Gezellig

11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag.
Ooit leefde in ons land Sint Martinnus, en hij was bisschop. Deze man verrichte goede daden. Hij kwam eens een zwerver tegen in een koude nacht. Hij bedacht zich niet en sneed zijn warme wintermantel doormidden. En gaf de helft aan de arme sloeber. Dat noemen wij vrijgevigheid.
Heden ten dage wordt dat nog altijd geviert. Het is een soort Nederlandse versie van Halloween, maar dan niet eng, maar juist vriendelijk. Vele schoolkinderen hebben lampionnen gemaakt en daarmee wandelen ze over straat. In die lampionnen brandt een gezellig sfeervol lichtje. De kinderen bellen aan en als de deur opengaat zingen ze een speciaal Sint Maartenliedje. Zodra ze klaar zijn worden ze beloont met wat snoep. Dat gaat meestal in een plastic zak. Daarna gaan zij door naar de buren, en wij wachten rustig de volgende zangers af.
Het is een hele oude traditie in ons land. Maar naar het schijnt niet in alle plaatsen. Waarom die vrijgevendheidsfeestje niet overal gevierd wordt weet ik niet.
Rene Dinsdag 11 November 2003 at 5:18 pm | | Smurf

34 reacties

Ricky

Hier in Rotterdam in ieder geval niet hoor. Ik had er nog nooit van gehoord, totdat iemand uit Alkmaar me erover vertelde een paar jaar geleden.

Ricky, (URL) - 11-11-’03 17:22
Albert

Sint Maarten noemen we hier Driekoningen. Maar de jeugd hier vraagt tegenwoordig vaker om geld dan om snoepgoed…

Albert, (URL) - 11-11-’03 17:30
*S*uusje

Uhm, Sint Maarten hetzelfde als Halloween?? Halloween is een compleet ander feest, dat is om de geesten te verdrijven en is puur van Engelse afkomst, dus waar jij dat vandaan haalt dat het een SOORT Halloween is, ik weet het niet, maar wij verdrijven geen geesten vanavond van onze voorouders.. En dat is de “Spirit” van Halloween wel! Om de “boze” voorouders, geesten en heksen te verjagen!

*S*uusje, (E-mail ) (URL) - 11-11-’03 17:50
Tinmar

In Flevoland is het zo gezellig, dat zelfs een politie-agent meeloppt, omdat anders brutale pubers de groepjes basisschooljeugd overvalt voor die plastic zak.;(

Tinmar, (URL) - 11-11-’03 17:50
*S*uusje

@Tinmar, het zit je wel hoog geloof ik huh?? Ben net bij jou geweest en er heeft verder nog niemand gereageerd???? raar….

*S*uusje, (E-mail ) (URL) - 11-11-’03 17:52
Mark

Ja ik loop niet meer en ik zit nu rustig binnen , veel te koud ;)

Mark, (URL) - 11-11-’03 17:56
Sannet

@ Suusje (1e keer): Maar de lampjes en de liedjes en de snoep dan? Bij Halloween heet dat trick or treat, maar dat is in de basis wel vergelijkbaar met de lampiontochten bij Sint Maarten. Een soort Halloween dus.

Sannet, (URL) - 11-11-’03 18:28
De Schulpjes

Over welk land hebben wij het.

De Schulpjes, (URL) - 11-11-’03 18:28
Tinmar

@S*uusje: ‘t Is ook van de gekke dat dat nodig is op een kinderfeest. En gebrek aan bezoekers=gebrek aan reacties.;)

Tinmar, (URL) - 11-11-’03 18:35
cruler

jehova’s, collectes, kinderpostzegels, en dan nu een liedje zingen? als ik muziek wil zet ik wel een cd’tje op, dat onnozele gezeik aan mijn deur moet maar eens afgelopen zijn. Ben blij dat het hier in Utrecht nog niet is ontdekt.

