XitteRend

Ik heb zaterdagmiddag het radioprogramma Muziekcafe laten schieten omdat ik graag bij de vertelling aanwezig wilde zijn die op dat moment plaatsvond in het zeer nabij gelegen stadstuintje ,,Ons Toentje" over de geschiedenis van een Joodse familie uit Winschoten.
De stadsgids wachtte eerst even tot het klokkespel in de Winschoter Toren d`Olle Witte uitgeklonken was en vertelde eerst nog even over het tijdelijke kunstwerk ,,Levenslicht" dat zich ook in dat tuintje bevindt.
Hij sprak zonder microfoon luid en duidelijk de niet veel meer dan dertig toehoorders toe.

Een indrukwekkend verhaal, en ik heb nooit geweten dat er al vijf jaar Stolpersteine/struikelstenen zijn in de Dr.D.Bosstraat, een andere straat dan de Bosstraat.

Deze opname maakte ik op donderdagavond, toen was ik daar helemaal alleen.
Het kunstwerk dooft naar helemaal donker en dan licht het langzaam weer op, steeds opnieuw, overal in Nederland.

En die potten met kaarsjes staan er gelukkig ook nog steeds.

Rene Maandag 27 Januari 2020 at 12:00 am | | Smurf

vier reacties

די מריו

Ik heb de linkjes even aangeklikt in je verhaal. Die ga ik even goed lezen. Bedankt er voor.

Love As Always
Di mario

די מריו, (URL) - 27-01-’20 09:33
Villasappho

Veghel heeft ze ook liggen, maar ik vind het spul niet zoveel betekenen als een stolperstein of klein monument. Die liggen er veel langer. Als je op de website kijkt zie je ook dat er heel veel gemeentes en steden zijn die ze niet hebben. Elke steen staat voor een mens, Joden legden stenen op graven terwijl ze door de woestijn zwierven en nu nog doen ze dat. Het idee erachter is dus absoluut mooi, maar waarom niet iets wat meer mensen bereikt. Al die stenen bij elkaar in Rotterdam is een gaaf gezicht maar een klein hoopje daar bereik je niet de nieuwe generatie mee die moeten gaan herdenken zonder overlevenden en veteranen.

Villasappho, (URL) - 27-01-’20 19:43
Rietepietz

Ja je hoort op het moment veel indrukwekkende verhalen en er wordt overal herdacht. De struikelstenen vallen lang niet overal erg op en dat is best jammer.

Rietepietz, (URL) - 27-01-’20 21:55
Hans

Dat waardeer ik enorm in je Rene, dat je bij de vertelling wilde zijn, we mogen dit ook nooit vergeten.
Zelf vind ik het kunstwerk ,,Levenslicht” ook heel mooi gemaakt. Hans

Hans, (URL) - 27-01-’20 22:10
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.