Daar vond ik persoonlijk niks aan. Druk gedoe, leuk doen gedoe, verplicht lachen of ik schiet. Niet mijn ding, niet mijn humor.
2 Frits Spits.
De Avondspits sloeg ik nooit over, dat hoorde gewoon bij de dag, en dat wat er voor en er na kwam luisterde ik ook graag. En toen radio drie helemaal over de kop ging bleef de Avondspits fier overeind. Tijd voor Twee had ik niks mee, voor mij had de Avondspits niet hoeven stoppen. De Strepen van Spits was ik wel weer een groot liefhebber van en van de Taalstaat pik ik vrijwel altijd toch even het eerste uur mee. En Spits is altijd de publieke omroep trouw gebleven, nimmer is hij gezwicht voor de zak met geld waar de commercielen zo graag mee zwaaien, geld dat overigens ook gewoon uit onze zakken komt.
3. Top 2000
Dat vind ik geen radio. Dat vind ik wel zulke voorgebakken meuk en over de top gedreutelde gebral dat ik er helemaal van niet meer uit mijn woorden kom. Bah, ik sla altijd over, ze halen gewoon de ziel uit de muziek zoals zij er mee omgaan.
4. Top 40.
Het enige wat ik leuk vind aan de Top 40 is de tune, en voor de rest heb ik helemaal niks met die lijst. En al dat sterrennieuws tussendoor staat me ook tegen.
5. Met het Oog op Morgen.
Dat programma is er bekend om dat het er gewoon elke dag is tussen 23 en middernacht, over het nieuws gaat, en een Duitstalige tune heeft. Ik luister het nooit.
6 Radio Tour de France.
Dat hoor ik ook nooit. Ook bekend van de schitterende tune.
7 Radio Veronica.
Bah, buiten de grens gaan zitten om de wet te omzeilen om zo geld te vangen en niks af te dragen. Nee, er was een prima bestel in Hilversum en daar traden ze later tot toe en ze verlieten het ook weer en het bestaat nog steeds. En ik heb er nog steeds zeer weinig mee.
Toen ze nog op radio 3 zaten luisterde ik er toch wel met regelmaat naar, maar ik heb ze nooit in mijn hart gesloten.
8 Weeshuis ven de hits.
Zou eigenlijk, Peter van Bruggen, moeten zijn, want ik heb minstens net zo genoten van Route Du Soel als van het Weeshuis van de Hits, en The Breakfastclub was best oke.
9 Ronflonflon.
Ja, echt Ronflonflon staat in de top 10 van de onvergetelijke luisterlijst, wow zeg. Ronflonflon ging overal dwars tegenin en overal overheen en buitelde van hoogtepunt naar dieptepunt en belandt dan toch na al die jaren alsnog in zo`n lijst. Dan heeft het toch zeer diepe indruk gemaakt.
Op mij zeker, ik luister het nog steeds vrijwel iedere dag, want dat kan tegenwoordig.
10 Arbeidsvitaminen.
He, gelukkig, en eindelijk. Want nooit won Arbeidsvitaminen een ring of andere prijs. Dat komt, Arbeidsvitaminen was net als het Journaal iets dat er gewoon altijd bij hoorde. En is nu een soort van verscholen geheim op radio 5 waar het elke werkdag maar doorgaat met het voortzetten van het nimmmer meer ophoudende en alsmaar uitdijende wereldrecord van langslopende radioprogramma ter wereld. Ze hadden het nooit van 3FM moeten halen, dat is de doodsteek voor die zender geweest. Nou ja, doodsteek, de zenders pompen sowieso immer voort. En Arbeidsvitaminen doet dat al sinds 1946.
Ik ben zelf met de Arbeidsvitaminen meeverhuisd toen ze van 3FM vertrokken naar Radio 5, toen nog Radio 5 Nostalgia, en toen die zender uit de ether werd wegbezuinigd luisterde ik het alleen nog maar als ik vrij was. En sinds ik een mobliele telefoon heb hoor ik het weer vaker.
