Dit filmpje eindigd bij Cafe Eik en Linde te Amsterdam, de plek waar altijd het radioprogramma van Ischa Meijer vandaan kwam en waar ik op dinsdagmiddag soms en later op de zondagmiddag altijd naar luisterde, en van genoot.
Nu was ik onderweg naar het Rembrandtplein om aldaar uit deze tram te stappen en dan te voet verder te gaan naar het huis waar Ischa Meijer tot zijn dood op zijn 52ste verjaardag gewoond heeft. Daar was ik nog nooit wezen kijken omdat ik er pas onlangs achter kwam dat er een bordje aan de gevel hangt.
Ik moest helaas wel verplicht een mondkapje dragen, terwijl niet bewezen is dat ze werken, dat is absurd. Dus ik heb niet zo genoten in de tram als anders, desondanks was het toch nog een schitterende dag.
Winschoten haalde vandaag weer eens het landelijk nieuws op de site van de NOS, als voorbeeld.
Een hoop geleuter over polsbandjes die mensen krijgen als ze hun coronapaspoortvinkje hebben laten zien, dan kunnen ze daarna ongestoord op kroegentocht. En natuurlijk behoort Winschoten tot de eerste steden die zoiets hebben, dus een foto van gele keet waar het uitgaanspubliek het polsbandje kan halen is snel geplaatst op de site van de gemeente en daarna beland op de site van de NOS.
Minpuntje van de NOS is dat ze Marktplein niet beginnen met een hoofdletter, dat hoort wel zo bij namen.
Ik kan de keet net niet zien vanuit mijn woning, maar de roodwitte paal wel. De kerk op de achtergrond is overigens de ongeveer 751 jaar oude Marktpleinkerk.
Hoera, de Nederlandse televiesie bestaat 70 jaar en ik heb gisteren kunnen zien hoe het er tegenwoordig voor staat.
De TROSAVRO zond een fragmentenprogramma uit waarbij allerlei bekende Nederlanders op reageerden. Het beste van muziek, over muziek op de Nederlandse televie, ik heb er naar gekeken en vind dat de VPRO er maar bekaaid vanaf kwam.
Het bekende fragment van Donna Summers doorbraak in Van Oekels Discohoek kwam er nog wel in voor. Helaas deden ze slechts kleine stukjes fragment, wat heel onbevredigend is. Nare televisie.
Maar 20 jaar zondagochtendmuziektelevisie door de VPRO zoals Reiziger in Muziek en Vrije Geluiden. En Lolapaloeza, muziekdocumentaires en de verslagen van Pinkpop, dat alles ontbrak!
Wat nou een overzicht van 70 jaar Nederlandse muziektelevisie?
Nou ja, vanavond mag de VPRO het zelf proberen met het programma 70 jaar tv: Satire van A tot Z. Ik hou mijn hart vast.
Al heel vaak was ik over de welbekende Afsluitdijk gekomen, maar nog nimmer over de Houtribdijk, u weet wel, de Markerwaarddijk tussen Enkhuizen en Lelystad.
Dat komt vanwege de ligging van Winschoten dat ik daar nooit over heen hoefde. Maar aangezien ik op vakantie was in Almere en wel eens een kijkje wilde nemen in Enkhuizen was dit een buitenkansje, en op het eind van de dag weer terug.
Het verschil met de afsluitdijk is dat je hier aan beide kanten het water ziet, en daar tegen het hogergelegen gedeelte van de dijk aankijkt, en alhier zitten er ook bochten in.
En over beide dijken geen treinen, zo belangrijk vndt Nederland het treinvervoer. Beide dijken zijn wel te befietsen.
Afgelopen zomer heb ik geheel coronaproof meegevaren op een rondvaartboot door de grachten van Utrecht, ik heb diverse minuten gefilmd en dit is mijns inziens de meest geslaagde.
Bij het kopen van een kaartje kreeg iedereen zijn nummer, en in die volgorde stapten we de boot op, en na afloop weer af. Toen bestond er nog geen verschil tussen de mensen, iedereen werd gelijk behandeld.
Misschien was dit wel de laatste keer dat ik gevaren heb, want ik weiger om deel te nemen aan een maatschappij die mijn vrije keuze uitsluit.
Op mijn vorige filmpje was het hartje zomer, de eerste maandag van augustus, te Almere, mijn huidige filmpje is van de eerste zondag van de herfst in hartje Winschoten, markt op het Marktplein:
Let wel, zondagochtend 11 uur, de echte sfeer en drukte komen natuurlijk in de middag pas.
Tijdens mijn vakantie in Almere ging ik ook een dagje naar Utrecht.
Geparkeerd onder Hoog Catharijne en vervolgens te voet naar de Domtoren. Daar ben ik dit keer niet op geweest, wel bezocht ik de Domkerk. (1254)
Toen de orgel begon te spelen besloot ik weer een minuut te gaan filmen.
Het was een prachtig moment op een prachtige dag, toen wist ik nog niet dat ik nog een rondvaartboottocht zou maken en lekker eten en toen weer naar de camping.
Anno 2021 nog een nieuw monument? Staat Nederland niet al vol met beelden en monumenten? Jazeker, maar er kan er natuurlijk altijd nog meer bij.
Opdat we niet vergeten. Er zijn zes miljoen Joden vermoord, maar ook ander volk als Zigeuners mag je niet meer zeggen, dat heet nu Sinti Roma en vast en zeker ook homosexuelen.
En meer dan honderdduizend kwamen uit Nederland. En die worden nu herinnerd in Amsterdam, maar ze hadden ook al 102.000 stenen in Westerbork in Hooghalen. En op internet natuurlijk hun eigen website.
En alhier in Winschoten staan ook al hun namen in het hart van de stad. Het is wel een beetje dubbelop allemaal, de naam hier en de naam daar en nog een steen daar, maar dan worden er ook weer meer mensen mee geconfronteerd.
Dit mag nooit weer gebeuren. Nooit meer zullen er bodjes hangen bij de bioscoop met Joden niet gewenscht. Iedereen is welkom, niemand wordt gecontroleerd...
Want uit solidariteit gaat dan helemaal niemand meer naar de bioscoop en de film wordt vertoond voor een lege zaal.
Natuurlijk is niet naar de bioscoop kunnen ook iets anders dan ombrengen, maar daar begon het wel mee.