat een landelijke autovrije dag in ’73 en ’74 wel lukte? Toen waren er toch ook velen met allerlei bezwaren? OV en hulpverleners zouden vlg mij wel moeten kunnen rijden. Mensen die moeten werken, hoe deden ze dat destijds? Voor het bezoeken van doodzieke familie moet toch ook een oplossing te vinden zijn? Ik wil er wel moeite voor doen iets landelijks op poten te zetten en niet achterover leunen welke gemeente evt wel/niet actief is. Ik zou het zelfs op Europees niveau wel willen; 1 x per jaar een autoloze zondag (om te beginnen) Ver van tevoren een duidelijke datum, zodat iedereen zich er goed op voor kan bereiden. Wie doet mee? En kan iemand bovenstaande vragen beantwoorden?

nikki duijst, - 05-02-’07 16:56
Renesmurf
Toen lukte het wel omdat er een oliecrisis was, dus gebrek aan brandstof. En de regering verbood het autorijden. Als het vrijwillig is werkt het niet, bovendien lost het niks op.
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 05-02-’07 17:06
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.