De Keuringstdienst van Waarde
En dan zal ik nu uitleggen waarom ik zo blij was met de van Theo gekregen hele speciale slaafvrije chocolade.
Ik ben trouw kijker van het RVU televisieprogramma De Keuringstdienst van Waarde.
Ze bestuderen etiketten en bellen producenten en gaan vaak op onderzoek uit.
Zo ontdekte medewerker Teun van de Keuken dat er voor de productie van cacaobonen soms vreselijke dingen gebeuren, hij sprak ex-kindslaven uit Burkina Faso die zonder loon en onder erbarmelijke omstandigheden op cacaoplantages in Ivoorkust hadden gewerkt.
Mensen die dat weten en toch chocola eten zijn dus in feite criminelen.
Dus hij gaf zichzelf aan bij justitie.
Want tegen de producenten valt toch niet te vechten, die gooien gewoon de deur dicht of de hoorn op de haak.
We konden dat allemaal volgen op tv, tot een veroordeling is het overigens nog niet gekomen.
Ondertussen besloot het tv programma om een eigen chocoladereep te maken.
Tony`s Chocolonely 100% slaafvrij, uit Gana.
Inmiddels zijn ze ook al met t-shirts in de weer, want daar klopt ook geen hout van.
Maar goed, de chocolade is alleen op bepaalde plekken te koop, een paar treinstations aan de andere kant van het land.
En om ze via de site te bestellen moet je een fax hebben, en veel geld, want dat kan alleen per doos.
Dus daarom was ik juist extra blij dat ik een reep van Theo kreeg.
Het smaakte heerlijk, hoewel het wat harder was dan wat ik gewend ben.
Bovendien heb ik liever witte chocolade, en daar zit geen cacaou in, dus dat is sowieso slaafvrij.
De wikkel zal ik eeuwig bewaren in mijn bewaardoos.
40 reacties
Leuk.. fijn dat er toch nog goeie mensen op de wereld zijn! Mensen die géén slaven in dienst hebben en die het zelf maar is moeten voelen hoe het is! Verder… chocola tja.. gewoon lekker en ik eet alle chocolade.. zelfs puur! ;)
Elke keer dat ik op het Centraal Station koop, zal ik een reep kopen. Zo’n actie verdient het gesteund te worden!
Ik geef niets om chocolade. Maar de actie is oke.
KvW is een erg leuke programma. Kijk er met regelmaat naar. Vanavond was ook weer aardig met een geknipte versie.
Ik heb een probleem. Ik weet namelijk langzamerhand niet meer wat ik zonder enig gewetensbezwaar kan eten en kopen. Kunnen we het leven niet een beetje simpeler maken? Graag, maar ik zelf weet niet hoe.
Ik zou toch maar eens opzoeken hoe ze witte chocola maken. Volgens mij wordt witte chocola gemaakt van cacaoboter. Toch echt een product van de cacaoboon. Maar… ik ben geen chocolade-expert. Eet smakelijk!
Fijn om te lezen dat de reep beviel. Ik had voor de uitzending van de KVW echt niet gedacht dat er nog slavernij bestond. Tis gewoon ongehoord dat we daar onwetend aan mee werken door het snoepen van chocola. Goede actie dus van de makers van de KVW.
En hoe gaan we dat doen met onze schoenen, kleding en nog veel meer etenswaren? Elk intiatief is er eentje, maar als wij door het eten van chocolade criminelen zijn, wil ik niet weten wat wij zijn door onze keuze bij het kledingkopen.
Eerst maar eens even in Ghana kijken voor ik van de Côte d’Or afstap en Tony’s zak ga spekken. (Ik ben een grootverbruiker )
Als er produkten op de markt verschijnen die door “slavelabour“zijn geproduceert zou er een invoerverbod op moeten komen.Aktie dus.
En weet je dat ik net een chocolaatje naar binnen had gewerkt toen ik jou log las ! Een hele goede actie van dat TV programma, ik ga dat zeker steunen als ze dat hier gaan verkopen.
Is slavernij niet het uitbuiten van werknemers met het doel een zo hoog mogelijke winst te verkrijgen?
In dat geval valt er nog heel wat te boycotten…
Succes allemaal!
Nou ik wist dat echt allemaal niet….pffffff het wordt steeds gekker hoe we bedulveld worden met alles, zelfs met zo iets onschuldigs als chocolade!
Ik moet wat bekennen…ik heb net een heerlijke slagroom truffel gegeten met cacao er om heen…
Mag dat ook niet dan??
Ik heb het gezien en vind het een goede aktie en hoop dat deze repen op meer plaatsen verkocht gaan worden
ik had er nooit van gehoord mar ik als choco juk is altijd geintereseerd in alles wat ermee van doen heeft
Ojee ik durf nu geen chocola meer te eten….weer een verslaving minder. Nooit geweten dat webloggen zo goed voor je lijn is
chocolade is lekker, en ik ga er niet minder van eten omdat het gemaakt zou zijn door slavenarbeid, want als ik daar op moet gaan letten kan ik beter helemaal niets meer eten.
De Keuringstdienst van Waarde doet goed werk, waar zouden we zijn zonder De Keuringstdienst van Waarde
ik vind ook witte chocola het lekkerst