Lastige kwestie

Mja, ik heb niet overal een mening over.
Soms ben ik maar wat blij dat er politici zijn die de moeilijke beslissingen moeten nemen.

Kijk, dat ik tegen het vergassen van ganzen ben, dat staat buiten kijf.
En dan weet ik wie er voorstander van zijn: VVD en CDA, en welke tegen.

Maar de kwestie Griekenland, dat is een moeilijke.

Ik was toendertijd ook al tegen de invoering van de Euro, en net als de SP kunnen we achteraf zeggen dat we daar gelijk in hadden.

Maar nu is het niet zo eenvoudig.
Dat de euro nadelig en duur uit zou pakken was te voorspellen.
Dat de Grieken geholpen zijn of daarmee ons allemaal het moeras in trekken is niet zo duidelijk zichtbaar.

Aan de ene kant vind ik dat we bondgenoten zijn en elkaar altijd moeten helpen.
Aan de andere kant vind ik het niet prettig dat de mensen aldaar al voor hun zestigse met pensioen gaan, waarmee ik dus het gevoel heb dat ik dat moet betalen.

En aan de derde kant vraag ik me ernstig al of ze met die miljardenlening geholpen zijn, of is dat slechts uitstel van executie?

Rene Donderdag 29 September 2011 at 6:00 pm | | Smurf

vijftien reacties

antony

ja jullie gaan nog gaan nog mischien geldt zien op 65 jaar ik denk niet dat ik nog geld zal krijgen kas is leeg aan geraken dus ja je heb wel ergens gelijk .weet ook dat de spelen een zeer grote kost is geweest en dat konden ze niet betalen en dat is juiste zelfde
ik durf zeggen dat wereldoorlog met euro,s al wat de klok slaat is dat land die de euro uitgevonden geeft ?
raar maar wel waar weer
dus ja de euro wordt onze ondergang ,plus de mensen zijn niet meer zo bereid willig als vroeger
dus ja en de mensen die op de beurs spelen die moeten aan gepakt worden dat is heel moeilijk iets denk ik dan weer
groetjes antony

antony, (URL) - 29-09-’11 19:17
Bertie

Een moeilijk op te lossen zaak, Renesmurf.
Misschien zit er nog een onvermoede vierde of zelfs vijfde kant aan die wij niet kennen…

Bertie, (URL) - 29-09-’11 19:30
Gisella

Volgens mij is de euro de slechtste beslissing geweest die ze ooit konden maken…maar ja terug draaien is volgens mij ook geen optie meer… tja ik weet het niet maar wel dat het niet helemaal goed gaat nu.

Gisella, (URL) - 29-09-’11 19:41
Terrebel

Dat Grieken voor hun zestigste met pensioen gaan is gewoon niet waar. Simpel. De Grieken hebben een schuld van 50 miljard en dat vinden we vreselijk. Dat Amerika een schuld heeft van 200 TRILjard vinden we ogenschijnlijk heel normaal. Ik vind dat nogal krom.

Terrebel, (URL) - 29-09-’11 19:50
Sjoerd

Het is qua werk in europa gewoon niet gelijk verdeeld. Daar wringt de schoen.

Sjoerd, (URL) - 29-09-’11 20:20
frank-103

het rijke nederland en duitsland mag de tekorten elders aanvullen, dus ja, wij betalen dat de grieken met 60 met pensioen kunnen. Die lening krijgen we uiteraard nooit terug, dat lijkt me duidelijk!

frank-103, (URL) - 29-09-’11 20:40
Bart

Helpen en goed reorganiseren. Gelijke monniken, gelijke kappen !

Bart, (URL) - 29-09-’11 20:42
Patrick

@ReneSmurf weet het antwoord ook niet

Patrick, (URL) - 29-09-’11 22:24
hanscke

Ik lees in een reactie: het rijke Nederland. Zo rijk zijn “wij” nu ook niet meer.

hanscke, (URL) - 29-09-’11 23:15
oma

Ha Rene,

We zijn bondgenoten, daar heeft elk land mee ingestemd, dus nu zitten we op de blaren.
Mede omdat er toen al speelde, waar het nu op fout loopt.
De regering van Griekenland had en heeft er een rommeltje van gemaakt, uitkeringen van pensioenen aan overledenen, geen belasting heffen, te vroeg pensioen, ambtenaren die echt overbodig zijn, enz.
Maar we zijn bondgenoten, dus gaan we er voor, auw. oma

oma, (URL) - 29-09-’11 23:18
J@n.

Maar zowel in Griekenland als in Nederland is het toch weer de kleine man die voor de schade op moet draaien

J@n., (URL) - 29-09-’11 23:58
Albert y Mara fotolog

Gepubliceerd in de Wereldkrant van Radio Nederland Wereldomroep van 14 juli 2011
Gewoon lezen, en al zou 50% waar zijn, dan is dit nog teveel.
Grtz Albert

