Knudde

Op 1 juni is het eerste landelijke referendum ooit in Nederland.
Voor het eerst wordt ons naar onze mening gevraagd, en nog wel over een onomkeerbaar feit.
We mogen er dus NIET op terug komen over een aantal jaar, en dat zint me niet.

We mogen stemmen of we voor of tegen de Europese grondwet zijn.
Die grondwet ligt klaar en daar moeten we het mee doen, meer mogelijkheden zijn er niet.
Ik heb er over nagedacht, de folders ingekoekeloerd en besloten:Ik ben VOORSTANDER van samenwerking binnen Europa.
Samen sta je sterker en samen kan je elkaar helpen.
Maar dan moet elk land even zwaar tellen, Andorra is net zo belangrijk als Italie, en elk land moet zichzelf kunnen blijven.

Ik was ook tegen de Euro, zoiets ging me net een stapje te ver.
De Euro als handelsmunt op de beurzen had gekund, maar niet als betaalmiddel in winkels.
Daar mochten we toen niet over stemmen, anders was de Euro er nooit gekomen als betaalmiddel.

Een Europese grondwet zou ik wel kunnen ondersteunen, mits dat een goede is.
EN DAT IS DAT WAT ZE NU HEBBEN LIGGEN IS NIET GOED!

Na even zoeken vond ik onder andere tien redenen om NEE te stemmen.
Geplukt van internet en ik sta daar volkomen achter.
Iemand die niet stemt is minderjarig of niet goed bij zijn hoofd.
Er zullen ongetwijfelt JA stemmers zijn, maar ik zou niet weten waarom.

Onder meer staat

1. Verlies van zeggenschap over eigen land

Nederland verliest de soevereiniteit. Kort en goed hebben we weinig meer te vertellen over ons eigen land na invoering van de grondwet.

2. Onleesbare grondwet

Een grondwet is de basis van de rechtsstaat, en moet dus door iedereen, ongeacht opleiding, gelezen én begrepen kunnen worden. Deze Europese grondwet voldoet totaal niet aan die criteria, en is dus niet geschikt om als grondwet te dienen.

3. Meer machtsmisbruik

Een grondwet hoort burgers te beschermen tegen machtsmisbruik door de overheid. De EU grondwet doet dit niet, deze vergroot juist de mogelijkheden voor politici om autoritair op te treden tegen burgers in naam van het "algemeen belang".

4. Minder democratie

De grondwet regelt dat er een Europese minister-president komt. Dit is echter géén gekozen president. Daarmee is de claim dat Europa democratischer wordt al weerlegd. Bovendien wordt uw stem aanzienlijk minder waard. Nu bent u één van de 15 miljoen die ergens over mogen stemmen, na invoering van de grondwet bent u één van de 440 miljoen.

5. Geen vetorecht meer

Nederland verliest op veel terreinen haar vetorecht. Dit maakt Nederland, en andere kleine landen, tot speelbal van de grote landen.
Op gebieden waar Nederland haar veto wil uitspreken kunnen Duitsland en Frankrijk eenvoudigweg dreigen met voor ons nadelige wetgeving op terreinen waar we geen vetorecht hebben.

6. Meer bEUROcratie

De grondwet verplaatst macht van Den Haag naar Brussel. De introductie van deze extra bestuurslaag zorgt voor veel meer bureaucratie, meer vriendjespolitiek, meer nutteloze regelgeving, en minder democratische controle. Willen we die macht uit handen geven aan zo'n instituut, dat nog nooit een goedgekeurd financieel verslag heeft kunnen uitbrengen?

7. Meer geld in bodemloze putten

De grondwet introduceert een verzorgingsstaat voor heel Europa.
Terwijl zelfs in het rijke Nederland al blijkt dat een verzorgingsstaat onbetaalbaar is. Bovendien mogen wij, als rijk land, de verzorgingsstaat voor de arme deelnemers betalen. En wie moet straks de rekening betalen van ruim 45 jaar communistisch wanbeleid op gebied van infrastructuur, pensioenvoorzieningen, milieu en tal van andere terreinen?

