Schitterend

Achterwerk in de kast was een kinderprogramma van de Nederlandse omroep VPRO, dat liep van halverwege de jaren 80 tot begin jaren 90. Het ontstond op een moment dat de omroep extra zendtijd ontving, en ze deze tijd wilden opvullen met kinderprogramma's. Achterwerk in de Kast was daarmee één van de eerste jeugdprogramma's van de VPRO. De naam van het programma was ontleend aan de kinderbrievenrubriek Achterwerk dat zich op de achterpagina van de VPRO-gids bevond.

Kinderen konden in een kast gaan zitten, waarin achter een gordijntje een camera stond. Om de beurt schoof een nieuw kind het gordijntje open, en kreeg vervolgens enkele minuten zendtijd om iets te vertellen, te laten zien of om een kunstje te doen et cetera. Daarna schoof het kind het gordijntje weer dicht. In iedere aflevering kwamen er een aantal kinderen aan het woord.Hierboven staat een klasieker.
Achterwerk in de Kast is tijdelijk even terug, en wel HIER
Zo goed als rechtsreeks vanaf het cinekid festival in Amsterdam.
Rene Maandag 20 Oktober 2008 at 8:00 pm | | Smurf

zeventien reacties

pascal

Ik zag van de week in de bieb het boek over de brieven die naar Achterwerk werden gestuurd, ook erg leuk.

pascal, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 20:41
hanscke

Mijn kinderen vonden het prachtig, ik niet altijd.

hanscke, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 20:50
Brillie

Ik kijk geen kinder programma.

Brillie, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 21:32
tagrijn

Weer zo’n programma dat eigenlijk ook nu nog levensvatbaar is.
N.a.v. je opmerking: Dan zou ik de antwoorden op de vragen gelijk weggeven en dat is dus niet de bedoeling!

tagrijn, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 21:39
ria

Whahahahaha, geweldig! Deze had ik nog nooit gezien. Prachtig programma! Ik keek vaak.

ria, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 22:09
Terrebel

Heerlijk! En eerlijk.

Terrebel, (URL) - 20-10-’08 22:28
Martin

Leuk en jammer dat het niet lukte hij deed er erg zijn best voor..snif*

Martin, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 23:30
travel

toen dat er op was leefde de dinosaurus nog.
Paling is glad dat bewijst het filmpje wel weer ha ha…. nou gaat ie het over paling hebben en dat is het afgelopen… toch wel leuk voor een prehistorisch filmpje.

travel, (E-mail ) (URL) - 20-10-’08 23:35
Petronella

Wat gebeurde daar toch achter het gordijntje…? Ging het ineens zo snel of hebben ze er een stukje film tussenuit geknipt?

Petronella, (URL) - 21-10-’08 00:52
Hette

Oh jeugdsentiment! Da’s precies uit mijn tijd!

Hette, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 10:35
Bart

Inderdaad: schitterend :-)

Bart, (URL) - 21-10-’08 11:23
Redstar

Volgens mij was het ook redelijk populair, en niet alleen bij kinderen. Ik zag ooit eens iets over cijfertjes, en zover ik kon zien was het gewoon een groot succes..

Redstar, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 11:24
Belinda

Deze kan ik me nog goed herinneren dat gehannes met die gladde paling! Hahahaha Geweldig programma was dat zeg!! Mag van mij zo terug op de buis!

Belinda, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 11:26
Me!

Ik heb me kapot gelachen over dit filmpje. Alleen zal de jongen als hij dit nu ziet er niet echt gelukkig van worden…

Me!, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 11:27
Chantal

Ik weet dat het een hit was, maar mijn ouders waren niet zo VPRO-minded, heb het dus nooit gezien

Chantal, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 11:44
Leibele

De VPRO maakte al veel eerder kinderprogramma,s voor televisie. Zo maakte èèn programma van de VPRO dat ze rond 1970 uitzonden een hele grote indruk op mij. Het was gemaakt door het poppentheater van Camilla Koevoets en het heette: Sjoempie gaat vliegen in een doos. Tegenwoordig heeft Camilla Koevoets een theater in Amersfoort. Het heet Poppentheater Toermalijn. Het is een leuk uitje voor je nichtje.

Leibele, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 11:44
mysterycouple

Freek de Jonge heeft Achterwerk in de kast ooit gepersifleerd tijdens zijn voorstelling “De Openbaring”
De format van dit programma is echt geweldig!!!

mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 21-10-’08 17:32
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.