Rotte appels blijven rotte appels! Toch?

Het volgende logje is geschreven door Bj die ook ooit logger was, héél vroeger! Het kwam aan als een enorme schok; 'Jongen schiet leraar neer omdat hij geschorst was'. Ik kon mijn oren bijna niet geloven. Welke volledig krankzinnige en vooral roekeloze idioot zou er nou stom zijn om een schorsing te vergelden met een kogel? Toen er later beelden op de televisie te zien waren van de school waar dit vreselijke tavereel zich had voorgedaan schrok ik nog erger! Het is een middlebare school voor jongeren die het niveau van een normale VMBO-opleiding niet aankunnen. Respect voor het personeel van die school hoor! Je zou maar in hun situatie verkeren, toch met je best mogelijke inzet nog iets proberen te maken van jongeren die eigenlijk geen toekomst hebben en dan ook nog eens regelmatig bedreigd en beledigd worden. Ik werd er zelfs een beetje moedeloos van en kreeg ondertussen zelfs enorm veel medelijden met al die mensen op die school die daar toch kost wat kost hun best deden.
Vanavond keek ik naar Nova en schrok daar weer. Ik wil niet generaliseren maar ik heb van de totaal 50 leerlingen die op televisie te zien waren 2 Nederlands uitziende kinderen gezien. Ben ik nou blind? Op een gegeven moment kwam het schokkende bericht dat de pas 49-jarige Hans van Wieren (foto) was overleden. De jongen had zich inmiddels ook al gemeld op het politiebureau...
Natuurlijk zal de jongen binnen een paar jaar weer vrij rondlopen ten eerste omdat hij minderjarig is en ten tweede omdat hij waarschijnlijk niet toerekeningsvatbaar wordt geacht. Ik zou dit in ieder geval niet terecht vinden. Wat is eigenlijk wel terecht bij zo'n soort vreselijke actie? Levenslang?

Ik ben 20 jaar en misschien vinden somiggen van u dit een iets te moralistische opmerking, maar...

Waarom voeren we niet gewoon weer de dienstplicht in? Ik ben van mening dat er voor een bepaalde groep jongeren veel meer toekomst in het verschiedt ligt met zo'n verplichte dienstplicht! Misschien is het wel erg nobel...maar toch!! Ik moest dit even kwijt. Bedankt René

Het blijft een trieste zaak:(

Rene Dinsdag 13 Januari 2004 at 11:32 pm | | Smurf
Gebruikte Tags:

37 reacties

Gert-Jan

dienstplicht? Dat nooit!

Gert-Jan, (E-mail ) (URL) - 13-01-’04 23:46
bj

Nog even ter verduidelijking: Dienstplicht voor een bepaalde groep die daar beter van gaan worden!

bj, - 13-01-’04 23:51
peter

dienstplicht ,helemaal niets mis mee ,,maar je zult ook wel gezien hebben dat die leerlingen op die betrefende school niet in dienst hoeven en wel door het dubbele paspoort ,.en over de straf kan je heel kort zijn ,nooit meer los laten .al zullen veel mensen daar tegen zijn .

peter, - 13-01-’04 23:53
cruler

Wat mij betreft hadden ze de dienstplicht nooit moeten afschaffen.

cruler, (URL) - 14-01-’04 00:02
you know who

leer nederlands te schrijven voordat je dit soort uitspraken maakt vogel!

you know who, - 14-01-’04 00:38
bj

sorry:s…

bj, - 14-01-’04 00:51
keekstar

Nederlands uitziende leerlingen? Kunnen wie zegt dat meer dan 3 kwart niet in Nederland is geboren, en als je in Nederland bent geboren ben je Nederlands! Ik snap echt wel dat je ongelooflijk loopt op te fokken maar dat stukje mag er echt wel uit. Wat boeit het nou dat 81% van die school allochtoon is. Als 1 persoon iets heel ergs doet heeft dat toch niks te maken met de toeschouwers? En nee ik ben niet naief, echt niet ik weet ook wel hoe het is om je bedreigt te voelen. Maar ik weet ook dat in Nederland niet alles wat rondloopt blank is en dat we dat maar eens moeten accepteren. Laten we dus niet alles in de schoenen schuiven van de kleurverschillen in Nederland.

