Monument

Ik ben er bijna helemaal door, heb nog een paar te gaan.
Ik heb het over het bij elkaar loggen van alle Rijksmonumenten in Winschoten.
De omschrijvingen staan netjes op het internet, de afbeeldingen heb ik zelfs gescreenshotted van steetvieuw.Markant aan de Torenstraat gesitueerde voormalige FABRIEK voor regenkleding, getuige de in een cartouche gevatte jaartalstenen in de geveltop gebouwd in 1897 in eclectisch- renaissancistische trant en behorende bij het eveneens beschermde dubbele winkelwoonhuis Blijhamsterstraat 13-13a, dat eveneens uit 1897 dateert en dezelfde vormgeving vertoont (zie de afzonderlijke omschrijving). Beide gebouwen zijn door middel van een bijpassend tussenlid met elkaar verbonden. Te linkerzijde van het fabrieksgebouw lag oorspronkelijk de door een muur omsloten tuin.

Omschrijving

Diep twee bouwlagen tellend voormalig fabrieksgebouw, opgetrokken uit vrij gladde oranjerode Groninger strengperssteen en gedekt door een met gesmoorde machinale platte Friese pannen belegd zadeldak tussen rechte puntgevels met oorspronkelijk aan beide zijden, maar thans alleen nog aan de achterzijde, een trijshuisje; geprofileerde gootlijst op gestucadoorde consoles; staafankers. De voorgevel is, in de trant van Blijhamsterstraat 13-13a verlevendigd door gestucadoorde bakstenen pilasters met fantasiekapiteel van gegoten cement, gestucadoorde geprofileerde waterlijsten en licht afgewerkte banden; de indeling van begane grond en verdieping is niet meer oorspronkelijk, die van de geveltoppen met halfrond gesloten vensters met gietijzeren indeling, rond venster en blindnis wel; het trijshuis ontbreekt. De zijgevels zijn regelmatig ingedeeld door bakstenen pilasters en getoogde vensters met gietijzeren indeling en klapraam worden verlevendigd door de toepassing van banden in gele baksteen en siermetselwerk; de indeling van de achtergevel vertoont overeenkomsten met de voorgevel, doch heeft nog de oorspronkelijke zesruitsschuiframen met eensteens hanekam en sierblokken, opgeklampt hijsluik en houten trijshuisje. Het INTERIEUR bestaat uit nagenoeg ongedeelde ruimten die worden ondersteund door eenvoudig geprofileerde dunne gietijzeren kolommen; op de zolder bevindt zich nog de hijsinstallatie.

Waardering

Voormalig fabrieksgebouw van algemeen belang wegens

- de, in combinatie met de functie van fabriek, voor het noorden van het land, unieke architectonische vormgeving;

- de vroegere functie van regenkledingfabriek;

- de eertijds functionele relatie tot het tegelijkertijd gebouwde en qua vormgeving nauw verwante bijbehorende dubbele winkelwoonhuis Blijhamsterstraat 13-13a dat eveneens beschermd is.

Rene Donderdag 13 Oktober 2011 at 12:00 am | | Smurf
Gebruikte Tags:

zes reacties

Sjoerd

ofwel een fabriek met huiselijke trekjes…

Sjoerd, (URL) - 13-10-’11 08:05
Marjolijn

Aan regenkleding dus geen gebrek zo dicht in de buurt.

Marjolijn, (URL) - 13-10-’11 08:22
Chantal

Hoeveel monumenten heb je nog te gaan in Winschoten?Jullie zijn er rijk aan…

Chantal, (URL) - 13-10-’11 09:30
ollie

Ziet er helemaal niet echt een fabriek uit … regenkleding … Dat kan er voor dienen ja!

ollie, - 13-10-’11 15:44
Leibele

Het lijkt mij dat de brandtrap niet bij het orginele monument hoort. Zonder is het veel mooier.

PS: mijn ilog is verhuisd naar een nieuw adres. http://samsarah.eu/blog/

Leibele, (URL) - 13-10-’11 17:17
ria

Veel van dit mooie metselwerk in Winschoten. Mooi gebouw weer.

ria, (URL) - 13-10-’11 20:16
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.