8. Meer terrorisme

Een oud gezegde luidt: "meerdere volken binnen een grens, en de boel vliegt in de hens." Waar volken verplicht worden om samen te leven zullen er altijd groepen opstaan die hun autonomie willen herwinnen, desnoods met geweld. Daar waar Europa heel misschien een vuist kan maken tegen Islamitisch terrorisme, zullen er intern groepen vrijheidsstrijders opstaan. We hebben in Joegoslavië van nabij kunnen zien waar dat toe leidt. En denk aan de nu al decennia durende ellende in Noord Ierland en Baskenland.

9. Eén Europees leger

De grondwet regelt dat er een Europees leger komt, dat indien gewenst ook buiten de grenzen van Europa mag optreden. Wat Amerika nu in Irak doet kan de EU dankzij de grondwet straks ook. Bovendien zorgt dit voor flinke en onnodige investeringen in militair machtsvertoon.

10. Alle macht naar Frankrijk en Duitsland

De grondwet geeft veel macht aan grote landen als Frankrijk en Duitsland, dit ten koste van kleine landen. Frankrijk en Duitsland hebben al vaak genoeg laten merken dat zij maling hebben aan de rest als hun eigen belang er mee gediend is. Denk aan de Euro en het stabiliteitspact.

Rene Donderdag 19 Mei 2005 at 12:00 am | | Smurf

54 reacties

Brillie

Je kan stemmen wat je wilt. Het wordt toch ja. Immers zijn wij te dom om te kunnen stemmen. En daarom stem ik NIET.

Brillie, (URL) - 19-05-’05 00:12
Downer

NIET stemmen is inderdaad dom…

Downer, (URL) - 19-05-’05 00:19
Leibele

En ik ben absoluut niet te dom om te stemmen .En daarom stem ik wel.En dat wordt NEE.En ik laat me door geen enkele minister uitmaken voor domoor of zo iets.

Leibele, (URL) - 19-05-’05 00:20
Roelof

Brillie is dom bezig. De 2e kamer heeft toch uitgesproken de stem van het volk te accepteren? Als je dan tegen bent en niet stemt dan speel je de jaknikkers in de kaart.
Hoe dan ook: heb je stemrecht stem dan!
Overigens zeg ik ook NEE!

Roelof, (URL) - 19-05-’05 00:24
Roelof

Lees ook dit even:
http://www.sargasso.nl/index.php?p=788

Roelof, (URL) - 19-05-’05 00:26
R()()sje

vanavond hoorde ik dit op tv: wie gaat ‘ja’ zeggen tegen iets waarvan hij/zij niet precies weet waar hij ‘ja’ tegen gaat zeggen?! NEE stemmen dus!! maar goed, het is een moeilijke kwestie. Ik stem waarschijnlijk tegen, maar houd de andere optie nog open, voor als ik nog goede argumenten mag horen :)

R()()sje, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 00:44
laura

ik vind het zo ontzettend stom als je niet gaat stemmen, wat je mening ook is je moet hem wel geven anders heb je daarna geen recht van klagen.

Ik stem trouwens NEE

laura, (URL) - 19-05-’05 00:56
Ster

Ik neig naar nee stemmen, heb nog steeds geen overtuigende argumenten gehoord of gelezen om ja te stemmen.

