Nederland

We mogen binnenkort naar de stembus om aan te geven of we voor of tegen de Europese grondwet zijn.
Ik zette de voors en tegens eens op een rij en trok mijn conclusie.
De speciale site is niet iets om even voor je lol te bekijken.

De voordelen zijn dat de basisregels dan overal in Europa hetzelfde zijn.
Dat scheelt bij Europese oneenigeheden een hoop onduidelijkheid en gedoe.
Nu willen de grondwetten nog wel eens verschillen, en daar zijn onwetende burgers dan de dupe van.

Nadeel is echter dat Nederland Europa altijd als excuus gebruikt.
We moeten dit en we moeten dat vanwege Europa.
In die zin werkt Europa eerder tegen ons dan voor ons.

Ik zou er wel voorstander van zijn als we over een aantal jaar nogmaals mogen stemmen, en zo de wet weer van tafel kunnen vegen.
Maar dat wordt ons niet gegund, bovendien trekt de regering zich bij voorbaat al niets aan van de uitslag.
Reden te meer om tegen te stemmen.

Als u met goede argumenten komt ben ik te overtuigen.

Rene Maandag 14 Maart 2005 at 11:48 am | | Smurf

37 reacties

Linda

Argumenten heb ik nog niet, als ze al komen. Ik moet me er eerst nog een beetje in gaan verdiepen maar veel hoop heb ik niet…..

Linda, (E-mail ) (URL) - 14-03-’05 12:26
Coqui

er is niet door die teksten heen te komen….daarom alleen al stem ik tegen ;-)

Coqui, (E-mail ) (URL) - 14-03-’05 12:28
Lisa

Ik stem tegen. En als het mogelijk was, stemde ik 1000 keer tegen. Waarom kan ik je niet zeggen, sorry. Female intuition, zeg maar. ;-)

Lisa, - 14-03-’05 12:30
Marco

Europa is te duur voor Nederland en daar verandert dit kabinet helemaal niets aan. De minister van Financiën wil tenminste wel minder aan Europa betalen, en dat terwijl ze toch al vanaf het begin stukken minder betalen dan Nederland. Waar blijf die rotte vis van een Zalm om met een zelfde soort voorstel te komen?

Marco, (URL) - 14-03-’05 12:37
peter

wat dacht van doorwerken tot je 65e . vele punten uit die grondwet zijn zeer nadelig voor ons .dus ik stem ook tegen .

peter, (URL) - 14-03-’05 13:08
aargh

Hopelijk komt er nog een handzaam boekje, zodat ik dit alles op mijn gemak, languit op de bank, kan bestuderen. Zo achter het beeldscherm kom ik er echt niet doorheen.

aargh, (URL) - 14-03-’05 14:23
Tink

De regering trekt zich er wel wat van aan, zo is beloofd, als de opkomst maar op een bepaald percentage ligt. Dus ik hoop dat wel veel mensen stemmen gaan.

Tink, (URL) - 14-03-’05 15:22
Brillie

Voor mij hoeft het niet. Maar nu we dus wel gebruik maken van de EURO moeten we wel mee in deze groep. Je kan nu niet meer zeggen: europa zoek het maar uit.

Het is trouwens een copie van de US. Daar zijn ook staten, en een munt.

We gaan dus steeds meer die kant op.

Dus eigenlijk moet Rene, je moet voor zijn. Straks ben je dan wel het koningshuis kwijt. En mag je een baas kiezen voor heel Europa.

Die dan weer overal oorlog mag gaan voeren als hij daar zin aan heeft. Dat willen we toch?

Brillie, (URL) - 14-03-’05 15:34
Terrebel

De regering respecteert het volk zoals een bokser z’n tegenstander.
Maar intussen slaat-ie’m wel verrot.

Terrebel, (URL) - 14-03-’05 16:18
ViperGirl

Uhm … Tis wel een hele lap tekst waar niet door heen te komen lijkt.
Ik stem tegen …. niet dat het iets zal helpen … ??

ViperGirl, (E-mail ) (URL) - 14-03-’05 16:34
Sis

Ik ben zowiezo tegen een verenigd europa.

Sis, (URL) - 14-03-’05 16:50
Jolanda

ik ben ook tegen…

Jolanda, (URL) - 14-03-’05 17:03
Downer

Uiteraard stem ik tegen…
hier meer over de addertjes onder het gr..

Downer, (URL) - 14-03-’05 17:13
Roelof

Kort en krachtig: Tegen.

Trouwens, dat boekje is er al.

