Ontwikkelingssamenwerking

De uitgaven voor ontwikkelingssamenwerking staan met dit kabinet en de gedoogpartner continu onder druk.
Dit is onterecht.
Het budget voor ontwikkelingssamenwerking is een grote grabbelton geworden waar iedereen uit denkt te kunnen graaien, met Geert Wilders en minister Verhagen voorop.

Ontwikkelingssamenwerking kan zeker effectiever.
Dit bereiken we alleen niet door naar het budget voor ontwikkelingssamenwerking te kijken, maar door te kijken naar beleid van andere ministeries.

Zo is Nederland een belastingparadijs voor grote internationale bedrijven, waardoor ontwikkelingslanden belastinginkomsten mislopen.
Als we dit aanpakken, hebben we al 15 procent van het budget binnen.

Zo kunnen we nog wel even doortellen.
Als we het negatieve beleid van de verschillende ministeries aanpakken, dan is het budget voor ontwikkelingssamenwerking zo terugverdiend.

Bovenstaande zijn overigens niet mijn woorden, maar die van Arjan El Fassed.
Het kan soms zo simpel zijn.

Rene Dinsdag 29 November 2011 at 12:00 am | | Smurf

elf reacties

tagrijn

El Fassad heeft zeker gelijk, maar zolang we ook geld geven aan regimes waar de hulp door de leidende onverlaten wordt gebruikt om wapens te kopen, moeten wel wel even pas op de plaats maken. Hulp aan mensen in die landen moet, maar het moet niet in en bodemloze put of op de verkeerde plek komen.

tagrijn, (URL) - 29-11-’11 01:10
Marjolijn

Met een goede, betere verdeling kan men heel ver komen.
En een belastingparadijs voor grote internationale bedrijven hoeven we echt niet te zijn, die mogen ook gerust aangepakt worden.

Marjolijn, (URL) - 29-11-’11 05:55
zuster_klivia

En hebben we dan wat extra geld voor de gezondheidszorg over misschien? Mijn blog van vandaag gaat deels daarover. Voor 2012 staat ons heel wat te wachten… :(

zuster_klivia, (URL) - 29-11-’11 06:50
Redstar

Klopt helemaal wat de goede man zegt. Ik vrees alleen dat dat nog niet snel zal gebeuren met het huidige kabinet aan het roer van hun piratenschip. Dut kabinet moet om. Hoe dan ook.

Redstar, (URL) - 29-11-’11 08:23
Chantal

Het klinkt idd simpel, helaas is de praktijk weerbarstiger. Ook een probleem is dat met het geld dat er wel wordt uitgegeven, vaak niet de juiste dingen gebeuren, en dus ook dat spanning geeft.

Chantal, (URL) - 29-11-’11 11:34
Sjoerd

Het kan simpel zijn, maar ook als we ministeries gaan uitkleden moeten we nog altijd die (weiger)ambtenaren blijven betalen. Ofwel, het geld moet toch van de gewone burger komen…

Sjoerd, (URL) - 29-11-’11 12:46
Bertie

Als het eenvoudig was zou er wel een ingewikkelder verdeelsleutel komen of iets anders. Iedere nieuwe regering wil graag met iets ‘eigens’ voor de dag komen.

Bertie, (URL) - 29-11-’11 12:59
ollie

Hij heeft groot gelijk ! Denk je dat het bij ons beter is ?

ollie, - 29-11-’11 16:22
Bartacus

Jouw woorden….. of die van Groenlinks. het is allebei linkse baggerpraat :-)

Bartacus, (URL) - 29-11-’11 16:44
rietepietz

Nederland een belastingparadadijs…. ? dat ik jou dat nog eens mag horen herhalen !
Men zou zéker moeten zorgen dat de ontwikkelingshulp béter terechtkomt en niet bij regiems die er wapens voor kopen , mooie paleizen mee bouwen en voor van alles waar dat geld nou eenmaal niét voor bedoeld is .
Maar het is best overdreven dat wij als piepklein landje 2 á 3 x zovvel betalen als grotere landen ,én relatief veel vluchtelingen op genomen hebben in de loop der jaren .

rietepietz, (URL) - 29-11-’11 19:29
Rob Alberts

Jammer genoeg worden de simpele,oplossingen niet altijd gewaardeerd.
Bezorgde groet

Rob Alberts, (URL) - 30-11-’11 21:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.