Ster, (URL) - 19-05-’05 06:15
sylans

Ik ben langzamerhand overtuigd.
Het is onzin.
Ik ga nee stemmen.

sylans, (URL) - 19-05-’05 06:42
luben

grappig he, puntje 10… we hebben net bevrijdingsdag gevierd…
eerst probeerde duitsland het met adolf, nu krijgen ze gewoon heel europa als nog kado!

luben, (URL) - 19-05-’05 07:12
•°¤*(¯`° ViperGirl °´¯)*¤°•

Gezien dit stukje tekst en de reacties daaronder raak ik meer en meer overtuigd om NEE te stemmen. Nu maakt het volgens mij niet zo heel veel uit wat we stemmen want de uitkomst is toch al bekend. Althans zoiets d8 ik gisteren op televisie te horen. Als het kabinet JA wil hebben zal ie ook JA krijgen ongeacht wat wij masaal stemmen.
Maar goed …. met NIET stemmen bereik je helemaal niets, dus wij gaan wel stemmen …

•°¤*(¯`° ViperGirl °´¯)*¤°•, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 07:45
helffer

Mijn mening is inmiddels genoegzaam bekend NEE, NEE en nog eens NEE

helffer, (URL) - 19-05-’05 08:13
rob

Voor de eerste keer van mijn leven denk ik niet te gaan stemmen. Een bewuste keuze.Ik wil me onthouden van stemmen.

rob, (URL) - 19-05-’05 10:00
Chantal

Dat argument dat elk land even zwaar moet tellen ben ik met je eens. Ik hoorde gisteren dat Zalm zich hard aan het maken is dat Nederland vanaf 2007 eindelijk net zo veel gaat bijdragen aan de EU als alle andere rijke landen. Blijkbaar betalen wij als Nederlanders op dit moment de hoogste bijdrage per inwoner aan de EU en dat vindt Zalm niet eerlijk en dat maakt hij ze in Brussel nu eens duidelijk….. is iets voor te zeggen….. Zalm is niet alleen maar slecht hoor!

Chantal, (URL) - 19-05-’05 10:18
Erwin

Ik stem NEE, zoveel was wellicht al duidelijk. Maar ik ben bang dat een collectief NEE toch genegeerd gaat worden.

@Rob: Niet stemmen telt als JA. Omdat je dan de opkomstcijfers laag houdt is er een reden een uitslag te negeren. En het kabinet wil JA….

Erwin, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 10:20
Jöran

Ondanks dat Wim Kok gisteren in Nova een stuk meer vertouwen uitstraalt dat JP ben ik TEGEN. Nederland kan prima zonder grondwet kijk maar naar Denemarken dit redt het ook prima zonder euro.

Jöran, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 10:41
ria

Bij mij wordt het ook nee ;-)

ria, (URL) - 19-05-’05 11:43
Jetje

Nederland wordt als groot land gezien als het gaat om bijdragen. Als het gaat om mening, dan is Nederland ineens een klein land. Als leider van een groot land moet je alleen net doen of je de naam van JP kent en je hebt hem in je broekzak. Ik ga tegen stemmen. Ik wil geen Franse en Duitse mensen die over mij gaan beslissen. Dat dat zooitje in Den Haag al zoveel voor mij veranderen is al erg genoeg.

Jetje, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 13:16
Si

Het was al nee en het blijft nee punt nl

Si, - 19-05-’05 13:34
Startrekfan

Ik had hem ook al geplaatst en het wordt zekers…NEEEEEEEEE…

Startrekfan, (URL) - 19-05-’05 13:51
Jolanda

helemaal met je eens!!

Jolanda, (URL) - 19-05-’05 14:55
Cornette

Vraag in je omgeving of er mensen zijn die niet kunnen of niet willen gaan en kijk of ze je willen machtigen (zelfde stemburo alleen). Maak van 1 nee 2 nee.

Cornette, (URL) - 19-05-’05 16:39
Marco H

Als ik zou kunnen stemmen, word het nee. En een van belangrijkste oorzaken daarvan is dat ik geen flauw benul heb waarover de grondwet gaat, en dan ben ik er tegen. Bovendien moeten alle landen gelijk zijn, niet nationaal gerichte landen zoals frankrijk en duitsland die de dienst gaan uitmaken in de eu.

