Keuzes maken

Open Joodse Huizen/Huizen van verzet, op zaterdag 4 mei 2019.

Voor het derde jaar doet Winschoten mee met de landelijke herdenking Open Joodse Huizen/Huizen van verzet. Dit is het programma:

Abraham van Gelder – Toen Abraham van Gelder in 1899 naar Winschoten kwam, had de Joodse gemeente een zeer rumoerige periode achter de rug.  Van Gelder zou de laatste godsdienstonderwijzer en chazzan zijn in Winschoten. Hij nam zijn intrek in de rabbinaatswoning, waar hij tot zijn deportatie in 1943 met zijn vrouw woonde.  Stadsgids Koos Akkerman laat u kennis maken met Abraham van Gelder in de rabbinaatswoning. U kunt daar ook de Mikwe, het rituele bad, bewonderen. Om 13:00 en 15:00 uur in de Bosstraat 22.

Rika Polak-Pinto – Marieken van Diedenhoven vertelt over het leven van Rika Polak-Pinto en haar rol in het maatschappelijk leven. Zo was ze onder betrokken bij de Vereniging voor Huisvrouwen in Winschoten, lid van het Burgerlijk Armbestuur en de Winschoter Woningbouwvereniging. Eind mei verschijnt in het tijdschrift Oud Winschoten een uitgebreide levensbeschrijving van haar. Het huis van de familie Polak is afgebroken. de lezing wordt gehouden in één van huizen in de straat die sterk lijken op het huis waar Rika Polak-Pinto een tijdlang heeft gewoond. Om 13:00 en 14:00 uur in de Garstestraat 9.

August Henkels – Dominee Henkels was vanaf 1937 dominee in de Vredeskerk in Winschoten. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, besloot hij samen met Ate Zuidhof en Adri Buning de verzetsgroep De Blauwe Schuit op te richten. De groep gaf onder meer teksten uit die bedoeld waren mensen hoop te geven. Henkels inspireerde de bekende Groninger kunstenaar Hendrik Werkman tot het maken van de beroemde druksels De Chassidische Legendes. In 1942 werd Henkels gevangen gezet in Sint Michielsgestel. Hij zat daar met onder meer de dichter Simon Vestdijk met wie hij gedichten uitwisselde. Bert Smit, die in het verleden een documentaire maakte over de Blauwe Schuit, neemt u mee door het leven van dominee Henkels en vooral zijn tijd in Winschoten. Om 14:00 en 15:00 uur in de Vredeskerk aan de Burgemeester Venemastraat 7a.

Ik heb dit nog niet eerder bijgewoond, omdat ik meestal gewoon werk op 4 mei.
Aanstaande zaterdag zal ik eens kijken of ik er bij kan zijn.
Ik ben benieuwd.

Ik doe nu dus geen verslag nadien, maar vooraf, en dat leest u nu.

Rene Woensdag 01 Mei 2019 at 10:22 pm | | Smurf

zes reacties

Hans

Lijkt me interessant om daar bij te zijn.
Deze herinneringen zijn een waarschuwing voor de toekomst. Hans

Hans, (URL) - 01-05-’19 22:55
די מריו

Misschien vind je het zo interessant dat je toch nog een verslag achteraf doet. Ik moet helaas werken die dag. Misschien een volgend jaar.

Love As always
Di Mario

די מריו, (URL) - 02-05-’19 07:22
Suske

Wie weet ben je er nu bij.
Interessant zo’n Open Joodse huizen.

Suske, (URL) - 02-05-’19 17:24
Rietepietz

Op zaterdag is dat inderdaad makkelijker voor jou, het zal vast indrukwekkend worden.

Rietepietz, - 02-05-’19 22:02
Frank 103

Eogenlijk verwacht ik wel een verslag van je, achteraf, of het leuk was.

Frank 103, - 02-05-’19 22:54
Villasappho

Bijzondere manier om aandacht voor de herdenking en vrijheid in ons land, te krijgen. Ben benieuwd wat je er van maakt.

Villasappho, (URL) - 03-05-’19 15:46
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.