Roelof, (URL) - 14-03-’05 17:14
Brillie

Oke, je kan tegen zijn, maar verteld dan ook waarom je tegen bent. Dat is pas inhoudelijk leuk om te lezen.

Brillie, (URL) - 14-03-’05 18:01
Gert-Jan

Wanneer is dat stemmen dan?
Want ik heb (nog) geen stembiljet ontvangen.

Gert-Jan, (E-mail ) (URL) - 14-03-’05 18:32
V@nM@n

Ik ben voor een verenigd europa, met overal dezelfde wetten…

V@nM@n, (URL) - 14-03-’05 20:49
Kees

Ik was en ben tegen de euro. Ik ben tegen een verenigd Europa. Ik vraag me namelijk af of er veel zal veranderen als er een Europese grondwet is.

Kees, (E-mail ) (URL) - 14-03-’05 21:13
Me myself and i

In nederland hebben we al bijna geen invloed op het kabinet laat staan dat er daar nog iets serieus gedaan wordt met je stem.

Zoals het nu in nederland al gaat zal het dan nog nog meer gaan om winst te maken, het draait alleen om een betere economie. Niet de mensen die daarin wonen. Alles zal Vrij gegeven worden: gezondheidzorg, scholing noem maar op. Ik ben bang dat dat ons niet beter maakt. Voorbeelden genoeg.

Er wordt naar mijn zin veel te veel geld gepompt in een europees leger. Leger, leger, wat nou leger?
Om ons tegen amerika te beschermen?
Neen…

En hoe het met de milieu regels zal zijn weet ik niet maar dat zal niet veel goeds zijn als bedrijfen ruim baan krijgen.

Nederland zou geen weet meer kunnen verkopen in koffieshops… ja, mojû. Duidelijk. Ik ben tegen.

Op zich vind ik het mooi: helemaal voor een vereningd europa. Wat zeg ik: verenigde wéreld, dát klinkt me goed in de oren.
Maar dan met goede regels voor iedereen en niet alleen voor de bedrijfswereld

Me myself and i, - 14-03-’05 21:41
Iris

Ik zou voor stemmen, zou het niet net een maand voor mijn verjaardag gehouden worden. Waarom? Omdat alle irrationele populistische mensen dit Europa steeds weer gebruiken om de bevolking op te stoken tegen de politiek “laten we ze eens lekker een hak zetten”. Ik geloof dat er veel goede dingen in de grondwet staan. maar de hoop op een positieve uitslag (dwz een ja) heb ik allang opgegeven. Nederland, zoals het nu is, zal nooit instemmen, al is het alleen maar om de politiek een hak te zetten. Ja, want Geert Wilders is tegenwoordig degene die het dichts bij het volk staat en ‘die elite wel even zal laten weten waar het op staat’.

Iris, (URL) - 14-03-’05 21:50
Renesmurf

Gert-Jan :Ik denk op een woensdag in juni. Iris: SP is ook tegen.

Renesmurf, (URL) - 14-03-’05 22:06
own two feet

Als dat zo is: dat het besluit bij voorbaat al vast staat, is mijn devies: tegen. Tegen, tegen, tegen. Liever een uurtje vechten tegen de bierkaai, als ‘erbij staan en kijken naar’.

own two feet, (E-mail ) (URL) - 14-03-’05 22:53
RanDMC | TjapTjoyNinja

Ik ben wel voor een verenigd en sterk Europa; kunnen we als EU tenminste wat tegengas geven richting VS. Vind ook dat Europa één buitenlands (dus buiten de EU) beleid moet voeren. Weet alleen nog niet of ik voor of tegen de EU grondwet stem. Wil me er eerst even verder in verdiepen. Vind het onzin om nu al te zeggen dat ik voor of tegen zal stemmen. Eerst even informeren, daarna beslissen.

RanDMC | TjapTjoyNinja, (E-mail ) (URL) - 14-03-’05 23:00
Mm..

Ik wil het eerst lezen voordat ik een beslissing neem. Ik denk dat het grootste probleem is dat er geen verenigd Europa ís. Iedereen is bezig met zijn eigen eilandje en een gezamenlijke visie is er wel, maar wordt nauwelijks uitgedragen. Dan kun je er een hele bos aan wetten boven zetten, maar zolang de landen niet op alle gebieden gaan samenwerken, heb je aan die berg met wetten ook niets.

Mm.., (URL) - 14-03-’05 23:20
Brillie

Omdat een SP tegen is, moet ik ook maar tegen stemmen. Dat slaat wereklijk alles. Juist VOOR stemmen. Dan zijn we zo verlost van Balkie. Dan heet de raad van Europa voor het zeggen in ons land…. eindelijk.

