Mooiste radio.

Er was eens iemand die schreef een scripte over internetradio, of webradio, zoals zij dat noemt.
De jongedame interviewde een heleboel mensen die met webradio te maken hebben, maar ze zocht tevens een webradiofan.
Zodoende kwam ze bij mij terecht.
Omdat ik niet graag bel mocht ze me via msn vragen wat ze wilde.

Vorige week dinsdagavond tussen 21 en 00 uur hadden we een intensief gesprek.
Een paar dagen later kreeg ik per e-mail haar hele scriptie opgestuurd.
De laatste alinea is datgeen wat ik u nu toon, dit is dus wat zij er van gemaakt heeft:
Een van de degenen die radiofreaks genoemd zou kunnen worden is Rene, een drieëndertigjarige onderhoudsschilder. Hij luistert liever naar digitale radiozenders, dan naar de ‘gewone’ radio. “Zeer zeker, want alles mag en alles kan. Er zijn geen playlisten en dat soort ‘gezeik’. Het is zoals radio ooit eens uitgevonden is, puur voor de lol,”legt Rene uit,“Hilversum en andere omroepen zitten met doelgroepen en zo; alles moet scoren en in hokjes passen.” Dat laatste is het grootste bezwaar wat Rene tegen FM-radio heeft. Hij vindt dat alles in de ether hetzelfde klinkt, welke zender je ook opzet. Webradio biedt daarentegen volgens Rene meer keus in muziek aan, én bovendien kun je daarin meebeslissen. Het overgrote deel van digitale radiozenders richt zich daarbij op specifieke doelgroepen, maar daarnaast zijn er ook andere (meestal kleinere) radiozenders die allerlei soorten muziek draaien, van heavy metal tot latin. Rene: “[…] webradio is veel persoonlijker, daar hoor je meer variatie in muziek. Wanneer je op 3FM iets aanvraagt moet het passen op de zender. Radio 538 is commercieel en wil alleen reclamezendtijd verkopen. 3FM is wel beter, voor de nieuwe muziek, maar ook dat moet eerst allemaal gekeurd worden door die lui. Op internetradio komt tenminste alles aan bod, wie wat stuurt komt bijna altijd ook op de zender.”

Een van de redenen waarom Rene zo graag naar internetradio luistert, is omdat het zo interactief is. Alle contact is rechtstreeks, veelal via het chatprogramma MSN Messenger. “Je kunt dan plaatjes aanvragen, zeggen wat je niet goed vind. Iets vertellen wat ze dan meteen voorlezen. Je kan ook rechtsreeks complimenteren, natuurlijk. Het komt meteen aan bij de DJ die draait.” Daarnaast vindt hij het ‘rauwe’ aan webradio geweldig. “Op webradio kunnen ze van alles uitproberen, beetje met jingles klooien… En ja, daar hou ik van, het plezier straalt er altijd af. Webradio is voor de lol, het moet alleen nog even ontdekt worden door het grote publiek.” Rene verwijst hierbij naar de ‘rommelige radio’ die in jaren ’80 heel goed werd beluisterd. “Ronflonflon was in de jaren 80 enorm populair. En dat was niks anders dan aanklooien, kennelijk houden mensen daar toch wel van. Ik hou daar in ieder geval van en met mij vast velen. Als het te gelikt is kan ik net zo goed een landelijke zender opzetten.”

Rene vergelijkt de digitale radiozenders met de piraterij van vroeger op de FM-frequentie. De illegale zenders van toen zaten op zee, de illegale zenders van nu zitten veelal op internet. De schilder benadrukt het feit dat de vroegere zeezenders aanvankelijk onbekend waren, net zoals de webradio van nu. “Mensen met een open geest kunnen wel bij webradio blijven hangen, en als dat er veel zijn die dat ontdekken, groeit het fenomeen webradio wel steeds meer. Ik denk vooralsnog dat onbekendheid de reden is dat het niet groot is. […] Jammer genoeg willen mensen graag horen wat ze al kennen, want wat de boer niet kent…”

Door nieuwe uitvindingen, bijvoorbeeld een wifi-stereo, zodat webradio ook in de huiskamer en elders te beluisteren is, zou webradio een grotere bekendheid kunnen krijgen. Rene zou dit ideaal vinden. “Fantastisch, radio overal beluisteren, kan ik dan ook meenemen naar mijn werk. Een laptop neem ik niet mee op de steiger…” De webradiofan verwacht sowieso dat FM over een bepaalde tijd over en uit is, en dat vrijwel alles digitaal zal worden. “Webradio zal zeker een plek krijgen. […] Ik denk dat digitale radiozenders een flink deel van de markt af gaan snoepen. Voor de rest weet ik het niet. We zullen in ieder geval een wirwar aan zenders krijgen,” aldus Rene


.
Ik zei nog veel meer dingen, maar ze moest toch een keus maken.
Rene Maandag 26 November 2007 at 11:00 pm | | Smurf

25 reacties

Brigitte

Heel verhaal, nu nog lezen even hahaha, ben leesblind

Brigitte, (URL) - 26-11-’07 23:10
Martin

Ik heb het gelezen..en ben het in grote lijnen met je eens..digitale radio gaat het echt maken in de toekomst,daar ben ik van overtuigd.
Maar vergis je niet..zelfs piraten kopen zeg maar tijd op internetradio..dan mogen ze een bepaald aantal muziek draaien per maand.!!