Marco H, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 17:10
Linda

Ik ga wel stemmen, maar een reden om ja te stemmen heb ik helaas nog niet gevonden

Linda, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 18:45
Aad

Ook al komt de grondwet er toch, ik ga nee stemmen. Dan hoef ik mezelf in ieder geval niets te verwijten als het hopeloos mis gaat want dan heb ik gedaan wat ik kon doen om het tegen te houden.

Aad, (URL) - 19-05-’05 18:55
Theo

Ik stem Ja. Ik heb net de stemwijzer inegvuld en daar kwam overduidelijk een Ja uit. http://www.referendumstemwijzer.nl/index..

Theo, (URL) - 19-05-’05 19:00
Brillie

Nogmaals. Het heeft helemaal geen zin. Het is zonde van de tijd.

Brillie, (URL) - 19-05-’05 19:31
Paola

tuurlijk ga ik stemmen…. niet stemmen is sowieso niks…

Paola, (URL) - 19-05-’05 19:35
hans

Een mninister mag liegen in het staatbelang en dan is het geen leugen.

hans, (E-mail ) - 19-05-’05 19:42
V@nM@n

het blijft nee….

V@nM@n, (URL) - 19-05-’05 20:54
John

Ik ga stemmen, en nee is nee !

John, (URL) - 19-05-’05 21:14
Wiro

sommige van die redenen zijn erg dubieus…

Wiro, (URL) - 19-05-’05 21:14
Kees

Alle macht naar Frankrijk?? De Fransen dreigen zelf NEE te stemmen.

Overigens zal dit ook wel mijn stem worden. Ik zie het echt niet zitten namelijk.

Kees, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 21:24
Gert-Jan

Ik stem ook NEE, schandalig ook dat ons kabinet zoveel geld over de balk smijt om jou en mij als stemmers te overtuigen om JA te stemmen (terwijl het kabinet altijd nog het laatste woord heeft).

Gert-Jan, (E-mail ) (URL) - 19-05-’05 21:30
Renesmurf
Dat geldt voor het hele leven, en dat is geen reden om thuis te blijven, ik citeer mezelf: Iemand die niet stemt is minderjarig of niet goed bij zijn hoofd.
Renesmurf, (URL) - 19-05-’05 22:39
vergifjuh

ik heb nog steeds niks gehoord waarom ik ja zou moeten stemmen, dus ik stem ook nee, en niet niet want ik heb een tijdje niet gestemd en zie wat er nu zit…
die stomme harry potter !

vergifjuh, (URL) - 19-05-’05 22:55
Renesmurf
Die wijzer kent geen NEE, ik wel.
Renesmurf, (URL) - 20-05-’05 00:50
Cleo

Ben het niet vaak met je eens smurf, maar nu helemaal! heb je logje even ‘geleend’, ok?

Cleo, (URL) - 20-05-’05 10:17
SillyCrazyMe

@Brillie: Doe je dat vaker, in een hoekje gaan zitten, niets doen en dan piepen dat ze zo over je heen lopen? Niet geschoten is altijd mis toch?

SillyCrazyMe, (URL) - 20-05-’05 12:29
Lammert

Ik was al om maar ben nu helemaal om!
Ik stem NEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

(p.s. ik heb je ik-stem-nee-pic “gepikt” voor mijn weblog >;-) is dat okay?)

Lammert, (URL) - 20-05-’05 12:33
franzje

Ik stem natuurlijk een DIKKE NEE

franzje, (E-mail ) (URL) - 20-05-’05 14:28
Mark

Nee is nee en mijn nee blijft Nee

Mark, (URL) - 20-05-’05 14:33
Renesmurf
Dat mag hoor, ik heb hem ook weer ergens anders vandaan. Te zien als je op de blauwe banner rechtsboven klikt. http://www.bareuh.nl/?p=2629
Renesmurf, (E-mail ) (URL) - 20-05-’05 16:14
Only

Ik ga de hele dag nee roepen en uiteindelijk een dikke vette NEE stemmen!!