Ter nagedachtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog moedwillig door de bezetting omgebrachte 452 Joodse burgers van de huidige gemeente Oldambt, organiseerde de Stichting Joods Verleden Winschoten de 22e HOLOCAUST/SHOAHHERDENKING op woensdagavond 30 oktober 2019 in Winschoten.
Ik stond bij het Joods Monument op de Venne en aanschouwde het geheel, net al vele anderen. Met op de achtergrond de geluiden van de kermis op het Marktplein. En een deel van de namen van de slachtoffers die uit Winschoten of omstreken kwamen en daar op de muur staan, werden opgenoemd. Het idee dat deze mensen echt bestaan hebben en hier geleefd hebben en zo gruwelijk uit het leven gerukt zijn.
Een groep mensen vindt dit belangrijk en ik vind het wel interessant. Vooral de muziek zo in de buitenlucht vind ik mooi, de toespraken en kransleggingen heb ik minder mee. Maar het doet me wel goed dat het sommige mensen goed doet.
Vandaag precies honderd jaar geleden begon de allereerste radiouitzending en programma ter wereld: Radio Soirée Musicale. Er werd een advertentie geplaatst met een lijstje platen en hoe men kon luisteren, en dit was de allereerste plaat:
Alhoewel er al in 1913 mee geexperimenteerd werd, eveneens door Steringa Idzerda, was dit de eerste echte uitzending die aangekondigd was en waar iedereen naar kon luisteren, bovendien werd er voorheen veelal in morsecodes uitgezonden, nu was er muziek en gesproken woord. De allereerste uitzendingen kwamen vanuit zijn huis in Den Haag. En pas vanaf 21 juli 1923 kwamen de uitzendingen vanuit Hilversum en dat is sindsdien altijd zo gebleven.
Het begin van de radio.
De voorloper van de Arbeidsvitaminen, want die drukten vroeger ook altijd voortijdig de platenlijsten af. Maar dat programma begon pas in 1946, om muziek te bregen tijdens de wederopbouw van Nederland, dat is ook de reden dat ze er nooit mee gestopt zijn want men bouwt immer voort, en daarmee is Arbeidsvitaminen het oudste radioprogramma ter wereld. Idzerda heeft niks van Arbeidsvitaminen meegekregen, hij is in de oorlog doodgeschoten door de Duitsers.
Radio gemaakt door iemand met passie voor de techniek, en iemand die het gewoon leuk vindt dat er mensen naar luisteren. Dat is radio. En niet zo veel mogelijk scoren en geld vangen en advertentie`s door de strot duwen.
22e Holocaust / Shoahherdenking in Winschoten op 30 oktober
Ter nagedachtenis aan de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte 452 Joodse burgers, die woonden in de gemeente Oldambt, organiseerde Stichting Joods Verleden Winschoten voor woensdagavond 30 oktober de 22e Holocaust/Shoahherdenking.
Startpunt was de grote zaal van Zalencentrum Lamain aan de Bosstraat 25, waar de deelnemers aan de tocht vanaf 18.15 uur werden ontvangen. Na een toespraak, startte de Stille tocht om 19.00 uur naar het Joods munument op de Venne.
Tijdens de herdenkingsplechtigheid aldaar klonk jiddische muziek, waren er toespraken, werden 80 namen opgenoemd en bloemstukken gelegd. Vervolgens was er een minuut stilte.
Het lange traject
Daarna, rond 19.45 uur, ging het lange traject van de Stille tocht verder met de route die circa 150 Joodse burgers op 3 oktober 1942, onder dwang, moesten afleggen naar de voormalige gymlokaal die hoorde bij de rijkskweekschool (afgebroken). Hier werd men opgevangen om vervolgens naar het station te gaan. Daar werden de Joden met de trein naar doorgangskamp Westerbork vervoerd.
