Winschoten

Eenmaal begonnen ben ik ook niet meer te stoppen.
Aan de hand van wat internetbijelkaargeraapsel het volgende rijksmonument in WinschotenOmschrijving

De twee verdiepingen hoge, geheel onderkelderde VILLA op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in bruine baksteen op een trasraam van donkerbruine baksteen afgezet met een geprofileerde donkere band en wordt gedekt door een overkragende samengestelde kap met leidekking; gepleisterde en gemetselde schoorsteen; geprofileerde houten gootlijst op decoratieve houten klampen; witgepleisterde gevelbanden en waterlijst; waterlijst van geprofileerde baksteen; ijzeren crête; achterzijde niet-originele dakkapel. De gevels worden geleed door H-vensters onder een segmentboog met witgepleisterde sluit- en aanzetstenen en boogtrommel opgevuld met gekleurd metselmozaïek; H-vensters deels met zijlichten onder een halfronde gemetselde boog opgevuld met gekleurd metselmozaïek; liggende keldervensters met decoratieve ijzeren diefijzers onder een segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en trommel opgevuld met gekleurd metselmozaïek.

In de risalerende topgevel links aan de voorzijde (oostgevel, front Emmastraat) een H-venster met zijlichten waaronder twee keldervensters en waarboven een H-venster met zijlichten. In de top een H-venster met zijlichten en strakke houten windveren waarvoor een decoratief opengewerkt houten fries bekroond met een houten makelaar. In het geveldeel rechts van de topgevel twee H-vensters waaronder twee keldervensters en waarboven twee H-vensters. De rechter hoek is afgeschuind waarvoor op de begane grond een rechthoekige erker met aan de voorzijde een H-venster met zijlichten waaronder twee keldervensters; aan weerszijden een smal H-venster. Boven de erker een balkon met balustrade van gemetselde stijlen afgedekt met pleisterwerk waarachter dubbele houten balkondeuren waarin glas met bovenlicht.

Centraal in de zuidgevel een rechthoekige serre onder afgeknot schilddak opgetrokken op een donkerbruin bakstenen trasraam waarop decoratieve houten stijlen waartussen houten panelen en staande vensters met bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven en deels roedenverdeling. In het middenrisaliet aan de voorzijde twee houten serredeuren met zij- en bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood waarvoor een vernieuwde acht treden hoge uitwaaierende houten trap met aan weerszijden een houten balustrade; twee staande keldervensters. Aan de linkerzijde van de serre een niet-originele kelderdeur. Boven de erker een balkon met houten balustrade waarachter twee dubbele houten balkondeuren waarin glas met drieruits bovenlichten.

In het risalerende geveldeel rechts aan de achterzijde (westgevel) een H-vensters met zijlichten waaronder een samengesteld vierdelig keldervenster en waarboven een H-venster met zijlichten. Aan de linkerzijde van het risalerende geveldeel een samengesteld tweedelig keldervenster. In het geveldeel links aan de achterzijde vier klimmende staande halfronde vensters onder rollaag en twee geprofileerde bakstenen onderdorpels waarin gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven waaronder niet-originele dubbele kelderdeuren en waarboven vier staande halfronde vensters onder rollaag en twee geprofileerde bakstenen onderdorpels waarin gekleurd-glas-in-lood met bloemmotieven.

De entree bevindt zich in de risalerende trap/tuitgevel aan de noordzijde (front Burg. Venemastraat) en bestaat uit twee houten paneeldeuren waarvoor ijzeren panelen met bovenlicht waarin decoratieve houten stijlen en gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven; ijzeren lantaarn waarin glas; acht treden hoge uitwaaierende hardstenen stoep met aan weerszijden een ijzeren hekwerk; rechterzijde entree hardstenen brievenbus. Boven de entree een H-venster met zijlichten en in de top een H-venster met zijlichten, sierankers. De top is afgedekt met pleisterwerk. Aan de linkerzijde van het middenrisaliet een smal H-venster waarin gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven; aan de rechterzijde een smal H-venster waarin gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven waaronder een niet-originele kelderdeur, een gevelsteen waarop de initialen van de opdrachtgevers `Hk G. T.E. v. K. 1899' en in baksteen gekerfd de initialen van de kinderen `G.J.G. J.H.G.'. In het geveldeel rechts van het risaliet twee klimmende halfronde staande vensters onder rollaag met diefijzers waarin gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven waarboven twee keer twee staande halfronde vensters onder rollaag en twee geprofileerde bakstenen onderdorpels waarin gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de houten paneeldeuren met omlijsting, de stucplafonds, op de begane grond in de vestibule de marmeren vloer en de dubbele houten tochtdeuren waarin geëtst glas met zij- en bovenlichten waarin gekleurd glas-in-lood met bloemmotieven, in de hal de marmeren vloer en de houten trap met leuning van smeedijzeren en hout, in de kamers en suite de houten suitedeuren waarin glas-in-lood, in de serre de houten schuifdeur waarin glas en de parketvloer, in het souterrain de tegelvloeren, de deels balkenplafonds en deels gewelfde plafonds en in de keuken de houten schouw, op de eerste verdieping in de slaapkamer de zwartmarmeren schouw waarboven stucdecoraties.