Martin, (E-mail ) (URL) - 26-11-’07 23:15
Leibele

Ik vind het een helder geschreven stukje.Inhoudelijk heb ik wel enige kritiek. Maar dat zal ik voor mij houden. Ik denk dat het medium “radio” nog wel vaker zal veranderen van vorm maar ik vrees tevens dat het uiteindelijk allemaal weer dezelfde fouten zal maken en zal afglijden naar de puinhopen zoals het nu is op FM.

Leibele, (URL) - 26-11-’07 23:43
Redstar

Goed geschreven dat zeker, en zelf heb ik sinds kort weer de digitale radio gevonden. Kink FM, maar ben alweer een stuk verder hiermee. Interessantere radio, puur, met gevoel, en geen bullshit er om heen.. Mooi geschreven die scriptie..

Redstar , (E-mail ) (URL) - 26-11-’07 23:47
Brillie

Er is maar een radio freak en dat ben ik. OMdat ik de techniek bezit om ook daarwerkelijk in de lucht te zijn. Legaal…

Brillie, (E-mail ) (URL) - 26-11-’07 23:59
rob

Een goed verhaal met een goede visie op de toekomst.

rob, (URL) - 27-11-’07 00:23
Ster

Goed geschreven door haar. Inhoudelijk ben ik op het grote lijnen met je eens, maar ook bij webradio zal de commercie gaan toe slaan……

Ster, (URL) - 27-11-’07 05:52
rick

@Ster; zegt iemand met zo’n naam ;-)

rick, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 07:57
Maurice

Ster haalt de woorden uit mijn toetsenbord. Er moet brood worden verdiend en dan zal ook daar Tena Lady worden verkocht, Rene. Wellicht sneller dan je denkt.

Maurice, (URL) - 27-11-’07 09:15
Mannie

Daar komt echt wel reclame ook, ken je donder op zegge

Mannie, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 09:43
Bart

Nou nou, smurf onderwerp in een scriptie ….. ;-)

Bart, (URL) - 27-11-’07 09:51
mysterycouple

Waarom benadrukt ze steeds dat je schilder bent???

mysterycouple, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 10:07
Belinda

Goed interview Rene!! Er is zoveel op webradio (ook veel loosers) en dat maakt moeilijk kiezen! Maar goed dat iedereen wie dan ook zich tegenwoordig op deze manier kan uiten!!

Ronflonflon was een geweldig programma!!!

Belinda, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 10:26
Chantal

Mag ik vragen waarom je niet graag belt???

Chantal, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 12:14
frank-103

Doe mij maar gewoon 538 of skyradio. Of een CD’tje. Ik houd helemaal niet van experimentele muziek of geklooi met jingles. Maar gelukkig is er voor jou webradio!

frank-103, (URL) - 27-11-’07 12:54
Menno Nicolai

De wifi internetradio bestaat al: ik zag er toevallig zaterdag één staan bij de Makro in Delft.

Menno Nicolai, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 13:39
Jager

Dat heb je ze goed verteld, komen er vast weer een paar radio fans bij!

Jager, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 14:04
madbello

Dat is precies zo als je zegt. Leuk. Maar het woord ‘‘gezeik’‘ in een scriptie ? Kan dat tegenwoordig.

madbello, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 14:26
Liesbeth

het wel heel goed geschreven. Ik wist er ook niet zoveel van, van webradio en nu dus meer..luister meestal naar 3FM of radio Rijnmond, maar nou ik dit heb gelezen…

Liesbeth, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 15:25
Roos

Mooi stukje toch?! Emmeh ik hou ook niet van bellen hoor;)

Roos, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 17:25
Me! (bVision on line op 1 dec)

Je wordt nog beroemd op deze wijze…

Me! (bVision on line op 1 dec), (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 18:36
Jolanda

dat heb je goed verwoord

Jolanda, (URL) - 27-11-’07 20:01
tagrijn

Hieermee is deze onderhoudsschilder goed uit de verf gekomen.

tagrijn, (E-mail ) (URL) - 27-11-’07 22:16
ria

Netjes hoor, mooi stukje, daar kan je trots op zijn.

ria, (E-mail ) (URL) - 28-11-’07 00:19
René

Interessant stukje, internet heeft de keuze inderdaad veel groter gemaakt. Vroeger was er de wereldontvanger met duizenden zenders de kortegolf, nu de PC met duizenden stations online. Luister ook steeds vaker via de computer.

René, (URL) - 28-11-’07 09:59
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.