cruler, (URL) - 11-11-’03 18:35
marjanne

Ronald van woordenaar mailde me over sint maarten vandaag. Ik maak namelijk een verhaal over Halloween en t lijkt er wel een beetje op. In Dordrecht waar ik woon vieren we echt geen Sint Maarten. Wel jammer, lijkt me wel leuk, vooral die snoepjes! (oke, vroeger dan!)

marjanne, (URL) - 11-11-’03 18:57
kevin nugter

Bij mij mag u ook wel komen. Huis nummer: http://www.kevinnugter.nl :-)

kevin nugter, (E-mail ) (URL) - 11-11-’03 18:59
karin

Overal logjes over sint maarten. Vroeger deed ik als kind er ook aan mee, maar ben de hele geschiedenis ervan kwijt. Maar leuk gezicht al die lichtjes buiten!

karin, (URL) - 11-11-’03 19:20
Orangez

T’is hier echt heel druk! Overal kids. We zijn al bijna door de voorraad heen!

Orangez, (URL) - 11-11-’03 19:25
*S*uusje

@Sannet, toch hoort het er van oorsprong ook bij, http://www.paulsinnema.nl die heeft het erg goed beschreven. Ik daarintegen heb veel contact met Amerikanen en ik krijg de ene uitleg na de andere maar dan in het Engels… het ontbreekt mij aan zin om het te vertalen ;)

@Tinmar, ik bedoelde het niet zo kattig, ik lees nu dat ik best kattig overkom, sorry, ze zijn lopen en ik vind het eng en hoop dat ze zo terug is, zucht en ja het is en blijft erg…

*S*uusje, (E-mail ) (URL) - 11-11-’03 19:44
Bumble

Hier is het ook een komen en gaan van kinders. Het ene groepje zingt nog valser dan het andere.
Aangezien iedere weblogger al logt over Sint Maarten, heb ik besloten het niet te doen. Sint Maarten is een traditie die in stand gehouden moet worden!

Bumble, (E-mail ) (URL) - 11-11-’03 19:45
Tink

Geen kind te zien, hier wordt het dus niet gevierd.

Tink, (URL) - 11-11-’03 20:32
Esther

Het leuke vind ik vooral de allerkleinste kinderen, dat is zo schattig om te zien maar vooral leuk om naar te luisteren!:-)

Esther, (URL) - 11-11-’03 21:29
K-Noord

Hey Reneslurf, met Sint Maarten is niks mis, dat is hier gewoon een leuk kinderfeest en de wijkagent komt er gelukkig nog niet aan te pas. Maar je hebt wel mooi m’n naam verkeerd in je linklijstje staan. Gaan we daar nog wat aan doen?

K-Noord, (URL) - 11-11-’03 22:05
*S*uusje

Uhm, ff Off topic Mr. Renesmurf, Tink heeft het smurfenstokje weer naar mij toegesmurfd, mag ik nog een keer?? Of is dubbel niet gesmurfd????
Kom het maar even vertellen in mijn chat of in mijn comments ergens of mail maar!

*S*uusje, (URL) - 11-11-’03 22:33
Paul

Sint Maarten is bepaald niet hetzelfde als Halloween. Sint Maarten herdenkt en viert de vrijgevigheid van de Hongaarse Martinus. Echter Halloween wordt gevierd op Allerzielen (31 oktober) en is bedoeld om boze geesten weg te houden.

Het enige wat Sint Maarten & Halloween gemeen hebben is dat het tegenwoordig een kinderfeest is.

Paul, (URL) - 11-11-’03 22:35
Linda

Wat leuk dat je het zo uitlegd ik wist dat namelijk niet en ken het dan ook niet. Ik zou het echt leuk vinden als het overal werd gevierd

Linda, (E-mail ) (URL) - 11-11-’03 22:35
Aad

Hier in ons dorp wordt het niet gevierd en in mijn vorige woonplaats (Rotterdam) heb ik het ook nooit gezien.

