Yakkiebah

Eén kolencentrale stoot jaarlijks net zoveel CO2 uit als 2 miljoen personenauto’s. In Nederland zijn in 2010 plannen voor de bouw van zes (!) nieuwe kolencentrales, waarvan twee in de Eemshaven, aan de Waddenzee. Vier zijn er al in aanbouw, twee liggen er nog op de tekentafel. Als dat doorgaat, stijgt de totale Nederlandse CO2-uitstoot met 14 procent. Dat terwijl de overheid zegt in 2020 30 procent minder CO2 uit te willen stoten in Nederland.

Dit zuig ik niet allemaal uit mijn duim, ik vertel het ook niet uit mijn kop, maar ik las deze informatie alhier.

Afgelopen dinsdagavond melde twitter me dat GreenPeace bezig was een in aanbouw zijnde kolencentrale te bezetten.
Een dag later hielden 250 sympatisanten een fakkeltocht, om de GreenPeacers te ondersteunen!
En weer een dag later gaven ze er alweer de brui aan, het is toch te koud.

Nu had ik hier dus makkelijk drie dagen over kunnen loggen, nu is de actie voorbij al voor ik er aan begonnen ben.
(en al die links bevatten ook nog eens puike duidelijke filmpjes)
Ik besteed er toch aandacht aan, omdat dat vast ook de bedoeling was van GreenPeace, en ik wil die rommel absoluut niet!

Ik ga mailen, en ik hoop dat u dat ook doet, maar als u uw afschuw alhier uitspreekt vind ik dat ook prima.
Of als u juist voorstander bent van kolencentrales, dan verneem ik graag uw argumentatie.

Actievoerders van Greenpeace hebben 36 uur lang de bouwplaats van de kolencentrale van Essent bezet. Op bijna 100 meter hoogte installeerden zij een klimmerskamp totdat de harde wind hen dwong naar beneden te komen.

Steun de actie:
stuur een mail aan Nuon en Essent


Rene Vrijdag 10 December 2010 at 12:00 am | | Smurf

zestien reacties

tagrijn

Ik vraag me af waar ze die kolen vandaan halen. De mijnen in ons land zijn uitgeput en gesloten. Moeten we die dan ook weer gaan importeren? Een idioot plan en erg vervuilend. Natuurlijk, over een jaar of dertig is het aardgas ook op en wat dan? De beste optie is dan toch schone kernenergie.

tagrijn, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 00:59
Leibele

Nuon zou juist “schone Scandanavische stroom” gaan inkopen. We zouden massaal op hun site moeten inloggen en/of hun centrale,s hacken (dat laatste is strafbaar). Hetzelfde met het verantwoordelijke ministerie en met Prins Willem Alexander. Die heeft watermanagment en kan er dus voor zorgen dat Nuon energie zal opwekken uit de stromingen in de Waddenzee en de Dollard. En heeft Eemshaven toch nog een toekomst.

Leibele, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 03:58
Zon-nebloem

Bij ons in het dorp staat de afvaloven van Limburg en iedereen is daarop tegen, nu zijn er asielzoekers gekomen, en staken hielp ook al niet, maar ik vindt wel dat ze je mening mogen weten

Zon-nebloem, (URL) - 10-12-’10 06:52
Redstar

En dat terwijl de burger meer en meer belasting moet betalen op zijn energierekening zodat er meer duurzame centrale’s en oplossingen gebouwd kunnen worden. tssss. Hier komt er ook een, en een kerncentrale!
Ik vraag me trouwnes af hoe eerlijk die kolen zijn. Niet dat dit mijn mening zou beïnvloeden, want ik ben gewoon tegen.

Redstar, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 07:39
Mantis

Hoeveel Co2 uitstoot geeft zo’n fakkeltocht wel niet??
nee alle gekheid op een stokje,
ik ben VOOR schone energie (wind/zon) en vind dat daar meer ingeinvesteerd dient te worden

Mantis, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 07:55
gerdaYD

Greenpeace is goed bezig (toen ik nog werkte droeg ik maandelijks iets van mijn loon voor hen af, en ga dat voortaan, nu mijn pensioen in orde is, terug doen). Als zij iets poneren mag je aannemen dat het waar is. Maar elk mens met gezond verstand wéét dat toch ook wel? Denk ik…

gerdaYD, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 08:36
Marjolijn

Iedereen en alles aan de eigen zonnecollectoren en eigen energie opwekken.
Dat zou pas een goede oplossing zijn, maar of dat haalbaar is…?