keekstar, (URL) - 14-01-’04 01:00
jwl

Ik ben zeer geschokt door dit bericht. Hoe kan iemand tot zo’n daad komen? Vreselijk! Toch geloof ik dat dit soort dingen niet in een vacuum gebeuren. Het is geen autonome daad. We zijn allemaal goedwillende burgers vermoed ik, maar we krijgen het toch voor elkaar om jongeren te creeren die tot dit soort daden overgaan. Afgezien van de persoonlijkheid en de geschiedenis van de dader schijnen er toch eigenschappen aan onze maatschappij te kleven die een voedingsbodem vormen voor dit soort excessen. Ik ben wel zo cynische om te zeggen dat dit mij niet verbaasd.

jwl, (URL) - 14-01-’04 02:24
Jeanne

Wie is er niet geschokt? Ook ik natuurlijk.
En ik zag ook de beelden van de leerlingen.
En ja – kaaskoppen waren het niet.
Maar wat me wel opviel was dat ze heel goed Nederlands spraken.
Wat naar onze normen van nu dus “geïntegreerd” betekent.
En gekken heb je in elke groep met elke culturele achtergrond.

Jeanne, (URL) - 14-01-’04 08:13
Ricky

Honderd jaar geleden waren er nog nauwelijks allochtonen hier en toen gebeurden dit soort dingen ook. Toen hadden we nog een ‘witte’ ‘onderklasse’. Het heeft meer te maken met onder welke omstandigheden dat mensen opgroeien dan met hun huidskleur.

Ricky, (URL) - 14-01-’04 08:30
kurai

inderdaad erg te waarderen de inzet van de leraren op die school om de maatschappij te verbeteren door kansen te creeren voor ‘kansarmen’
en ja.. er zijn risico’s. Kinderen die hun thuis situatie niet kunnen lijmen met hun eigen wensen en hun school situatie en zelfs hun sociale kringen buiten thuis en school.
Zo bestaat er de kans dat een kind het niet meer trekt en daar een uitweg voor zoekt, vaak met geweld en vergelding, hetzij met moord of zelfmoord, een zeer ‘normale’ manier van aandacht vragen die net iets te ver is doorgeschoten, jammer dat de leraren die jongen niet eerder hebben kunnen helpen, dat is vaak waar het tekort schiet. Ze signaleren een hoop maar ze mogen te weinig ingrijpen, als dat wel zou mogen dan had dat een hoop ellende gescheeld

kurai, (E-mail ) (URL) - 14-01-’04 10:23
Cleo

Dienstplicht lijkt me niet zo’n goed idee. Dan leren degene die nu nog niet kunnen schieten dat ook, en dat lijkt me niet de bedoeling.
Ik denk niet zozeer dat het met huidskleur te maken heeft, dan wel met culturele achtergrond.

Cleo, (URL) - 14-01-’04 10:44
peter

nog tien reakties verder en het is nog de schuld van leeraar zelf .het is in en in triest dat nu al gesproken word over eerder kunnen helpen ,maar goed haal de kaarsjes maar weer uit het vet ,en maakt u klaar voor de zoveelste stille tocht maar laat u kaarsje niet geheel opbranden want het is beslist niet de laaste tocht .

peter, - 14-01-’04 10:58
Arjan

Diep triest!

Arjan, (URL) - 14-01-’04 11:53
kurai

het is hetzelfde als met mishandeling van kinderen thuis, als leraar of huisarts(zelfs buren en politie) sta je vaak machteloos, zelfs al heb je de kinderbescherming en alle instanties gewaarschuwd, en zo’n kind gaat er helemaal aan onderdoor tot het tever escaleert.. het wordt tijd dat de regering dat soort dingen eens aanpakt met hun normen en waarden ipv een stom rokersbeleid erdoorheenvoeren.. dat kan nog wel een paar jaar wachten..
een stille toch heeft geen zin, dit geweld was in de ogen van de jongen niet zinloos, dit was de enige oplossing, gevoed door ik weet niet wat allemaal…

kurai, (E-mail ) (URL) - 14-01-’04 12:02
peter

volgens een pleger is het nooit zinloos al was het maar voor de kick .

