Mijlpaal

Hiep hiep hoera, het langslopende en daarmee oudste radioprogramma ter wereld bestaat 75 jaar!
De Arbeidsvitaminen.

Na de tweede wereldoorlog was de wederopbouw van Nederland volop bezig, en bij de AVRO bedachten ze een muziekprogramma voor tijdens het werk, verzoekjes van bedrijven en dat is nooit meer opgehouden.

Arbeidsvitaminen bestaat sinds 19 februari 1946.
Op wikipedia staat dat Arbeidsvitaminen van 1965 tot 2010 werd uitgezonden op radio 3, en vanaf toen op radio 5, en voor de periode toen radio 3 nog niet bestond staat een vraagteken.  Nou, Hilversum 1 en 2, dat lijkt me toch logisch.
Ik besta zelf sinds 1974 en ik weet niet anders dan dat de Arbeidsvitaminen meer bij de AVRO hoorde dan bij een zender, waar de AVRO maar zendtijd had deden ze Arbeidsvitaminen, en ook het nog veel oudere maar inmiddels wel om zeep geholpen AVRO`s Radiojournaal kwam ook altijd voorbij.  Het maakte niet uit welke zender, AVRO was AVRO.  Ik herinner me zelfs dat Arbeidsvitaminen op twee zenders tegelijk was, beide met andere presentatoren en een andere stapel muziek en komend vanaf een andere lokatie.  En als de AVRO ergens in de avond een uurtje zendtijd had: Hobbyvitaminen.

Tot de zendmasten vielen luisterde ik het meest 3FM, daarna was ik zeer tevreden over het middengolfgeluid van radio 5 op de 747AM.  Toen Rutte dat wegbezuinigd had nam ik voortaan geen radio meer mee naar mijn werk, ik wilde Arbeidsvitaminen of niks.  Iets anders wilde ik niet. En een speciale radio aanschaffen doe ik sowieso niet. Dus luisterde ik vanaf toen alleen Arbeidsvitaminen als ik vrij ben, tijdens vakantie`s of werkloosheidsperiodes.  Via mijn televisietoestel of mijn laptop.

Maar inmiddels hoor ik het ook wel weer veel tijdens mijn werk, steeds meer collega`s hebben wel DAB radio`s en als ze dan met mij werken zetten ze de Arbeidsvitaminen op en sommige vinden het zelf ook wel leuk.
Dan heb je tenminste veel muziek en niet aldoor verkeersinformatie en flitsverklikkers en dat alles gesponsord is en weerberichten en nieuwsgeleuter en spelletjes.

Ik vind het ook erg aangenaam dat Hans Schiffers het weer presenteert, dat deed hij in een grijs verleden ook al eens, toen hij vertrok werd hij opgevolgd door wijlen Wim Righter, Gerard Ekdom, die de titel omhelsde, en toen hij dat niet meer droeg ging de glans ook van hem af. Arbeidsvitaminen ging naar 5 en Jan Steeman presenteerde het in keurig Nederlands, tot Hans het weer overnam.  Hans is eigenlijk nooit echt vertrokken want de AVRO trouw gebleven, en daar heb ik ook wel eens wat van gehoord.

Arbeidsvitaminen bestaat uit steeds drie platen non stop, begeleid door steeds andere feitjes.
Al staat de wereld ook in brand, de Arbeidsvitaminen gaan immer voort.

En ik denk ook nog wel eens aan de misselijkmakende piratenzenders, die vanaf zee uit gingen zenden om de wet te omzeilen, en die deden nadien nog steeds net alsof zij de radio hebben uitgevonden, terwijl iedereen kan weten dat er toen ook al Arbeidsvitaminen waren, en in de jaren er voor, en in de jaren er na, en altijd.

Arbeidsvitaminen brengt de muziek tot leven, waar de Top 2000 het kapot maakt.

Rene Woensdag 17 Februari 2021 at 9:21 pm | | Smurf

negen reacties

Hans

De Arbeidsvitaminen, inderdaad een felicitatie waard.
Gelukkig ook de vele veranderingen overleeft, mogen van mij nog lang door gaan.
De FM was ook een goed middel tegen de zeezender, nu kwalitatief beter geluid.
De laatste regel is goed gevonden. Hans

Hans, (URL) - 17-02-’21 22:27
די מריו

Dat is een hele tijd, veel veranderingen in de wereld en nog steeds hetzelfde concept, dat is wel mooi.

Love As always
Dimario

די מריו, (URL) - 18-02-’21 07:00
John

Ik luister het nooit meer, maar een mooie tijd voor zo’n programma om te bestaan. Dat hebben ze toch knap voor elkaar.

John, (URL) - 18-02-’21 08:31
Rietepietz

Zelfs ik ben opgegroeid met de arbeidsvitaminen. Ja dat moet op Hilversum 1 of 2 geweest zijn want meer wás er aanvankelijk niet zelfs toen er al buis radio de distributie radio opvolgde. Hilversum 3 kwam er pas toen de, door jou verfoeide, veel luisteraars afsnoepten. Ook wij luisterde destijds liever naar de piraten omdat lekkere muziek daar geen kwestie van een uur maar wanneer je maar wilde . In die tijd ben ik de arbeidsvitaminen dus al uit het oog verloren. Maar ieder z’n voorkeur natuurlijk.

Rietepietz, (URL) - 18-02-’21 17:53
Noortje

Af en toe luister ik naar Arbeidsvitaminen. Ze draaien wel gezellige platen.

Noortje, (URL) - 18-02-’21 19:05
francky

Hilversum was hier niet te ontvangen op de middengolf. Aan de zeezenders en vooral aan Veronica heb ik goede herinneringen. Die hadden goede muziek die je elders niet hoorde, toch niet op de vlaamse zenders.

francky, (URL) - 18-02-’21 20:58
Frank103

De arbeidsvitaminen had ik vroeger wel aanstaan, toen had je ook spelletjes als ‘50 pop of een envelop’. Nu bij het thuiswerken heb ik radiozenders.nl en dan radio 10 gold jaren 80 muziek aan staan.

Frank103, - 20-02-’21 11:57
Liesbethblogt

Ik ken de benaming maar luister geen radio meer sinds de reclame zo belachelijk lang duurt. Maar dat het zo lang bestaat vind ik wel knap in een wereld die zo verandert.

Liesbethblogt, (URL) - 20-02-’21 20:25
hanscke

Ik was vroeger als tiener heel boos op de arbeidsvitiaminen. Allemaal oude meuk en dan de laatste tien minuten nog een paar actuele platen. Ach dat was in mijn tijd van storm und drang

hanscke, (URL) - 26-02-’21 19:49
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.