Marjolijn, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 08:43
Chantal

Ik denk dat Marjolijn een goed punt aan haalt, zonnepanelen zouden zeer breed inzetbaar moeten zijn. Alle bedrijven met platte daken (en dat zijn er nogal wat) bezetten met zonnepanelen, en de subsidie die zojuist is afgeschaft wel meteen terug zodat ook particulieren er een rendabele energievoorziening in zien. Dus Nee tegen Kolencentrales, Ja tegen brede inzet zonne-energie.

Chantal, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 08:52
Laurent

Het is gewoon niet zo eenvoudig, vrees ik. Kernenergie is nog steeds niet schoon, en het afval moet ongelooflijk lang veilig bewaard worden. Bovendien is ook de beschikbare hoeveelheid Uranium beperkt, dus het is ook niet eens duurzaam.

Bij mijn weten kunnen alternatieven als zonne- en windenergie nog steeds slechts een beperkte bijdrage leveren. Zonnepanelen zijn bovendien nog steeds enorm kostbaar om te bouwen.

Ik meen wel dat men tegenwoordig kolencentrales schoner kan laten werken dan vroeger, maar van koolstof verbranden krijg je per definitie CO2.

Onze enorme veestapel produceert echter nog veel meer CO2 dan b.v het autoverkeer, dus geen vlees meer eten, dát zou nog eens zoden aan de dijk zetten.

Laurent, (URL) - 10-12-’10 10:23
suske

ik ben ook tegen dat steenkoolgedoe. Er is al genoeg vuiligheid in de lucht.
En als ge maar weet hoeveel bos er ieder jaar verloren gaat dan kan er niet genoeg geprotesteerd worden.

suske, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 13:15
ollie

Heb er niets mee te maken maar Ollie doet plichtsbewust mee!

ollie, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 15:16
Jeroen

Er is niet echt een alternatief op dit moment. Behalve kernenergie… En dat is op zich wel te doen alleen moet er eerst een oplossing komen voor het kernafval.
Waarom moet die centrale er eigenlijk komen?

Jeroen, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 16:38
Fokkio

Ik had de mail al gestuurd via de site van Greenpeace. Ik sta dus 100% achter de actie. Kolencentrales zijn achterhaald. We moeten vooruit. En dat is met schone energie.

Fokkio, (URL) - 10-12-’10 17:48
Sjoerd

Een gas of olie gestookte centrale stoot ook CO2 uit en een kerncentrale willen we ook niet. Wel energie kopen uit Polen waar ook conventionele kolen centrales staan die veel slechter voor het milieu zijn… Gatverpieleke, denk toch eens wat langer na voordat je een oordeel velt.

Sjoerd, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 21:47
Peter

Moeilijk hoor! Maar bij ons op de hoek staat al een kerncentrale. En daar willen ze er nog eentje naast gaan bouwen! Terwijl aan de overkant van het water de Belgische centrale van Doel staat te glimmen!! Ook niet fijn allemaal…

Peter, (E-mail ) (URL) - 10-12-’10 22:43
rietepietz

Moeilijk geval want uitéindelijk willen we wél allemaal lekker warm zitten én alle moderne snufjes benutten die allemaal stroon modig hebben .
Ik denk dat niemand in de winter de koelkast uitzet , of de diepvriezer ,om maar iets te noemen Of alleen de huiskamer verwarmen en in de slaapkamers de bloemen op de ramen en 1 x in de week in bad ,kortom ,zoals ik in de jaren 40/50 opgroeide .Dát helpt tegen de uitstoot !
Het is bést makkelijk protesteren tegen deze manieren van energie opwekken maar die brengen géén oplossingen !
Zouden ál die tegenstemmers het ervoor over hebben om “terug in de tijd “te gaan? Best goed dat er aandacht voor is hoor , begrijp me niet verkeerd maar ze moeten wél een beetje reeel zijn ! Nou is Greenpease niet “mijn clubje” ik hou er niet van als je andersmans spullen vernield en dat soort dingen !

rietepietz, (E-mail ) (URL) - 11-12-’10 16:35
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.