peter, - 14-01-’04 12:13
kurai

voor deze pleger was het niet voor de kick..(voor de kick is zinloos, dat weet degeen die dat roept net zo goed)

kurai, (E-mail ) (URL) - 14-01-’04 13:06
erik

inderdaad je stukje vind ik erg moralistisch en te populair. Je idee voor een oplossing; de dienstplicht invoeren…te zwakzinnig voor woorden. Hoe kan je in 11 of 12 maanden lamballen op kosten van de overheid een mislukte opvoeding en een totaal scheef beeld van wat wel en niet kan ombuigen?

erik, (URL) - 14-01-’04 14:20
peter

lezen ,een pleger vind altijd dat ie het recht had om te doen wat ie heeft gedaan .ook deze lul .ook de moordenaars van Anja Joos vonden dat ze er het recht toe hebben en vonden het beslist niet zinloos .al was het alleen maar om er over een paar jaar over op te scheppen in het koffie/theehuis .

peter, - 14-01-’04 14:52
kurai

appels en peren..
groeps agressie valt niet op een lijn samen te trekken met een individu die doordraait…
het grootste probleem in deze maatschappij is dat het gros niet voor zichzelf kan denken en zich door anderen laat beinvloeden, meegaat en daardoor samen iemand doodmeppen.
Het schietincident heeft niets van doen met de grotere sociale problemen die zich op die school voordoen en waar de maatschappij zich meer druk om zou moeten.
Als je iemand voor de kick of in een opwelling vermoord ga je niet jaren later op zitten scheppen, kans is groter dat je je verhaal doet bij de psych..
dienstplicht is inderdaad lamballen, zinlozer dan zinloos, het is niet voor niets afgeschaft, nu alleen nog maar het hele leger apparaat de deur uit..

kurai, (E-mail ) (URL) - 14-01-’04 15:37
bj

Zou die het voor de kick gedaan hebben? Ik betwijfel het!

bj, - 14-01-’04 16:07
cruler

Dit schietincident heeft vanalles te maken met de grotere sociale problemen waar jij op doelt Kurai. Je praat als een kip zonder kop. Deze daad, en ook de moord op Anja Joos komen voort uit hetzelfde probleem: namelijk een grote groep “medelanders” die door gebrek aan opvoeding de hele samenleving aan het ontwrichten is. Luister!!: zolang ik hier ‘s avonds om 23.00u. uit mijn raam kijk, en kinderen van 4 en 7 vrolijk buiten zie spelen, blijven dit soort uitwassen plaats vinden in Nederland. En sorry, die kinderen die ik om 23.00u. buiten hoor schreeuwen zijn allemaal niet van Nederlandse afkomst. Goed, ik snap best dat er onder Nederlanders een heleboel schorriemorrie rond loopt. Maar dat is een heel ander verhaal. De groep waaronder ook Murat valt zijn helamaal losgeslagen, totaal geen opvoeding, ouders die het niet interesseert. En waarom interesseert het die ouders niet? Vader zit de hele dag met zijn luie reet in een koffiehuis, en moeder is vaak zelf nog kind.

cruler, (URL) - 14-01-’04 16:11
peter

kurai synoniem voor ziende blind ?

peter, - 14-01-’04 16:25
kurai

als alle “medelanders” die buiten op straat hebben rondgelopen over een kam te scheren zijn zouden er geen leraren meer over zijn zo te horen..

kurai loopt gewoon niet achter de kudde aan en dat schijnt nogal vreemd over te komen in dit bekrompen land..

kurai, (E-mail ) (URL) - 14-01-’04 16:36
cruler

Nee Kurai, het gaat er niet om of je wel of niet achter een kudde aanloopt. Maar je moet het beestje wel bij zijn naam noemen. IK (zei de gek) weet als geen ander dat niet ALLE allochtonen over één kam te scheren zijn, en dat probeer ik ook niet te doen. Maar we moeten elkaar geen mietje noemen, we mogen best onderkennen dat Nederland een groot probleem heeft; “mensen” die qua beleving en emoties 100 of 200 jaar achterlopen. En dat onderkennen is geen discriminatie of racisme, dat zijn de feiten, en daar moeten we mee aan het werk.

