Cultureel Erfgoed

Als ik uit mijn slaapkamerraam ga hangen en ik kijk naar rechts, dan zie ik het voormalige belastingkantoor en de Harmonie, twee monumenten die ik reeds eerder heb laten zien.
Als ik naar links kijk zie ik in de verte het volgende pand.

Waarbij ik, wellicht ten overvloede, even duidelijk wil maken dat dit allemaal al op internet staat, ik heb de informatie alleen even opgezocht en de afbeelding gescreenshotted van streetview.WINKELWONING annex BANKETBAKKERIJ gebouwd in 1898 in opdracht van bakker S. Engers in een stijl waarin Neo-Renaissance elementen zijn te herkennen. Het interieur is in de loop der tijd vrijwel geheel gewijzigd. De aanbouw aan de rechterzijde is van jongere datum en komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Het pand is momenteel in gebruik als winkelwoning.

Het hoge winkelpand is markant gelegen op de hoek van de Venne en de Kleine Boschstraat in het centrum van Winschoten.

Omschrijving

De twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde WINKELWONING annex BANKETBAKKERIJ op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in rode baksteen op een hardstenen trasraam en wordt gedekt door een afgeplat schilddak waarop platte zwarte Friese pannen, zuidoostzijde niet-originele pannen; gemetselde schoorsteen; houten gootlijst; fries van gekleurd metselmozaïek; witgepleisterde gevelbanden en waterlijsten. De gevels worden geleed door staande vensters met roedenverdeling en hardstenen onderdorpel op de begane grond en H- en T-vensters onder segmentboog met gepleisterde sluit- en aanzetstenen en trommel opgevuld met gekleurd metselmozaïek op de eerste verdieping.

De entree van de woning in halfrond portiek bevindt zich links in de voorgevel (zuidwestzijde) en bestaat uit een houten paneeldeur waarin gietijzeren roosters met halfrond bovenlicht en waarvoor een twee treden hoge hardstenen stoep. De portiek wordt omlijst met gemetselde pilasters met witgepleisterde banden en heeft een mascaron als sluitsteen. Aan de rechterzijde van de entree twee houten kelderdeuren waarin glas onder een houten latei waarboven twee staande zesruits vensters met getoogd tweeruits bovenlicht. Boven de vensters een rechthoekige erker rustend op decoratieve gepleisterde consoles met aan de voorzijde twee H-vensters waarboven in twee gepleisterde vlakken `anno 1898'; aan weerszijden een smal H-venster waarboven een decoratief gepleisterd vlak. Boven de erker is de gevel doorgetrokken boven de gootlijst en wordt bekroond met een houten fronton; twee staande vensters. Rechts in de voorgevel een etalagevenster bestaande uit een samengesteld tweedelig achtruits venster met vierruits bovenlichten onder één korfboog met mascaron als sluitsteen, waaronder twee liggende keldervensters en waarboventwee staande zesruits vensters met getoogd tweeruits bovenlicht. Boven de vensters een rechthoekige erker rustend op decoratieve gepleisterde consoles met aan de voorzijde twee H-vensters waarboven in twee gepleisterde vlakken `anno 1898'; aan weerszijden een smal H-venster waarboven een decoratief gepleisterd vlak. Boven de erker is de gevel doorgetrokken boven de gootlijst en wordt bekroond met een houten fronton; twee staande vensters. Rechts in de voorgevel een etalagevenster bestaande uit een samengesteld tweedelig achtruits venster met vierruits bovenlichten onder één korfboog met mascaron als sluitsteen, waaronder twee liggende keldervensters en waarboven een T-venster. De rechterhoek van voorgevel is afgeschuind (hierin bevond zich oorspronkelijk de entree van de winkel) en wordt bekroond met een toren. Op de begane grond een niet-origineel halfrond venster (oorspronkelijk deur) omlijst met gemetselde pilasters met witgepleisterde banden. Boven het venster een rechthoekige erker rustend op decoratieve gepleisterde consoles beëindigd met een leeuwenkop; aan de voorzijde een T-venster waarboven een gepleisterd vlak waarin de initialen van de opdrachtgever `S.E.'; aan weerszijden een H-venster waarboven afgebeeld in een gepleisterd vlak een honingraat met bijen. Boven de erker een toren opgebouwd uit een gemetselde rechthoekige onderbouw met zowel aan de voor- als linker- en rechterzijde een T-venster met halfrond bovenlicht onder rollaag met gepleisterde sluitsteen. De toren wordt bekroond met een vierkante houten spits bekleed met zink met aan elke zijde een sierkapelletje bekroond met een piron; op de top een ijzeren windwijzer.

In de noordwestgevel een staand venster en op de eerste verdieping een rechthoekige inham met aan de voorzijde twee houten deuren waarin glas, twee dichtgezette vensters, een ijzeren hijsbalk en een staand venster, alle onder rollaag; aan de linkerzijde een H-venster onder rollaag en een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling met rondom een rollaag; aan de rechterzijde een T-venster onder rollaag, een staand dichtgezet venster en een rond venster met decoratieve ijzeren roedenverdeling met rondom een rollaag.

Tegen de achtergevel (noordoostzijde) is een nieuw volume (niet beschermd) aangebouwd.

Centraal in de zuidoostgevel de entree van de winkel in halfrond portiek. De entree bestaat uit een vernieuwde deur met halfrond tweeruits bovenlicht waarvoor een niet-originele stoep. Het portiek wordt omlijst met gemetselde pilasters met witgepleisterde banden en heeft een mascaron als sluitsteen; in het portiek aan weerszijden twee staande achtruits vensters. Aan weerszijden van de entree een etalagevenster bestaande uit een samengesteld tweedelig achtruits venster met vierruits bovenlichten onder één korfboog met mascaron als sluitsteen waarondertwee liggende keldervensters. Op de eerste verdieping drie T-vensters.

Het INTERIEUR komt wegens verbouw niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Waardering

Winkelwoning annex banketbakkerij van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een winkelwoning annex banketbakkerij uit 1898 in de provincie Groningen met Neo-Renaissance elementen

- vanwege de opvallende vormgeving en rijke detaillering

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de zeldzaamheidswaarde van dit type gebouw in de provincie Groningen

- vanwege de beeldbepalende op een hoek in het centrum van Winschoten

Rene Zondag 25 September 2011 at 12:00 am | | Smurf
Gebruikte Tags:

vijf reacties

Marjolijn

Zo te zien is het nu een café geworden, dan kan het misschien nog wel even mee.
Fijne zondag.

Marjolijn, (URL) - 25-09-’11 06:19
Rob Alberts

Grotere winkelketens vernielen veel mooie gevels in oude kernen. Terwijl juist het karakter van een gevel en ook het interieur veel charme geeft aan het winkelen.
Mooi dat er ook bescherming gegeven wordt aan oorspronkelijke winkels.
Vriendelijke groet

Rob Alberts, (URL) - 25-09-’11 08:32
Redstar

Uit je raam hangen lijkt me niet zo erg handig. Je kunt er bete naar toe lopen als je het wilt zien.
Het blijft een aparte bouwstijl met al die witte reepjes er tussen.

Redstar, (URL) - 25-09-’11 09:08
J@n.

Goh, wat weet jij toch veel.
Slim hoor!

J@n., (URL) - 25-09-’11 16:07
rietepietz

Mooi die hoge ramen , ik had eigenlijk de indruk dat je iets” landelijker woont “ maar als je dit pand vanuit het raam kunt zien woon je dus toch in stedelijk gebied !

rietepietz, (URL) - 25-09-’11 18:20
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.