U ziet maaR

De documentaire waar ik dit jaar, tot nu toe, het meest van onder de indruk ben is deze:

Ze woonden allebei al jaren in Groningen, hemelsbreed slechts dertig kilometer uit elkaar. Totdat hun levens op hun zeventiende per ongeluk met elkaar verstrengeld raken. Nu, 56 jaar later, zijn Peter en Erik vastbesloten om de waarheid achter hun mysterieuze scheiding te vinden. Waarom werden ze gescheiden en wie had de macht om hen uit elkaar te halen?

De broers duiken samen met onderzoeksjournalist Myrthe Buitenhuis in de ondoorgrondelijke wereld van plaatsingscommissies, psychoanalytische theorieën, dossiers, archieven en moeilijk benaderbare officiële instanties. De scheiding van Peter en Erik blijkt geen incident, maar voort te vloeien uit een mysterieus wetenschappelijk onderzoek in de Verenigde Staten waarvoor tweelingen bij de geboorte werden gescheiden. Waren zij zelf ook onderdeel van een dergelijk experiment?

Via deskundigen horen de broers over de wetenschappelijke tendens in de jaren zestig, debatten over nature-nurture en over het effect dat psychoanalytische theorieën en instanties kunnen hebben op een mensenleven. Met elke ontdekking komen Peter en Erik een stapje dichter bij het waarom en het gedachtegoed achter de scheiding, voordat de antwoorden voorgoed verloren gaan.

Ik wilde eerst niet kijken, maar toen het begon besloot ik toch om de tv aan te zetten en ik werd meteen door het verhaal gegrepen.
Nou ja, het verhaal kende ik al wel, maar nu gingen ze op onderzoek uit.
Een dag later heb ik ook deel 2 bekeken.

En dat is mooi, dat er nog tijd en ruimte en geld is om dit verhaal te vertellen.
Het staat natuurlijk nooit in verhouding met het leed dat het Journaal dagelijks laat zien, maar het geeft wel zin aan het leven door op onderzoek te gaan.
Het merkwaardigst vind ik nog de moeder die er na 25 jaar nog niet aan toe was, maar na nog eens 25 jaar wel.

We mogen toch hopen dat er tegenwoordig beter voor mensen gezorgd wordt, ook geestelijk.

https://www.2doc.nl/documentaires/2024/05/peter-en-erik.html

Rene Maandag 27 Mei 2024 at 11:24 pm | | Smurf

Eén reactie

די מריו

Ik heb het wel van gehoord, maar nog niet gezien, maar je advies is dus wel kijken.

Love as always
Dimario

די מריו, (URL) - 29-05-’24 10:13
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.