Als er één land is waar een ieder zich in de zevende hemel waande, was het wel Griekenland. Dat schrijft Wim van Werde, die sinds 5 jaar met zijn vrouw Margret op Korfoe woont. Niemand maakte zich ergens zorgen over, laat staan dat iemand dacht dat er iets heel erg mis was. Tot de crisis uitbrak…
Er was hier niets mis, alles en iedereen was gelukkig, totdat . . . er zo nodig een Europese Unie moest worden opgericht. Nog geen mens overboord, maar toen er ineens ook nog een Europese regelgeving kwam, waar alle lidstaten zich aan dienden te houden, begon de narigheid.
Happy met de drachme
Eerst kwam er ene Zalm die koste wat kost de euro introduceerde, toen premier JP die het over Normen en Waarden had, en tenslotte de cultuuromslag waarmee Nederland alle buitenlanders confronteerde met een Inburgeringsprogramma. En dan heb ik het alleen nog maar over Nederland!
Met name de Grieken werden horendol van alle Europese eisen en aanpassingen. Iedereen was happy met de drachme en van Europese wetgeving had men hier wel eens gehoord, maar niemand die zich er iets van aantrok; er was immers ook niemand die zich hoefde aan te passen aan de Griekse Wet!
Geen drukte
Nee, hier leefde men ontspannen onder de zon en geen Griek of toerist die zich zorgen maakte om wat elders in Europa gebeurde. De zaakjes werden onderling geregeld. Wou Spiros bij de eerstvolgende verkiezingen graag burgemeester worden, dan werden complete families benaderd om hun stem op hem uit te brengen.
Als tegenprestatie werd bijvoorbeeld gratis water in het vooruitzicht gesteld. Daar kwam geen drachme of euro aan te pas, dat werd gewoon onderling afgestemd en niemand die zich druk maakte. Trouwens, het woord ‘druk’ bestond hier in Griekenland niet.
This is Greece
Menigmaal stond ik perplex, bijvoorbeeld als we de waterrekening gingen betalen – van automatische incasso had men nooit gehoord. Er lagen honderden onbetaalde rekeningen opgeslagen. Als ik vroeg waarom men niet betaalde, haalde men de schouders op: ‘This is Greece, Mister’.
Ook aan belasting (alleen het woord al) had en heeft men hier een broertje dood. Hoe vaak wij voor gek zijn verklaard, omdat wij alles wel tot in de puntjes geregeld wilden hebben, weet ik niet meer, maar we hebben maar al te vaak een Griek ‘Stupid Tourist’ horen mompelen.
Illegaal aftappen
Hier staat menige lap grond niet eens geregistreerd, laat staan dat er legaal gebouwd wordt. Na het toeristenseizoen beginnen de Grieken te bouwen – want dan hebben ze weer geld – en in het voorjaar staat er een prachtig, zij het illegaal, huis.
Niemand staat daar raar van te kijken, en ook de regering is dan even niet thuis. Water en elektra wordt van de buurtjes afgenomen (als die al niet zelf illegaal aftappen) en geen kip die er naar kraait.
Toeristen en olijven
Trouwens, de meeste Grieken zitten gedurende de winter thuis zonder werk. Men teert op wat men in de zomer heeft verdiend. Er is ook geen mogelijkheid om te werken, want er is geen werk. Heeft elk Europees land wel een industrie waar de economie op draait, hier in Griekenland leeft men in de zomer van de toeristen en in de winter van olijven.
Daar komt nog bij, dat sinds mensenheugenis de Griekse Regering bij de Europese Unie aanklopt voor subsidie. Te weinig regen heeft de druiven- en olijventeelt geen goed gedaan en of de Europese Unie dat maar even wil compenseren.
Olietankervloot
De regering ontvangt miljoenen en koopt het overschot aan druiven en olijven voor een paar centen van de boeren op. Doordraaien maar, zo gaat het jaar in, jaar uit. Dat deze producten nooit als exportproduct richting Europese winkels gaan, daar heeft men hier nog nooit bij stil gestaan. Nu de Europese Unie wil dat juist ‘dat’ gebeurt, is men helaas te laat. Europese Supermarkten halen hun druiven en olijfolie allang uit Italië, Spanje en andere Zuid-Europese-landen. Bij Nederlandse supermarkten vind je nauwelijks Griekse producten.
Maar heeft Griekenland dan niet zowat de grootste olietankervloot van de wereld? Yes, maar deze schepen varen doorgaans niet onder de Griekse vlag, maar staan in het buitenland geregistreerd, zodat de Griekse belastingdienst weer naast de pot piest.
Jongeren
Ook wat betreft de werkgelegenheid voor jongeren, heeft Griekenland weinig of niets te bieden. Oké, ze kunnen naar de universiteit, maar daarna belanden ze in een bootje om toeristen rond te varen of als (onderbetaalde) ober in een restaurant.
Is dit alles niet ietwat te negatief? Nee, de Grieken weten niet beter, het gaat al jaren zo, en dat is nu eenmaal de cultuur hier. Probeer dat nu ook niet 1-2-3 te veranderen, zoals de Europese Unie dat wil, want dat is onmogelijk.
In feite loopt Griekenland ver achter op Europa, niemand die zich daaraan stoorde, totdat . . . of had ik dat al uitgelegd?

Albert y Mara fotolog, (URL) - 30-09-’11 00:09
Marjolijn

Het blijft een moeilijke kwestie.
En of we het geleende geld ooit terug krijgen…??
Gelukkig schijnt ook hier de zon en niet alleen in Griekenland.
Op naar een heerlijk weekend.

Marjolijn, (URL) - 30-09-’11 05:35
Laurent

Zoals ik het begrijp is het vooral een keuze of we de Grieken met directe steun helpen, of we ze failliet laten gaan en dan via onze banken betalen omdat die weer overeind gehouden moeten worden. Misschien is de eerste optie dan beter, want die banken kunnen van mij ook het zuur krijgen.

Laurent, (URL) - 30-09-’11 07:49
Daan

Links of rechtsom, het probleem in Griekenland zal toch uiteindelijk door ons betaald worden.. dus kunnen we het beter nu doen, zijn we ook van al dat gezeur af en kunnen we weer verder met onze eigen politieke crisis

Daan, (URL) - 30-09-’11 11:50
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.