Ik niet!

Elk jaar zie ik op een bepaalde dag weer her en der vlaggen wapperen met schooltassen er aan.
Hoera, in dat pand woont een geslaagde examenkanidaat.

Zo zag ik een vlag met tas aan een huis waar ooit, en erg lang, een bejaarde dame woonde.
Ze stierf, pand kwam dus leeg, weer gevuld, maar geen idee hoe of wat.

Dus kennelijk toch een gezin er in met een afgesturdeerde jongere.

Ja, ik snap dat nooit.
De tas aan de stok hangen omdat?
Ehm.

En dadelijk weer binnenhalen om volgend schoolseizoen te hergebruiken voor de vervolgopleiding?

Het is onderdeel van de Nederlandse cultuur, en anderen doen het dus doet men maar mee.
En ik heb altijd iets tegen meedoen vanwege het meedoen.

Ik ben zelf ook meerdere malen geslaagd, maar heb nimmer een vlag, laat staan met tas, uitgehangen.
Ik vind die aandachttrekkerij nonsens en flauwekul en bah.

Men doet een opleiding om een diploma te halen en daarmee te gaan werken.
Het is geen prestatie, het is juist het doel van de opleiding.
En wie het niet haalt, tja.

Maar als je het wel haalt en jezelf dan voor de borst kloppen, of je door anderen laten feliciteren?
Nee!

Inmiddels ben ik wel oud en wijs genoeg dat ik wel zo netjes ben om de geslaagden van harte te feliciteren.
Maar echt van harte gaat dat nog altijd niet.

En als ik ooit 50 word, geen pop!
En als ik ooit 100 word, geen burgemeester!

Een lintje hoop ik wel op, dan kan ik die lekker weigeren!
Zalig paasei.

Rene Vrijdag 05 Juli 2013 at 6:00 pm | | Smurf

veertien reacties

Han

Ook voor mij is er nooit een vlag gehesen, zelfs geen gebakje. Het was heel gewoon dat je je best had gedaan.

Ik geniet nog een weekje van de vakantie en dan haal ik mijn blogschade wel weer in. :)

Han, (URL) - 05-07-’13 20:24
jager

Niet zo negatief Rene, is toch juist een vrolijk gezicht zo’n vlag. Ik vindt het mooi en laat geen gelegenheid voorbij gaan om de vlag uit te hangen. Anders staat ie ook maar weg te schimmelen in de berging ;)
Maar een pop met mijn 50e hoef ik ook niet hoor!

jager, (URL) - 05-07-’13 20:46
Terrebel

Ach, tradities zijn er al eeuwen. De Nederlandse traditie om zich ten onrechte ergens druk over te maken zal ook niet snel verdwijnen. Omdat ik zelf kinderen heb (en er zelfs ooit één geweest ben!) vind ik het heel normaal om een beloning te geven aan iemand die ‘gewoon’ z’n best doet. Bijvoorbeeld door ‘dankjewel’ te zeggen tegen de buschauffeur die mij weer veilig thuisgebracht heeft, al is het z’n werk. Vind jij het niet leuk als iemand zeg: ‘Dank u wel dat u mijn gevel zo netjes geschilderd heeft, meneer de schilder!’ Of zeg je dan ook: ‘Ik vind het onzin dat u mij bedankt omdat ik gewoon mijn best doe.’? Een compliment krijgen is toch leuk? Maar misschien vinden sommigen van niet. Dat kan natuurlijk.

Terrebel, (URL) - 05-07-’13 21:14
Hans

Bij mij heeft er nooit een tas gehangen.
Als je jong bent is het toch een bevestiging.

Hans, (URL) - 05-07-’13 22:37
frank-103

Ik grijp liever iedere aanleiding tot een feestje aan om er iets leuks van te maken, met zo’n negatieve grondhouding wordt het leven volgens mij erg saai.

frank-103, (URL) - 05-07-’13 22:41
Aly

Nee voor mij ook geen vlag maar wel felicitaties en een kadootje.
:-))

Aly, (URL) - 05-07-’13 23:03
Grietje

:) mopperkont

Grietje, (URL) - 05-07-’13 23:21
Di Mario

Die vlag heb ik ook geweigerd. Maar dat feestje heb ik wel gevierd. Maar dat komt ook omdat ik toen nog heel veel van feestjes hield.

Love As Always
Di Mario

Di Mario, (URL) - 05-07-’13 23:24
karel

heb op het werk een kast vol schouderklopjes , bracht ze eens mee naar de bakker , kon er nog niet 1 brood voor krijgen :)
ach laat de huidige jeugd dat nu zo doen , ik heb ook nooit iets gekregen voor welk diploma dan ook
heb besloten om me na het lezen van dit blog nog een pintje te gunnen
proost

karel, (URL) - 06-07-’13 00:43
Albert y Mara fotoblog

Frank103 vertolkt een beetje veel onze gevoelens. Elke gelegenheid aangrijpen om een feestje te bouwen. Als levensgenieters is dit de fijnste manier om door het leven te gaan ;-) .
Een fijn zomers weekend toegewenst.
Grtz Mara

Albert y Mara fotoblog, (URL) - 06-07-’13 00:57
Marjolijn

Redenen genoeg om een leuk feestje te bouwen.
En die laat je dan allemaal lopen..?
Ook een beetje saai.
Fijn weekend en geniet van het zonneke :-)

Marjolijn, (URL) - 06-07-’13 04:58
rietepietz

Je zou een zoon naar het hart van m’n zijn geweest. Mijn vader vond het “niet meer dan je plicht dat je je best deed op school” en geen reden voor een cadeautje als je geslaagd was.
Natúúrlijk doe je ( meestal) de opleiding voor jezelf maar dat wil nog niet zeggen dat je daar niet blij mee mag zijn als je die opleiding met goed gevolg hebt afgerond.
Ik zie nou juist weer niets in de vlag uitsteken omdat een ánder een feestje heeft of had, zo wappert er hier dus geen vlag op bevrijdingsdag (ik was er wel bij maar weet er niets meer van ) of wanneer er een koninklijke verjaardag gevierd wordt. .
De énige momenten dat de vlag uitging was dus mét de tas zodra er een kind een diploma binnen had waar hard voor gewerkt was. Het is leuk dat alle meelevenden mensen om je heen dat weten dat het gelukt is ,ik vind het een leuk ritueel !

rietepietz, (URL) - 06-07-’13 16:29
Leibele

Iemand die heel goed zijn best heeft gedaan maar het examen niet haalde heeft meer gepresteerd dan iemand die er de kantjes er van afliep en de mazzel had om door z,n hoge IQ met vlag en wimpel te slagen. Er is iets goed mis met met het “beloningssysteem”.

Leibele, (URL) - 06-07-’13 18:48
Mirjam Kakelbont

Amen!
Ik ben ook in staat de vlag uit te hangen, want mijn dochter is overgaan van vijf naar zes gymnasium. Dit was het zwaarste jaar ooit.
Maar nee, ik hoef ook niet in de krant met een hand van de burgemeester. Vorig jaar ben ik 50 geworden maar ik heb de familie gewaarschuwd als ze “leuke” dingen voor me zouden organiseren, ik gewoon weg zou lopen en dezelfde dag niet meer terug zou komen. Gelukkig zijn ze daar ingetrapt :D
Wel attent van je om de geslaagden te feliciteren!

Mirjam Kakelbont, (URL) - 08-07-’13 08:44
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.