Only, (URL) - 20-05-’05 16:14
antje

@mark, zo is het maar net Mark, nee is nee, en niet stemmem knetter dom. Dus ik ga ook voor nee

antje, - 20-05-’05 19:04
Manderijn

Na het lezen van de folder(s) heb ik voor mezelf allang besloten om NEE te stemmen. Ik vind dat je de redenen super! weergegeven hebt. Ook wil ik kwijt dat al het gedoe om ja (en nee) stemmers te winnen (van de VVD en bijv. Geert Wilders) onnozel is, daar het een referendum betreft waar het volk de keus heeft, en zelf prima in staat is om die te maken. Brinkhorst vindt het referendum een slecht idee, hij zei immers dat we moeten stemmen over iets waar we niks van weten. Wat een flauwekul.

Manderijn, (URL) - 21-05-’05 15:18
Manderijn

O ja.
En niet stemmen is dom.

Manderijn, - 21-05-’05 15:19
DarkRain

Ik stem nee, en kan mezelf vinden in de 10 punten die jij noemt! Gelukkig heb balkie door dat ie moet luisteren naar wat het volk wil en heeft hij dat vandaag ook bekend gemaakt dat te zullen doen! :-) hij leert t wel

DarkRain, (URL) - 22-05-’05 00:40
Jerry

Die tien genoemde punten zijn niet helemaal waar (zoals ook al uitgelegd op mijn site), maar desalniettemin is de kern ervan voldoende om te neigen naar een tegen-stem. Tegen, dus!

Overigens had Brinkhorst wel een goed punt hoor, het verdrag is niets meer dan een samenvatting met wat nieuwe punten van het oude beleid. Daar (raadgevend) voor- of tegenstemmen is wat eigenaardig.

Jerry, (URL) - 22-05-’05 16:00
RanDMC | TjapTjoyNinja

Als ik het goed heb geteld, ben ik na Theo de tweede op dit logje die JA stemt. :-) De 10 genoemde punten zijn ook niet helemaal waar, maar dat heeft Jerry al gezegd. Die lui in Brussel moeten gewoon andere woorden gebruiken. Zo is de “EU Minister-President” gewoon een voorzitter; die knul (of mevrouw) heeft niet dezelfde bevoegdheden zoals Balkenende nu (nog) heeft voor Nederland. En het is ook weer niet een grondwet, maar meer een “verzamelgids van diverse verdragen”. Ze hadden de nieuwe dingetjes (zoals de “EU Minister voor Buitenlandse Zaken” of het nieuwe stemsysteem) beter het ‘Verdrag van Luxemburg’ kunnen noemen. Dat verdrag zouden ze vervolgens samen met alle andere verdragen moeten bundelen in het “EU Verdragen Handboek” ofzo. Dan was al die anti-EU-stemmerij niet nodig geweest, want dan interesseert het mensen geen hol. De term “grondwet” maakt mensen gewoon bang en dat terwijl er niet eens zoveel nieuwe dingen in staan.

RanDMC | TjapTjoyNinja, (URL) - 23-05-’05 00:33
Renesmurf
Zoals ik daarboven al duidelijk gemaakt heb, ik wil dat Nederland net zoveel te zeggen krijgt als alle andere landen. Grote landen hebben meer te zeggen dan de kleintjes, dat vind ik gemeen. Vandaar mijn NEE. Niet dat een NEE er iets aan veranderd, maar ik weiger om er achter te staan op deze manier.
Renesmurf, (URL) - 23-05-’05 18:37
floyd

A very nice website !! Very well Done !!!

floyd, (E-mail ) (URL) - 16-03-’06 12:02
laurette

Hello and congratulations!

laurette, (E-mail ) (URL) - 19-03-’06 20:39
online soma4440

ehtrepDeeply sorry for that.

online soma4440, (E-mail ) (URL) - 25-12-’06 04:29
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.