ZangeRes zondeR naam

Tijdens het kerstmaal kwam ik er tot mijn grote verbazing achter dat er toch nog mensen bestaan die dit lied niet kennen.
De kerstklasieker van de Zangeres zonder naam, Hij was maar een neger.'t Liep tegen Kerstmis, hij zocht in de stad
Of iemand voor hem soms een kamer nog had
Maar waar hij ook kwam, even keek men hem aan
Dan schudde men 'nee', en dan kon-ie weer gaan

Hij was maar 'n neger, zo'n zwarte
Zoiets haal je niet in je huis
Omdat je 't noodlot dan tartte
Want die zwarten zijn immers niet pluis

Hij zag door de ramen de kerstbomen staan
Met glinst'rende bellen en lichtjes eraan
Hij hoorde gezang, ozo vroom en devoot
Terwijl men voor hem alle deuren goed sloot

Hij was maar 'n neger, zo'n zwarte
Zoiets haal je niet in je huis
Omdat je 't noodlot dan tartte
Want die zwarten zijn immers niet pluis

In 't kerkje dat noodde, daar knielde hij neer
Bij 't ruw-houten kribje, van ons Lieve Heer
Toen vroeg-ie zich af of dat kindje zo klein
Alleen maar voor blanken geboren zou zijn

Hij was maar 'n neger, zo'n zwarte
Zoiets haal je niet in je huis
Omdat je 't noodlot dan tartte
Want die zwarten zijn immers niet pluis

En de mensen die mij en de zangeres meteen willen betichten van racisme (men leest immers wat men wil lezen) wil ik even waarschuwen, dit is niet de mening van mij of de zangeres, het wordt gezongen vanuit de positie van de  mensen die wel discrimineren, het is juist een verzet tegen racisme.

Rene Donderdag 27 December 2018 at 10:22 pm | | Smurf
Gebruikte Tags:

zeven reacties

John

Wie jou een beetje kent weet dat je geen racist bent. Een beetje vreemd misschien, maar geen racist. HEt liedje kende ik trouwens ook niet.

John, (URL) - 28-12-’18 07:11
די מריו

Ik moet je bekennen, ik kende dit liedje volgens mij ook niet. Nou.. de regel hij was maar een neger lied mij wel een belletje rinkelen, maar dat was misschien omdat ik er een keer over gelezen had. Door de link die jij erbij hebt gezet heb ik er nog iets meer over kunnen lezen. Het nummer is gecoverd door eind jaren 90, werd geboycot en ik zie dat hij op youtube ook is geblokkeerd. Waarschijnlijk melding van gemaakt zonder dat ze het verhaal achter het nummer niet kennen.

love As Always
di mario

די מריו, (URL) - 28-12-’18 07:34
Frank-103

Nee, dit lied ken ik ook niet.

Frank-103, - 28-12-’18 13:23
Suske

Dit lied heb ik ook nog nooit gehoord. Het zal hier wel niet in de hitparade gestaan hebben.

Suske, - 28-12-’18 16:39
Rietepietz

Je moet wel van dit genre houden om dit liedje te kennen. Ik was zeker geen fan van deze zangeres en herken dus alleen haar grote hits. Dit lied stamt nog uit de tijd dat mensen niet overal, te pas en te onpas, racisme in zagen.

Rietepietz, - 28-12-’18 18:21
Thérèse

Ik ken het ook helemaal niet. Het doet mij zo denken aan “Hij was maar een clown” van Ben Kramer. Vreemd.

Thérèse, (URL) - 28-12-’18 23:17
Hans

Ja, dit nummer ken ik wel van haar, kun je je nu niet meer voorstellen dat ze het heeft gezongen.
Zelf zou ik dit nummer nooit draaien. Hans

Hans, (URL) - 29-12-’18 22:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.