Waardering

Villa van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa uit 1899 in de provincie Groningen in een Eclectische stijl met Chalet- en Art Nouveaustijl elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en zeer rijke detaillering

- vanwege de hoge mate van gaafheid van zowel exterieur als delen van het interieur

- vanwege de fraaie gekleurde glas-in-lood vensters met Art Nouveau-motieven

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek

- vanwege de hoge ensemblewaarde in combinatie met de buurpanden Emmastraat 5 en 9


Rene Woensdag 06 April 2011 at 6:00 pm | | Smurf
Gebruikte Tags:

negentien reacties

rietepietz

Nou dit is ook weer géén lullig pandje zeg !Ik zou er wel eens binnen willen rondsnuffelen !

rietepietz, (URL) - 06-04-’11 18:15
Laurent

Dat lijkt me nou nog eens een leuk huis.

Laurent, (URL) - 06-04-’11 18:40
Marjolijn

Mooi optrekje, daar zou ik wel willen wonen.

Marjolijn, (URL) - 06-04-’11 19:45
Terrebel

Het appartement waar wij in wonen is gebouwd in 1892 maar is geen monument. Hoe veel zou die villa kosten aan maandhuur/hypotheek? En weer wat geleerd: een H-venster.

Terrebel, (URL) - 06-04-’11 20:03
Keepsmiling

Ik ben nog nooit in Winschoten geweest..shame on me..laat staan bij deze prachtige woning.
Aardig optrekje hoor! :D

Keepsmiling, (URL) - 06-04-’11 20:09
Sjoerd

Mooie vakantie woning…. Daar zou ik er wel een paar van willen hebben voor de verhuur.

Sjoerd, (URL) - 06-04-’11 20:22
Thérèse

Het begint een beetje makelaarsachtig…maar het is een pracht van een villa, werkelijk.

Thérèse, (URL) - 06-04-’11 20:59
Redstar

Naast de oude slooppandjes heeft WInschoten behoorlijk mooie panden staan. Ik zou er dus eigenlijk wel even binnen willen kijken. Vaak zijn zulke panden van binnen nog mooier dan van buiten.

Redstar, (URL) - 06-04-’11 21:26
ria

Prachtig huis hoor. Ik hou d’r van ;-)

ria, (URL) - 06-04-’11 21:32
Leibele

Nu maar hopen dat het Rijk woord houd en het goed onderhoud.

Leibele, (URL) - 06-04-’11 22:12
 hanscke

Ik zou er zo in willen wonen, maar het is zo moeilijk te verplaatsen..

hanscke, (URL) - 06-04-’11 22:29
Leidse Glibber

Nog even en je kan in de weekeinden hitorische stadswandelingen gaan geven.:-)

Leidse Glibber, (URL) - 06-04-’11 22:34
klaproos

oké rene.
mooi om te zien maar nu:-)
kun je er ook binnen komen en foto’s van maken :-)

klaproos, (URL) - 06-04-’11 23:13
oma

Ha Rene,

Mooie villa, zo worden ze helaas niet meer gebouwd. oma

oma, (URL) - 06-04-’11 23:14
J@n.

Voor mij als woonhuis totaal ongeschikt.
Gr. J@n.

J@n., (URL) - 06-04-’11 23:29
madbello

Dat is een mooi huisje, maar zal er niet willen wonen. Een beetje spookie.

madbello, (URL) - 07-04-’11 10:19
Bart

Waar heb ik dit eerder gezien en gelezen ? Oja, op internet.

Bart, (URL) - 07-04-’11 13:44
ajeetje

Prachtige oude glorie huizen hebben ze in Winschoten Smurfie.

:) Aly

ajeetje, (URL) - 08-04-’11 00:41
Albert & Mara fotolog

René ga aub. met je monumenten serie. We genieten elke keer.

Albert & Mara fotolog, (URL) - 08-04-’11 01:48
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.