cruler, (URL) - 14-01-’04 16:44
cruler

o ja, Nederland een bekrompen land noemen, dat is met de kudde meelopen. Als er één land niet bekrompen is, dan is het Nederland wel (noem nog maar eens een land waar allochtonen al sinds jaar en dag stemrecht hebben).
Ik rust mijn zaak.

cruler, (URL) - 14-01-’04 16:46
kurai

rust zacht ;p

erkennen dat er iets moet gebeuren is leuk, maar er ook daadwerkelijk aan doen?
zoals ze op die school bezig waren, jezelf inzetten voor de maatschappij, jezelf dingen af blijven vragen, anderen inzicht geven in hun eigen gedrag, voorkomen dat dingen escaleren, mensen niet verachten of geen kans gunnen omdat ze anders zijn, mensen niet het gevoel geven dat ze niet welkom zijn..
die onvrede komt niet zomaar uit de lucht vallen..

kurai, (E-mail ) (URL) - 14-01-’04 16:56
peter

Kurai in de cel van Volkert is nog wel een plekje voor je ..word wakker jongen

peter, - 14-01-’04 17:22
peter

de schuld dus van de autochtone bevolking ik dacht het al hoor .het kan nooit hun eigen schuld zijn, iemand dood schieten doe je toch niet uit vrije wil .daar word je toe gedwongen door al die grote mannen die zeggen dat je je best moet doen op school .

peter, - 14-01-’04 17:29
Xander

Oke ik neem mn gun mee naar school…………..dat is al sick

Xander, (URL) - 14-01-’04 17:35
kurai

stelling was: moeten we de dienstplicht weer invoeren voor dit soort mensen?
kans was groot dat die jongen afgewezen zou worden, en zo naast alle andere afwijzingen van ouders ‘vrienden’ en maatschappij tot dezelfde daad was overgegaan(ander slachtoffer)…

kurai, (E-mail ) (URL) - 14-01-’04 17:36
kurai

@xander: ik heb een gun is al ziek genoeg

kurai, (E-mail ) (URL) - 14-01-’04 17:37
Bart

Ik kan me wel vinden in de opmerkingen van Cruler.
Ik heb geen zin meer om mijn mening te dumpen iedereen heeft het al een keer gezegd, als mijn mening wilt weten kom je maar langs.
Maar het blijft lullig.

Bart, (URL) - 14-01-’04 17:37
CiNNeR

Nee dit soort opmerkingen “Kurai in de cel van Volkert is nog wel een plekje voor je ..word wakker jongen”, dat getuigt van een enorm intellect wilde je beweren?? Dit is precies waarom (onze) kinderen achterlijk en ongeinteresseerd opgroeien. Omdat de ouders de meest achterlijke taal uitslaan over die kutbuurman of die klote vriendin.

Ik woon in een achterstandswijk en daar spelen de blanke kinderen oook om 23:00 nog buiten. Mijn marokaanse buurman is de beschaafdste persoon die hier tussen de blanke buren op de trap woont. Nederlanders zijn allang niet meer per defintie blank van huidskleur. Waar slaat de discussie uberhaupt nog op zo?!

Dienstplicht lijkt me trouwens nogal een dom idee. Kost handen vol met geld, je levert er weer zoveel gefdrustreerden meer mee af en de grote groep normale jongeren is de dupe. Mensen als Murat worden meteen afgekeurd, te schietgraag wil je niet hebben in het leger.

CiNNeR, (URL) - 15-01-’04 07:07
mae

Hello and congratulations!

mae, (E-mail ) (URL) - 17-03-’06 06:06
Suse

This site is a lot of fun very well designed.

Suse, (E-mail ) (URL) - 18-03-’06 10:50
Matthew

Just wanted to say hi, thanks and bye

Matthew, (E-mail ) (URL) - 15-06-’06 14:54