Oldambster Wiebe Hayes

Als u dat kan lezen vind ik het knap.
Ik kan het zelf wel lezen, en op zich vind ik dat dan weer knap van mezelf.In de Zeeheldenbuurt in Winschoten zijn erg veel rijtjeshuizen gesloopt, om plaats te maken voor moderne nieuwbouw.Dat resulteerde in een flink aantal grasveldjes, en één van deze grasveldjes is een plantsoen geworden.Zoals ze in Olst het Willy Dobbeplantsoen hebben hebben we in Winschoten nu het Wiebe Hayespark.Waarom een plantsoen een park genoemt moet worden weet ik ook niet.
Het werd wel tijd dat Wiebe eindelijk eens een tastbare herinnering kreeg alhier.Wiebe heeft een eigen wikipagina en zelfs een eigen stichting en eigen website.,

Na de stranding van het beroemde VOC-schip de Batavia, 4 juni 1629, zijn er een zeer groot aantal afschuwelijke moorden gepleegd door muitende bemanningsleden. De meest gruwelijke gebeurtenis uit de Nederlandse maritieme geschiedenis. De uit Winschoten afkomstige soldaat Wiebe Hayes wist te overleven en later met zijn mannen, met zelf gemaakte wapens, de leiders van de bewapende muiters te overmeesteren en het kapen van een hulpschip en nog meer moorden te voorkomen. Hij is daarmee een van de grootste VOC-helden.

Stichting Wiebe Hayes heeft als doelstelling de bekendheid van deze illustere Winschoter te vergroten en de herinnering aan hem levend te houden.En de twee bankjes zijn sociale sofa`s.Een boel linkjes vandaag, en zoals altijd allemaal de moeite waard.Ik sluit af met zo`n bankje op een geheel andere lokatie in dezelfde gemeente, op een plek waar ooit een dorp lag dat 500 jaar geleden door de zee verzwolgen is.

Rene Zaterdag 20 Oktober 2012 at 12:00 am | | Smurf

twaalf reacties

Chantal

Die bankjes vrolijken de boel leuk op, en is ook knap handwerk

Chantal, (URL) - 20-10-’12 07:57
Maurice

En wat kostte dat de huidige inwoners?
De geschiedenis (wiki en website) zijn trouwens wel mooi.

Maurice, - 20-10-’12 08:26
Sjoerd

Hey, een mooie en leerzamer reportage vandaag. Ik wist het niet en heb dus weer wat bijgeleerd vandaag.

Sjoerd, (URL) - 20-10-’12 09:14
frank-103

Smaken verschillen over die bankjes, maar om Quandy er nu tegen te laten zeiken vind ik ook wel weer ver gaan.

frank-103, (URL) - 20-10-’12 10:31
Marjolijn

Gezellig die bankjes daar..!!

Marjolijn, (URL) - 20-10-’12 18:10
jager

Ik kan het ook wel lezen maar dan zit ik met mijn neus tegen het beeldscherm! Leuk die bankjes om tegen aan te plassen zie ik, hahah

jager, (URL) - 20-10-’12 20:30
ria

Erg leuke bankjes, mooi gemaakt ook.

ria, (URL) - 20-10-’12 21:10
Di Mario

Gefeliciteerd met je nieuwe woning. Ga je in de buurt van dit park wonen?

Love As Always
Di mario

Di Mario, (URL) - 20-10-’12 22:43
curieuzeneuzemosterdpot

een grasveld als park??

of moet de rest nog aangeplant worden? :-D

curieuzeneuzemosterdpot, (URL) - 21-10-’12 00:43
Linda Kwakernaat

Zo weer wat geleerd ! Dank je wel

Linda Kwakernaat, (URL) - 21-10-’12 13:31
rietepietz

Dit soort bankjes zie je ineens overal ,ik vind ze leuk ! Deze hebben dan nog wél een extraatje omdat ze een soort gedenkfunctie hebben .Maar ik ben bang dat ik toch niet ga onthouden wie Wiebe Hayes was ;-)

rietepietz, (URL) - 21-10-’12 20:42
Linda

Nou lezen kan ik het niet en vind het knap als je het wel kan leszen zo. Het zijn mooie foto’s, wat een leuke en bijzondere bankjes hebben ze daar geplaatst. Zo word iemand niet makkelijk vergeten.

Linda, (URL) - 22-10-’12 19:40
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.