Aad, (URL) - 11-11-’03 22:45
Wasbeer

Zeg heer smurf, wanneer mag uw smurf eigenlijk weer thuis komen? Na al dat gestok langs loggers moet hij wel heimwee hebben, niet?

(zomaar een nachtelijke overdenking)

Wasbeer, (URL) - 12-11-’03 02:55
Hoof

Ik heb 15 zakken snoep! De meeste kinderen waren zo verbaasd dat ze nog niet eens begonnen te janken. Pas als ik op de scooter aan het eind van de straat was gingen ze schreeuwen. Lachen man.

Jammer dat ik niet van die zoetigheid hou.

Hoof, - 12-11-’03 08:24
kurai

waar het gevierd wordt heeft voornamelijk met de scholen te maken, die organiseren dit soort dingen vaak, vooral op het bijzonder onderwijs wordt dit gedaan, en kan dus zelfs per wijk/stadsdeel verschillen of het gevierd wordt of niet, de katholieke scholen doen dit kinderbedelgangen met driekoningen, de vrije scholen met st Maarten, dat terwijl de heilige martinus toch ook door de paus is heilig verklaard.. jammer, het is zo schattig, kindertjes kunnen niet vaak genoeg langs de deur komen om te zingen _

kurai, (E-mail ) (URL) - 12-11-’03 11:45
Eveline

@Albert: natuurlijk noemen jullie ‘t niet Driekoningen. Da’s namelijk op 6 januari en een heel ander feest.

Overigens doen ‘wij’ hier in ‘t zuiden niet aan St. Maarten (al zijn er wel basisscholen die er ‘een project’ over hebben en dat er dan dus opeens wel kindjes voor je deur staan, maar ik heb ‘t als kind nooit gedaan in ieder geval…) Wij hebben namelijk wel wat anders aan ons hoofd op 11-11… ;))))))

Eveline, (URL) - 12-11-’03 12:34
Cleo

ben nu 26 en had er werkelijk nog nooit van gehoord, tot gisteren…

Cleo, (URL) - 12-11-’03 13:29
elise

Vroeger vond ik het altijd een heel vaag iets. Daar deden ze niet aan, waar ik woonde. Maar vanaf nu ben ik helemaal op de hoogte. Lang leve scheurkalenders op de wc.

elise, (URL) - 12-11-’03 14:17
Golden

Ik wist het ook niet,leuk om te lezen!

Golden, (URL) - 12-11-’03 16:25
Bumble

@ Hoof: hahahahahaha

Bumble, (E-mail ) (URL) - 12-11-’03 17:06
Daisy

Sint Maarten, Sint Maarten de koeien hebben staarten….
Leuk juist al die kinderen met die lichtjes buiten…

Daisy, (URL) - 12-11-’03 17:45
Marjolijne

(eerst ff sorry renesmurf dat ik zo’n tijd niet op je weblog ben geweest, maarja druk dru druk)

nu ff op het onderwerp terugkomen ghehe Sint maarten ghehe ik vind dat wel zo leuk al die kleine kindertjes die zo uitbundig mogelijk proberen te zingen, en zoveel mogelijk snoep proberen op te halen enzo ik vind echt leuk gewoon:D

Marjolijne, (URL) - 12-11-’03 19:52
TinyBear

Sintmaarten betekende “vroeger” bij ons met de drumband (ik, mijn zus & ma zaten daarin) & een hele ploeg kinderen door de wijk lopen….altijd errug gezellig. Btw dit was in Amsterdam, de laatste jaren hier (Almere) word het ook een beetje populair. Alhoewel de meesten de flats maar vermijden, geen idee waarom maar heb diverse jaren ikweetniethoeveel snaai zelf weg kunnen werken vanwege geen animo :(
Hoe dan ook, het blijft leuk voor de kids….

TinyBear, (E-mail ) (URL) - 14-11-’03 15:48