Uiteindelijk kwam men via 93 'beestentreinen' weer langs het station om door te gaan naar de vernietigingskampen Auschwitz en Sobibor. Hier werden van de bijna 500 inwoners van de gemeente Oldambt 452 Joodse burgers vermoord.
De Kleine Klaagmuur
Van het station ging de Stille Tocht rechtstreeks naar het monument De Kleine Klaagmuur en naar de voormalige synagoge. De avond werd om ongeveerd 21.45 uur beëindigd in Zalencentrum Lamain.
Ik ben niet in het zalencentrum geweest, ik sloot me aan bij het monument op de Venne. De muziek, gespeeld door stedelijk muziekvereniging Nieuw Leven, legde ik vast en korte stukjes van lange toespraken. Op de achtergrond hoort u de geluiden van zeer nabij gelegen kermis op het Marktplein.
Er waren twee agenten bij die het verkeer tegenhielden en maanden tot stilte, dat ging perfect, de meelopende EHBO mensen hoefden gelukkig niet in actie te komen. De burgemeester was er niet bij. En dit filmpje geeft even een indruk, vrij donker, maar dat was het ook.
De VVD regeert en maakt ons land kapot, en als mensen komen demonstreren gaan ze achter de demonstranten staan, en zeggen dat er goede plannen moeten komen die niemand schaadt, maar ze zeggen niet hoe.
En ondertussen wordt alles vooruit geschoven met alle gevolgen van dien.
Gelukkig is er nu, dankzij Zondag met Lubach op de VPRO, de VVDsteun.nl waarop u uw eigen VVD steunbetuiging kan aanvragen, dit is de mijne:
Het heeft even geduurd voor ik dit filmpje ging bewerken. Ik wilde de route die ik vaak met Quandy aflegde eens filmen. Dat komt, altijd als ik had gegeten bij mijn ouders dan ging ik ook wandelen met Quandy, en dan pas naar huis. En nu ging ik naar huis zonder het Sterrebos te hebben gezien, dus fietste ik er maar eens door.
Omdat ik onderweg mensen tegenkwam staakte ik de opnames om ze vervolgens even later in de andere helft van het Sterrebos te hervatten.
Daarna één minuut van een optreden van de Element Hipster in Cultuurhuis De Klinker in het kader van het Tellerlikkerfestival, gratis toegang, en toch geen volle zaal.
Op zaterdag 21 september kunt u genieten van een gratis optreden van de Eminent Hipsters. Een groep van maar liefst veertien muzikanten verzorgen een geweldig Steely Dan tribute.
De haljaarlijkse modeshow filmde ik ook één minuut, terwijl ik die natuurlijk helemaal heb gezien, en vervolgens wat straatartiesten die na gedane arbeid samenkomen op het Marktplein. Die straatartiesten waren in het kader van een Duitse dag, dan zijn de Duitsers vrij en komen ze winkelen in Winschoten, omdat in Duitsland dan alles gesloten is, en aangezien ik geen Duiterr ben was ik gewoon werken en heb dus niks meegekregen van de optredens van die artiesten.
Vervolgens wat beelden en vooral geluiden van de toegift van Slagerij van Kampen in een volle grote zaal van De Klinker. En de boerenprotest, heel kort, heel luidruchtig, ze kwamen over het Marktplein.
In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen had mijn gemeente een stemwijzer online gezet waarvan ik de stellingen afhaalde en er vervolgens mijn mening over gaf. Niet helemaal waar die stemwijzer voor bedoeld was, maar wel leuk dat zoiets allemaal maar kan op het internet.
Basisscholen die aan de kwaliteitseisen voldoen maar te weinig leerlingen hebben, moeten geld van de gemeente krijgen zodat zij open kunnen blijven.
Tuurlijk. Scholen moeten zo lang mogelijk openblijven. Als een school uit een dorp verdwijnt komt dat de leefbaarheid niet ten goede, nieuwe gezinnen zullen zich er niet vestigen en de glijdende schaal zet zich voort.