Kutcanon van Nederland.

Ik vind een canon van Nederland op zich prima, de vijftig belangrijkste geschiedenispunten van ons land op een rij, en voor mijn part mogen dat er ook honderd zijn.   Maar waar ze nu mee bezig zijn stuit me tegen de borst.
Ze gooien er onderwerpen uit en voegen nieuwe toe.

Zoals bijvoorbeeld het Oranjegevoel.  En dan volgt er een mislukt schoolopstel dat niet vrij is van leugens.
Gelul over groepsgevoel en helden en bah. 

En het is gissen waarom ze dit doen, mensen naar musea lokken en doen of sport ineens iets cultureels is?

Ja, men zegt vage dingen over nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke kennis, maar dat is lulkoek, de echte reden wil ik graag weten.
Geschiedenis lijkt mij iets wat vast staat en niet aan getornd kan worden.
Er wordt wel eens wat nieuws ontdekt, maar er komt niet zomaar wat nieuws bij in het verleden.

Rene Woensdag 24 Juni 2020 at 12:00 am | | Smurf

zes reacties

Burro

Dit is wel een beetje erg kort door de bocht. De gebeurtenissen uit het verleden kunnen nooit allemaal verplicht aangeleerd worden op de scholen. Die Canon is bedoeld om een kader te geven van wat mensen zouden moeten weten. Echter wat belangrijk gevonden wordt, dat verandert regelmatig omdat mensen andere dingen centraal stellen. Daardoor blijft het samenstellen en veranderen van die Canon een hopeloos subjectieve zaak. Daar heb je dan zeker een punt.
Wel om jaloers op te worden is, dat mensen blijkbaar hun geld kunnen verdienen met dit soort hobby’s.

Burro, (URL) - 24-06-’20 11:10
די מריו

Ik had nog niet gekeken bij dat canon. Bedankt voor de link. Ik kan me wel voorstellen dat interesses veranderen en dat daarom sommige nieuwe niet meer belangrijk genoeg is. Maar dat is natuurlijk ook voor een gedeelte persoonlijk.

Love As Always
Di Mario

די מריו, (URL) - 24-06-’20 13:23
francky

Sommigen proberen de geschiedenis opnieuw te schrijven maar dat is altijd volgens eigen huidig inzicht. Het is inderdaad een subjectieve zaak.

francky, (URL) - 24-06-’20 18:14
Frank 103

Ik lees in de krant dat er een canon is, nooit van gehoord en ik ben er helemaal niet in geïnteresseerd. Wat er in staat boeit me ook niet, maar ik lees wel dat het nu wel weer maatschappelijk correct is. Lekker belangrijk!

Frank 103, - 24-06-’20 19:33
Villasappho

Ik vond het ook raar, maar de uitwerking ervan in het openluchtmuseum is nog veel gekker. Modern, op knoppen en beeldschermen gericht en qua geluid vreselijk vermoeiend.

Villasappho, (URL) - 24-06-’20 20:50
Hans

Ik ben blij dat ik niet meer naar school hoef en me daar mee te moeten vermoeien.
Net wat je zegt, de geschiedenis ligt vast. Hans

Hans, (URL) - 24-06-’20 21:51
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om te voorkomen dat ik ondergespamd word.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.