Brillie, (URL) - 15-03-’05 00:50
Ster

Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik mij er nog helemaal niet in verdiept heb bloos

Misschien moet ik toch maar eens op die link van jou kijken……

Ster, (URL) - 15-03-’05 06:17
Iris

Ik weet dat de SP tegen is, is toch tegen elke vorm van een internationaal iets, ook tegen NAVO bijvoorbeeld? Dat is een van de redenen waarom ik geen SP zou stemmen in normale verkiezingen.
Ik ben wél voor een sterk Europa. Inderdaad ook om tegengas aan de VS te bieden, maar ook omdat ik denk dat veel problemen beter binnen Europa dan iedereen apart kunnen worden opgelost. Probleem is alleen dat je een ‘nationalistisch Europagevoel’ moet kweken en dat duurt jaren, dat duurde bij Nederland of ieder ander land ook jaren.

Iris, (URL) - 15-03-’05 07:23
Han

Tegen!!

Han, (URL) - 15-03-’05 08:09
lindsay

Oh moet er weer gestemd worden, ik verdiep mij nooit zo in die dingen.. maar ik zou het toch maar eens moeten gaan doen, want het is tenslotte wel voor ons eigen belang.

lindsay, (E-mail ) (URL) - 15-03-’05 09:03
Irene

Hebt u destijds voor of tegen de Nederlandse grondwet mogen stemmen? Nee hè? Dat is ook al heel lang geleden, toen de koning nog gewoon een wet vaststelde zonder het volk. Nu leven we in andere tijden, en mag iedereen stemmen. En wat doen we? Nederland stemt natuurlijk weer tegen, lekker negatief. Zonder argumenten, want dat is stoerder. Denk eens even aan het alternatief. Geen Europese Unie, ieder land voor zich, bij elke grens twee uur oponthoud wegens controle, bestrijding van besmettelijke veeziekten houdt op bij de grens (de veeziekten zelf natuurlijk niet), uw stekker past in België al niet meer in het stopcontact, oorlog tussen Frankrijk en Duitsland, oorlog tussen Denemarken en Nederland, oorlog tussen Engeland en Frankrijk, oorlog tussen etcetc, vul zelf maar in en als u het even niet meer weet, dan kijk maar naar de afgelopen paar duizend jaar in Europa. Als de Europese landen niet samenwerkten, hoe zou dan hun concurrentiepositie zijn tegenover de VS? En Japan? En de rest van de wereld? Argumenten genoeg? U mag de antwoorden zelf bedenken of ik kan nog even doorgaan.

Irene, (URL) - 15-03-’05 09:09
Tom

Geen idee of die grondwet goed voor ons is. Ik moet me nog helemaal inlezen. Maar het feit is dat een groot deel van het kabinet luidkeels verkondigt dat het goed voor ons is… Maar dat deden ze voor de komst van de euro ook, en sindsdien is het dagelijks leven ook een stuk duurder geworden…

Vooralsnog niet eens het voordeel van de twijfel… Het gevoel roept NEE, nu het verstand nog…

Tom, (E-mail ) (URL) - 15-03-’05 09:29
Renesmurf

Ik ben er dus meer voor dat we zelf onze regels bepalen.
En niet dat er dingen niet mogen vanwege Europa.
Europa moet ons helpen, en niet tegen ons werken, hoewel ik het idee heb dat het vaak als smoes gebruikt wordt.

Toen allerlei dieren afgemaakt in plaats van ingeent moesten worden, zelf in natuurgebieden, was ik plotseling niet meer zo voor Europa.

Renesmurf, (URL) - 15-03-’05 12:56
Tink

Ik ben tegen. Ik bedank ervoor te leven in een provincie in Europa waar Frankrijk, Duitsland en Italie de meeste stemmen hebben in de besluitsvorming.

Tink, (URL) - 15-03-’05 13:25
Linda

Wat ben ik hier weer goed mee bezig.. k weet niks van stemmen af.. haha k zie altijd wel een briefje in de brievenbus vallen wanneer ik weer op moet komen draven..

Linda, (URL) - 15-03-’05 14:39
Ratja

Ik stem tegen!!!!!

Ratja, (E-mail ) (URL) - 15-03-’05 22:41
Theo

Ik ben voor. Wat stelt NL nou voor als je het globaal bekijkt? Helemaal niks toch? Zonder de ons omringende landen zijn we niks dus kunnen we maar beter goed met ze samenwerken in een Europees verband.

Theo, (URL) - 16-03-’05 09:11
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.